Sådan holder du tøjet i skabet frisk og velduftende

Samler dit tøj efterhånden en dårlig lugt i dit skab? Det er meget almindeligt, så tag disse tips til efterretning for at undgå, at dit tøj lugter dårligt i dit skab!
Sådan holder du tøjet i skabet frisk og velduftende

Sidste ændring: 09 oktober, 2023

Hvor irriterende er det ikke at ændre sine planer om påklædning i sidste øjeblik, fordi tøjet lugter mærkeligt. Det er mere almindeligt, end du tror, og det sker, når du ikke træffer foranstaltninger til at holde tøjet i skabet, så det dufter frisk.

Den mugne lugt, som indikerer, at tøjet har været opbevaret i lang tid, kan trænge ind i materialerne og gøre dem ubrugelige på grund af hygiejneproblemer. Det skyldes, at det er muligt, at møllarver, mider og skimmelsvamp har sat sig fast på tøjet.

Det nytter ikke noget at putte tøjet i vaskemaskinen og tilsætte mængder af vaskemiddel, hvis det, når det er tørt, vender tilbage til det samme sted, hvor det fik stanken. Det hensigtsmæssige er at tackle problemet indefra møblet, dvs. ved at få skabet til at afgive en behagelig duft. Lad os finde ud af, hvordan man opnår dette.

Hvorfor mister tøjet i skabet sin friske duft?

Flere faktorer har indflydelse på de dufte, som tøjet i skabet får. Selv om de ofte er relateret til forkert vasketeknik, ufuldstændig tørring eller kropslugt, er det sandsynligt, at opbevaringsforholdene spiller en rolle.

Skabsstørrelsen, mængden af tøj, der er proppet sammen, og manglende grundig rengøring spiller også en rolle for fastholdelse af lugte i tekstiler. Skabsvægge og hjørner, der ikke vedligeholdes regelmæssigt og grundigt, er også ideelle levesteder for vækst af skimmelsvamp.

Uanset om der er tale om et walk-in closet eller et simpelt skab, er det en god idé at indføre en metode, der bidrager til bedre luftcirkulation.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: 4 tricks til at fjerne dårlig lugt fra klimaanlæg

Metoder til at få tøjet i skabet til at dufte frisk

Når dit skab er lille, og du har meget tøj, kan du tage sæsonbestemte stykker ud og opbevare dem i andre skuffer, hvilket reducerer mængden og dermed lugtene.

Det hjælper også at sikre, at tøjet er helt rent og tørt, før det lægges i skabet. De lufttætte opbevaringsgenstande fungerer som støv- og mølsikring og beskytter desuden det sarte tøj.

Automatiske luftfriskere og poser med potpourri af tørrede blomster bevarer den friske duft i skabet. Andre tricks er også nyttige.

Æteriske olier til et velduftende skab

Æterisk olie med blomster

Forskning har vist, at æteriske olier er nyttige i parfumeriet. Det skyldes disse stoffers olfaktoriske kvalitet, som tilskynder til, at de også anvendes i duftstoffer til vaskemidler, ifølge magasinet Offarm .

Frisk lugtene op ved at placere et stykke køkkenrulle eller en uldbold i et hjørne af skabet. I begge tilfælde fugtet med 5 dråber olie. Vælg dufte som cedertræ eller lavendel, fordi de modvirker lugte og afviser møl.

Rengør skabet

Fjern alt det tøj, du har i skabet, og rengør derefter skabet. For at gøre dette skal du støvsuge alt støv op og derefter sprøjte neutraliseringsmiddel på. Når skabet er tørt og luftigt, kan du kommet tøjet i igen. Neutraliseringsmidler kan fås i ethvert byggemarked, men hjemmelavede opskrifter er lige så effektive som de kommercielle.

Bland lige dele eddike og vand i en sprayflaske. Spray blandingen i alle hjørner af skabet for at absorbere lugten.

Anvend natron til tøjet i skabet

Natron har gavnlige egenskaber i hjemmet. Faktisk fremhæver en artikel fra National Center for Biotechnology Information dette pulvers virkning i rengøringsmidler.

På den anden side har et eksperiment, der er rapporteret af National Library of Medicine of the United States, fastslået, at natron  udøver en fremragende desinficerende virkning og forhindrer komplikationer fra mikroorganismer, der dannes i fugten.

Du skal blot fylde en kop med 3 spiseskefulde af pulveret og lade det virke i et hjørne af skabet eller et sted, hvor du ikke risikerer at spilde det. Neutraliseringen varer i op til 2 måneder, hvorefter forbindelsen frigives.

Hold dit skab velduftende med poser med aktivt kul

Medical News Today beskriver aktivt kul  som et absorberende middel mod skadelig lugt og gasser, der er godt til at regulere overskydende eller mikro-fugtighed. Det bruges ofte i køleskabe og indeni sko. Det fungerer også som deodorant i garderoben.

Et par spiseskefulde pulveriseret aktivt kul er alt, hvad du behøver for at holde din garderobe frisk. Ligesom natron skal det i en beholder eller i poser, der placeres på et sted, hvor det ikke vil plette dit tøj. Inden for en halv time vil det begynde at absorbere lugte.

Brug cedertræ til tøjet i skabet

Rødt cedertræ er et aromatiserende middel par excellence. Det er let at arbejde med dette træ, så det er almindeligt anvendt til snedkerarbejde.

Dens jordagtige duft og fugtabsorberende egenskaber giver yderligere point. Derfor er cedertræsskabe den ideelle løsning til at forhindre, at der opstår ubehagelige lugte.

Prisen for dette møbel kan være en hindring, men det er ikke nødvendigt at bruge penge på et skab lavet af dette træ. Cederbøjler eller små blokke af materialet udfører samme funktion.

Sæbebarer

Kvinde laver hjemmelavede sæber

Sæber med en duft efter din smag eliminerer dårlig lugt i tøjet i skabet. Måden at bruge dem på er ved at pakke sæbebarerne ind i et tyndt klæde, så duften kommer ud af det og dækker området.

Vatrondeller

Tag vatrondeller, og læg dem i blød i æterisk olie eller parfume. Læg dem derefter i en glaskrukke, hvis åbning du dækker med et net eller et tyndt klæde. Hver måned smider du disse vatrondeller ud og lægger nye i.

Du kan også købe kugler til at fjerne uønsket lugt. De kan placeres i skabene, i skoene eller i skufferne og er antibakterielle. Der findes mange duftstoffer. De mest almindelige på grund af deres absorptionskapacitet er dog tea tree, grønt æble og natron.

Investér i teknologi til tøjet i skabet

Når budgettet tillader det, er det en god idé at investere i en affugter. Disse apparater forhindrer lugte ved at udrydde fugt, forhindre møl i at slå sig ned og hindre svampevækst. Klimakontrollerede opbevaringssystemer er et alternativ, selv om de er dyrere.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Fjern deodorantpletter med disse 5 tips

Hvordan genskaber man den friske duft i tøj, der har været opbevaret i lang tid i skabet?

Når dit tøj allerede har fået lugten af opbevaring, anbefaler vi at sprøjte dem med stoffriskere i aerosol eller et præparat, der indeholder lige store mængder vand og vodka. Lad tøjet tørre i frisk luft.

Afslutningsvis må du ikke udelukke at vaske de imprægnerede stykker på det hurtigste program i vaskemaskinen ved at blande 1 dl vaskemiddel med 1 dl skyllemiddel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.