Gængse fejl, når man vil male et hus

Skal du til at male et hus? Så har vi nogle tips til at undgå de mest gængse fejl.
Gængse fejl, når man vil male et hus

Skrevet af Paula Heidemeyer

Sidste ændring: 18 august, 2023

Når man vil male et hus, er der mange fejl, der kan undgås. For eksempel, hvis du selv skal male dit hus, så prøv at vælge kvalitetsmaterialer. Det er også vigtigt at respektere tørretiderne for ikke at ødelægge resultatet.

Da dine vægge har brug for et par lag af maling fra tid til anden, er det vigtigt at vide, hvordan man maler dem, hvis man selv vil gøre det. Der er mange teknikker til at hjælpe dig med at få nogle gode resultater. Du skal bare tage hensyn til nogle retningslinjer, før du maler dit eget hus.

At male et hus

At male kan være en sjov og endda afslappende aktivitet. Det kan hjælpe dig med at lindre stress, og endda tillade dig at bruge lidt kvalitetstid sammen med din familie fordi alle kan hjælpe til.

Men hvis du ikke tager nogle retningslinjer i betragtning, kan det blive til et mareridt at male et hus, fordi der ikke er noget mere irriterende end at forsøge at gøre noget selv og få katastrofale resultater. I denne artikel fortæller vi dig, hvordan du maler dit hus og hvilke ting du skal fokusere på for at få gode resultater.

Fejl, der skal undgås, når man vil male et hus

Maling og pensler til at male et hus

Her er nogle af de mest almindelige fejl, folk begår, når de maler deres hus.

1. Ikke at lave en liste over materialer, inden man går i gang med at male et hus

At male et hus uden planlægning på forhånd er ikke noget, som kan anbefales, fordi du kan indse at du mangler nogle værktøjer eller materialer, når du er i fuld gang.

Her er en standardliste over, hvad du måske har brug for:

  • Rigelig maling: Beregn kvadratmeterne på de vægge, du skal male, og spørg, hvilken slags maling du skal købe i forretningen.
  • De rigtige maleruller.
  • En pind, der kan forlænges.
  • En sikker stige eller stol.
  • Malertape.
  • Tæpper eller gamle klude til at dække gulve eller møbler med.
  • En stor spand.
  • En speciel børste til hjørner.
  • Beskyttelse til gulv og dør (ikke avis).
  • Gammelt tøj, som du ikke ville have noget imod bliver farvet.

2. At bruge maling af lav kvalitet

Selvom du ser et tilbud eller meget billigere maling, skal du ikke købe dårlige materialer. Prøv altid at købe kvalitetsmaling, da resultatet bliver meget bedre. Hvis du vælger dårlig maling, får du muligvis ikke de ønskede resultater.

Hvis du ønsker at spare på mængden af maling, så kan du vælge billigere alternativer som for eksempel at male en enkelt væg og sætte tapet på de andre.

3. At bruge plastik eller avis til at beskytte gulve

Hvis du ønsker at beskytte dine gulve, før du maler dit hus, så anbefaler vi ikke at bruge plastik eller avis. Disse materialer rykker sig let, og du kan træde på malingpletterne uden af vide det og lave pletter på andre områder i dit hus.

For at beskytte dine gulve skal du ideelt dække dem med tæpper og gamle klude og rette dem godt til i hjørnerne.

4. Ikke at tænke på møblerne

Du vil måske bare male en væg, hvilket er grunden til, du ikke er så bekymret for at tildække de nærstående møbler. Du skal dog beskytte dine møbler mod pletter, så du skal dække det til med plastik eller tæpper. Tilsvarende skal du dække dine vinduer og døre til.

Kort sagt bør du beskytte ethvert objekt og overflade, der kan blive ramt af maling. Du skal huske på, at du ikke er professionel.

5. At vælge de farver, som du kan lide

Måske er din yndlingsfarve rød. Det ville dog ikke være en god idé at male dit soveværelse eller spisestue med denne farve. Ideelt set bør du teste farver og bestemme dem, der bedst matcher din indretning og møbler.

Der er ikke noget galt i at skifte mening senere hen. Du skal dog sørge for, at du er helt sikker, før du træffer din endelige beslutning!

6. At se hvid som den eneste mulighed, når man vil male et hus

Mange mennesker vælger ikke at tage risici og maler i stedet kun deres vægge hvide. Dette kan være et godt valg, hvis du ikke er professionel, da hvid maling ikke kræver de store evner.

Hvid gør, at værelserne i dit hus ser lyse ud. Men en okker, ikke-hvid eller en anden lys farve vil dog give dit hjem et personligt præg.

7. At tro på, at det vil forbedre dine vægge at male dem

Nogle mennesker tror på, at et lag maling vil afhjælpe fugtige pletter eller få revner til at forsvinde. Dette er imidlertid helt forkert. Du skal først fikse dine vægge, før du maler dem.

Det er tilrådeligt at give dine vægge et lag af grunder, selvom du føler dig for doven til at gøre det.

8. At begynde at male midt på væggen, når man vil male et hus

Hvis dette er første gang, du maler dit hus, så begå ikke fejlen ved at begynde at male midt på væggen. Maling drypper altid, så det er bedst at starte fra det øverste hjørne og slutte ved soklerne.

Når de tørrer, kan du fortsætte langs væggen oppefra og ned.

9. Ikke at respektere den tid, det tager for maling at tørre

At male en hvid væg er ikke det samme som at male den med en anden farve. Ideelt set bør du respektere den tid, det tager for maling at tørre, og ikke forhaste, for hvis du ikke venter længe nok eller løber tør for tålmodighed, får du et dårligt resultat.

Det samme gælder for malertape. Folk fjerner det normalt lige, når de er færdig med at male, og som følge heraf river de ved et uheld malingen af på samme tid det. Derfor skal du fjerne det mindst 24 timer senere.

10. At male lofterne hvide

Der er en falsk overbevisning om, at lofter skal være hvide. Hvide lofter kan få værelser til at se bredere ud, men du kan bruge en anden farvetone, der passer perfekt til væggene for at give dine lofter et personligt og originalt præg.

11. At male hvert værelse i forskellige farver

Hvis du har små børn og spørger dem, hvilken farve de vil have dig til at male deres værelse med, kan de måske fortælle dig blå, grøn, lilla eller pink. Men at lade deres fantasi løbe løs og at male hvert værelse i dit hus i forskellige farver er to vidt forskellige ting.

Ja, børnenes værelser kan være undtagelsen. Det ville dog være bedst, hvis alle værelser i dit hus passer godt sammen for at sikre en hyggelig stemning.

Dette er nogle af de fejl, folk begår, når de maler deres hus. Vær opmærksom på detaljer, respekter tiden, det tager maling at tørre og frem for alt, vælg de rigtige materialer.

Du er velkommen til at dele disse tips med dine bekendte!

Det kan interessere dig ...
Fire almindelige outfit-fejl
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Fire almindelige outfit-fejl

Der er alle mulige outfit-fejl, som du kan komme til at lave, når du skal vælge din påklædning, og de gør ikke noget godt for dig og dit udseende.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.