Triphala: Egenskaber og anvendelse

Triphala er et naturlægemiddel, der bruges i ayurvedisk medicin til behandling af forskellige tilstande. Derudover er der påstande om, at det hjælper med at forhindre for tidlig aldring. Kort sagt siges det, at forbrug af det fremmer generel trivsel, men der er stadig behov for flere undersøgelser.
Triphala: Egenskaber og anvendelse

Sidste ændring: 26 august, 2022

Triphala er et urtemiddel direkte fra traditionel ayurvedisk medicin. Navnet er på sanskrit og oversættes løst som “tre frugter”. Det skyldes, at sammensætningen omfatter indisk stikkelsbær (Emblica officinalis ), haritaki (Terminalia chebula) og bibhitaki (Terminalia bellirica).

Folk har brugt det som et hjælpestof i fordøjelses-, inflammatoriske og orale lidelser på grund af dets kemiske sammensætning. Nogle hævder endda, at det hjælper med at kontrollere vægten.

Men er der noget bevis på det? Er det sikkert?

Læs med for at lære mere om det!

Hvad er triphala, og hvad består det af?

Triphala er en planteformel, der bruges i ayurvedisk medicin. Ifølge oplysninger rapporteret i Journal of Alternative and Complementary Medicine kan folk få det fra de tørrede frugter af plantearterne Emblica Officinalis (Euphorbiaceae), Terminalia bellirica (Combretaceae) og Terminalia Chebula (Combretaceae).

Alle er hjemmehørende på det indiske subkontinent.

Historiske data indikerer, at folk har brugt det i mere end 1000 år. Det fremgår allerede af tekster fra lægen Charak, der foreslog, at dets daglige forbrug var nyttigt for at leve “hundrede år uden sygdom”. Siden da bruger folk det som en allieret til at forbedre sundheden og dermed fremme trivsel.

Te med triphala

Sammensætning af triphala

Hovedbestanddelene i dette præparat er tanniner, blandt andet gallinsyre og ellaginsyre. Disse er antioxidanter, som forklarer mange af plantens medicinske egenskaber.

Lad os nu se nærmere på egenskaberne for hver plante, der bruges i denne blanding:

 • Indisk stikkelsbær er en frugt, og dets ekstrakter hjælper tilsyneladende med at forbedre fordøjelsessundheden og forhindre udbrud af kroniske sygdomme. De indeholder næringsstoffer som vitamin A og C, mineraler og aminosyrer. Desuden er de ifølge data offentliggjort i Phytotherapy Research en kilde til blandt andet fenoler, tanniner og curcuminoider.
 • Bibhitak er kendt indenfor ayurvedisk medicin og skiller sig ud for sit indhold af tanniner, ellaginsyre, gallinsyre, lignaner og flavonoider. Derudover tilskriver folk det antibakterielle, antiinflammatoriske og antidiabetiske egenskaber.
 • Haritaki er “hersker over medicin” ifølge Ayurveda. Ifølge en artikel offentliggjort i Asian Pacific Journal of Tropical Biomedicine indeholder det fytokemikalier som terpener, polyfenoler, anthocyaniner og flavonoider. Derudover er det en antiinflammatorisk, antioxidant og fordøjelsesfremmende middel.

De sundhedsmæssige egenskaber, der tilskrives Triphala

Ayurvedisk litteratur indikerer, at mange af virkningerne af triphala skyldes dets afføringsfremmende potentiale, fordi det hjælper med at “rense kroppen”.

Der er også påstande om dets antioxidant, antiinflammatoriske og antibakterielle potentiale. Okay, men hvad siger beviserne?

Naturligt afføringsmiddel

I årevis har triphala været et supplement til bekæmpelse af forstoppelse og andre fordøjelseslidelser. Faktisk markedsføres det som et alternativ til afføringsmidler i håndkøb.

I denne forbindelse fandt en undersøgelse i Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics ud af, at et afføringsmiddel med triphala og andre planter hjalp med at reducere anstrengelsen. Det hjalp med at opnå hyppigere afføring.

