5 tricks til vaskemaskinen, der virker, og 5, der ikke virker

Den konventionelle visdom har en lang række husråd, enkle anbefalinger og tricks til vaskemaskinen for at sikre en vellykket vask.
5 tricks til vaskemaskinen, der virker, og 5, der ikke virker

Sidste ændring: 12 marts, 2023

Den konventionelle visdom har en lang række husråd, enkle anbefalinger og tricks til vaskemaskinen for at sikre en vellykket vask. Men ikke alle er helt effektive. Mange forslag skyldes mere etablerede opfattelser af visse produkters egenskaber, men gælder ikke specifikt for rengøring af tekstiler.

Generelt er vaskeristrategier rettet mod håndværkets effektivitet og tidsbesparelse. Hvilke af de mange forskellige er egnede, og hvilke bør man springe over? Vi vil fortælle dig om dem nedenstående.

Hvad er de hyppigste problemer ved brug af vaskemaskinen?

Vasketøj kræver omhyggelig pleje af stoffet for at forlænge dets levetid og bevare stoffets egenskaber. Afhængigt af det materiale, der skal rengøres, kan du derfor have brug for ikke-aggressive produkter, rynkeforebyggende midler eller en ideel tørreteknik.

Som nævnt af American Cleaning Institute er de fleste spørgsmål i forbindelse med vasketøj knyttet til pletfjerning og dårlig rengøring. Dertil kommer bekymringer om at slippe af med fnuller og skumrester samt om ikke at ville beskadige materialerne.

Netop sådanne spørgsmål er genstand for mange tricks til vaskemaskinen, uden at man tager hensyn til, at videnskaben ikke altid passer til tøjvasken.

Der findes ingen “magiske” formler, der kan reparere en krympet sweater, men det er muligt at finde de kvaliteter i et vaskemiddel, der forhindrer den i at krympe. Selv om eddikesyre fjerner pletter, vil det sandsynligvis ikke dræbe bakterier på stof, som det kan gøre det på et gulv. Vi vil gå dybere ned i disse og andre teorier.

Vær opmærksom på: Tricks til vaskemaskinen, der virker

For at drage fordel af de tips, der virker, når du vasker, afslører vi nogle nemme tricks og brugen af produkter, som du måske har derhjemme, og som er velegnede i vaskemaskinen.

1. Eddike til at fjerne pletter

Concept Encyclopedia påpeger, at  eddike fungerer som en komponent i rengøringsmidler og pletfjernere, så det er almindeligt i husholdningshygiejne.

Popular Science foreslår faktisk, at man opvarmer eddike i en halv time ved lav varme for at desodorisere huset, fordi eddiken, når den koger, fordamper eddikesyren og genererer en tåge, der “opsamler” lugte.

Især med tøj er eddike nyttig til at fjerne pletter af protein, urter og kropsvæsker ifølge forskning rapporteret af Chemistry. Argumentet er, at en kop hvid eddike påvirker sænkningen af pH-værdien og dermed fremmer proteinnatureringen.

Tricket: Tilføj en kop hvid eddike til den sidste skylning af vaskemaskinen, især når det drejer sig om tøj fra fitnesscentret eller tøj, som du har svedt overdrevent meget i.

Æblecidereddike

2. Arbejd med små læs

Jo mindre tøj der er, jo bedre er vasken. I en artikel i Consumer Reports forklares det, at vaskemaskiner, der åbnes fortil, regulerer mængden af vand i forhold til mængden af tøj.

Deres anbefaling er at vaske små mængder, for når tromlen snurrer, renser den tøjet og smider det derefter i vandet. Det er anderledes end med maskiner, der åbnes ovenfra.

Afslutningsvis kan man sige, at hvis du har en maskine, der åbnes fortil, bliver tøjet renere, så længe du ikke overbelaster tromlen med for mange ting. Og selv hvis det er en maskine, der åbnes ovenfra, skal tøjet have nok plads til at rotere frit og fremme renheden.

Hvis tøjet er dårligt vasket, får det en ubehagelig lugt. Når det kommer i tørretumbleren, kommer det krøllet og fugtigt ud.

3. Brug en pool noodle til at forhindre, at tøjet krøller

Forenklet strygning, så snart du har hængt tøjet til tørre. Hvordan? Skær en pool noodle op langs midten og sæt den om tørresnoren, så den ikke giver folder.

4. Læg sokker i et net

Hvor mange sokker har du mistet i vaskemaskinen? Dette uløste mysterium kan forebygges ved at lægge dine sokker sammen i et net, inden du lægger dem i maskinen.

Du kan hænge et ved siden af vasketøjskurven, og når du tager dine sokker af, lægger du dem i det. På den måde vil de være samlet, når du vasker dem.

5. Deodorisér med natron

Natron er forbundet med at maksimere og erstatte blegemiddel. ChemicalSafetyFacts.org påpeger, at dets kemiske egenskaber forbedrer effektiviteten af vaskemiddel ved at øge pH-værdien i vandet, hvilket er ideelt til at afvise snavs på stof og gøre vasketøjet friskere.