På samme måde rapporterede forskning i Journal of Ayurveda and Integrative Medicine, at dette naturlægemiddel reducerer forstoppelse, mavesmerter og luft i maven hos patienter med mavetarmlidelser.

Vægttab

Det er vigtigt at overveje, at vægttab afhænger af mange faktorer, især kost. Alligevel kan kosttilskud som triphala tjene som hjælpestoffer, men er ikke mirakelmidler.

Ifølge et dyreforsøg offentliggjort i Alternative Therapies in Health and Medicine havde rotter, der fik kosttilskud med triphala, en betydelig vægtreduktion. Også deres energiindtag og fedtindhold var lavere end hos dem, der ikke modtog tilskuddet.

Resultaterne var også lovende i en anden undersøgelse udført på overvægtige voksne. Dem, der fik en daglig dosis på 10 gram triphala, oplevede en reducering i omkredsen om talje og hofter. Derudover observerede de vægttab.

Tandhygiejne

Triphala bruges som et middel mod orale sygdomme i ayurvedisk medicin. Især dets antimikrobielle og antiinflammatoriske egenskaber hjælper med at reducere tandkødsbetændelse, huller i tænderne og tandplak.

Beviserne er stadig begrænsede, selvom en undersøgelse delt i International Journal of Ayurveda Research rapporterede, at mundskyl med triphala-ekstrakt var nyttig til at reducere plakophobning og oral bakteriel vækst.

Forskning i Journal of Periodontal & Implant Science bekræfter ovenstående, da det fastslog, at mundskyl med triphala hjælper med at reducere plak og kontrollere tandkødsbetændelse.

Antiinflammatorisk aktivitet

Mange af triphalas medicinske egenskaber skyldes dets antiinflammatoriske egenskaber. En udgivelse i Phytotherapy Research beskriver, at kombinationen af planter i dette præparat indeholder C-vitamin, flavonoider, polyfenoler, tanniner og saponiner blandt andre planteforbindelser.

Disse forbindelser griber ikke kun ind i kroppens inflammatoriske processer, men er også antioxidanter. Således reducerer de virkningerne af oxidativ stress, der er forbundet med en lang række sygdomme, såsom hjertekarsygdomme, gigt og diabetes.

Risici og kontraindikationer for triphala

Triphala er sikkert for de fleste raske voksne, men kan føre til bivirkninger som diarré og ubehag i maven, især i høje doser. Det er ikke anbefalet til gravide, ammende mødre eller børn, da der ikke er oplysninger om dets sikkerhedsniveau for disse befolkningsgrupper.

På samme måde bør mennesker med allerede diagnosticerede sygdomme eller som er under medicinsk behandling ikke anvende det. Under alle omstændigheder skal du kontakte en professionel, før du tager nogen form for kosttilskud.

Husk, at triphala kan interagere med eller reducere effektiviteten af medicin, såsom:

 • Blodfortyndende.
 • Antiarytmika.
 • Antikonvulsive midler.
 • Atypiske antidepressiva såsom nefazodon.
 • Immunosuppressive lægemidler.
 • Opioide smertestillende.
En person med ondt i maven

Sådan bruges triphala

Lige nu er triphala tilgængeligt som kapsel, pulver eller flydende form. Du kan finde det online eller i helsekostbutikker.

Derudover er det vigtigt at overholde den anbefalede dosis på etiketten, da for meget kan forårsage uønskede reaktioner. Fagfolk ordinerer normalt at tage 500 milligram til 1 gram om dagen i tilfælde af forstoppelse.

Du kan fortynde den flydende version i vand for at skabe mundskyl. Derudover kan du blande det med varmt vand og honning for at drage fordel af dets andre medicinske egenskaber. Tag det før hvert hovedmåltid. Kontakt altid din læge eller Ayurvediske fagperson med spørgsmål eller tvivl, du måtte have.