Obelisco magazine tilføjer, at natron er en deodorant, da det danner en barriere i luften, der forhindrer cirkulationen af dårlig lugt, som kommer fra stærke eller flygtige stoffer.

Prøv fordelene ved kemikaliet i skyllefasen. Tilsæt en kop natron, som blødgør og gør tøjet hvidt.

Tricks til vaskemaskinen, der ikke er særlig nyttige

Tricks til vaskemaskinen har udviklet sig til guides på internettet. Men da ikke alle er effektive, deler vi 5, der bør udelades.

1. Kaffe bevarer ikke rigtig mørkt tøj

Man mener, at kaffens mørke farve er god for, at disse nuancer holder i tøjet. Nogle meninger forsvarer, at det bevarer farven at tilsætte et par kopper kaffe til skylningen af vasken.

Men der mangler forskning, der bekræfter kaffens effektivitet som farvestof, for hvis man blander så lille en mængde af denne drik med flere liter vand, fortyndes den så meget, at den ikke kan male.

2. Aspirin bleger ikke rigtig

Ifølge den populære opskrift bleger 5 aspirintabletter opløst i varmt vand tøjet i blød, før det går over til almindelig vask. Hvis dette trick skulle virke, ville det faktisk være på grund af det varme vand, da det har kraft til at trække snavset, der er indlejret i fibrene, ud.

Men et forsøg, der er gennemgået af Office of Science and Society, viste, at hverken som pasta, endsige iblødsætning i vand, virker acetylsalicylsyre som traditionelle blegemidler.

I undersøgelsen nedsænkede man plettet stof i varmt vand, der indeholdt 5 aspirintabletter på 325 milligram. Man påførte også yderligere 3,25 knuste tabletter direkte på tekstilet og gjorde det lidt vådt for at skabe en pasta.

Efter et par minutters hvile viste resultaterne, at ingen af forsøgene var lige så effektive som at vaske pletterne med ½ kop blegemiddel.

Aspirin er ikke gavnlige i tricks til vaskemaskinen

3. Ubruglige tricks til vaskemaskinen: Eddike er ikke et godt desinfektionsmiddel til tekstiler

Selv om klar eddike er et mindre aggressivt blegemiddel end klor og et anti-lugtmiddel, har det ikke desinficerende egenskaber på tøj.

Det betyder, at, som nogle vejledninger anbefaler, vil tilsætning af ¼ kop eddike til vand ikke fjerne alle de mikrober, der klæber til et tekstil. Det sker, at eddikesyre blandet med vand mister den relevante koncentration til at desinficere tekstiler.

David Suzuki Foundation bemærker, at der ikke er nogen videnskabelige beviser for, at eddike ødelægger bakterier eller vira, så det vil ikke være til stor hjælp med henblik på at desinficere tøj.

4. Tricks til vaskemaskinen: Citron forstærker ikke rigtig vaskemidlet

Citrusfrugter har ry for at udrydde snavs og gøre tøjet blødere. Derfor inkluderer nogle mærker citron i formlerne på vaskemidler og rengøringsmidler i almindelighed. Det er dog det samme som med kaffe.

Saften fra én citron ville ikke være tilstrækkelig til at fjerne snavset i et helt læs vasketøj. Du skal bruge flere for at øge effektiviteten af et almindeligt vaskemiddel.

5. Det er bedst ikke at bruge balsam til at behandle krympet tøj

Et sprøjt hårbalsam virker heller ikke, ligesom det heller ikke virker at bruge varmt vand til at redde krympet tøj. Empirisk erfaring viser, at man bør lægge det beskadigede stykke tøj i blød i ca. 15 minutter i en spand med balsam og vand.

Begrundelsen er, at balsam ligesom med hår vil løsne op for de sammenfiltrede fibre under vask og bringe tøjet tilbage til dets oprindelige tilstand. Men hvis tøjet ikke er lavet af uld, og hvis fiberne er viklet ind i hinanden eller krympet meget, virker balsam ikke.

Ekstra: Tricks til vaskemaskinen til sarte beklædningsgenstande

Beklædningsgenstande af sarte stoffer, som f.eks. silke i alle dens variationer, kræver en mere grundig vask. Det samme gælder babytøj og alt andet, som centrifugeringen i maskinen kan beskadige.

Grundreglen er mere end et trick at læse producentens mærkat for at få oplyst, hvilken type vask der skal anvendes, og hvilke produkter der er egnede. Selv hvis tøjet er ekstremt sart, er det bedst at overlade rengøringen til et professionelt vaskeri.

Her er et andet tip til at undgå tårer og deformation af sart tøj. Luk alle lynlåse, fastgør knapper og læg følsomme beklædningsgenstande i en vasketøjspose. Gennemførelse af anbefalingerne med dokumenteret positive resultater forenkler vasken. Vil du anvende dem?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.