Ting at huske på

Triphala er en kombination af tre planter og er meget udbredt i ayurvedisk medicin. Faktisk er en lang række medicinske egenskaber blevet tilskrevet det siden oldtiden, og folk bruger det som et kosttilskud.

Der er dog stadig få beviser for dets sundhedsegenskaber, men nogle beviser tyder på, at det har antioxidant, antiinflammatorisk og antimikrobielt potentiale.

Afslutningsvis skal du altid bruge det i moderate mængder og aldrig overskride de doser, der anbefales af producenten. Brug det heller ikke til at erstatte eller supplere andre medicinske behandlinger. Som det sidste skal du kun købe denne slags kosttilskud fra troværdige kilder.

Det kan interessere dig ...
Hvid pæonrod: Fordele og bivirkninger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvid pæonrod: Fordele og bivirkninger

Naturmedicin bruger hvid pæonrod til at hjælpe med at lindre muskelkramper, betændelse og angst. I denne artikel fortæller vi dig alt om det! • Tarasiuk A, Mosińska P, Fichna J. Triphala: current applications and new perspectives on the treatment of functional gastrointestinal disorders. Chin Med. 2018;13:39. Published 2018 Jul 18. doi:10.1186/s13020-018-0197-6
 • Peterson CT, Denniston K, Chopra D. Therapeutic Uses of Triphala in Ayurvedic Medicine. J Altern Complement Med. 2017;23(8):607-614. doi:10.1089/acm.2017.0083
 • Cháraka. (s.f.). En Wikipedia. Recuperado el 06 de mayo de 2021 de https://es.wikipedia.org/wiki/Ch%C3%A1raka
 • Gooseberries, raw. (n.d.). In SELF Nutrition Data. Retrieved on May 6, 2021 from https://nutritiondata.self.com/facts/fruits-and-fruit-juices/1902/2
 • Poltanov EA, Shikov AN, Dorman HJ, Pozharitskaya ON, Makarov VG, Tikhonov VP, Hiltunen R. Chemical and antioxidant evaluation of Indian gooseberry (Emblica officinalis Gaertn., syn. Phyllanthus emblica L.) supplements. Phytother Res. 2009 Sep;23(9):1309-15. doi: 10.1002/ptr.2775. PMID: 19172666.
 • Mukherjee, P., Rai, S., Bhattacharyya, S., Debnath, P., Biswas, T., Jana, U., Pandit, S., Saha, B.P., & Paul, P. (2006). Clinical Study of ‘Triphala’ – A Well Known Phytomedicine from India. Iranian Journal of Pharmacology and Therapeutics, 5, 51-54.
 • Munshi R, Bhalerao S, Rathi P, Kuber VV, Nipanikar SU, Kadbhane KP. An open-label, prospective clinical study to evaluate the efficacy and safety of TLPL/AY/01/2008 in the management of functional constipation. J Ayurveda Integr Med. 2011;2(3):144-152. doi:10.4103/0975-9476.85554
 • Kamali SH, Khalaj AR, Hasani-Ranjbar S, et al. Efficacy of ‘Itrifal Saghir’, a combination of three medicinal plants in the treatment of obesity; A randomized controlled trial. Daru. 2012;20(1):33. Published 2012 Sep 10. doi:10.1186/2008-2231-20-33
 • Bajaj N, Tandon S. The effect of Triphala and Chlorhexidine mouthwash on dental plaque, gingival inflammation, and microbial growth. Int J Ayurveda Res. 2011;2(1):29-36. doi:10.4103/0974-7788.83188
 • Naiktari RS, Gaonkar P, Gurav AN, Khiste SV. A randomized clinical trial to evaluate and compare the efficacy of triphala mouthwash with 0.2% chlorhexidine in hospitalized patients with periodontal diseases. J Periodontal Implant Sci. 2014;44(3):134-140. doi:10.5051/jpis.2014.44.3.134
 • Naik GH, Priyadarsini KI, Bhagirathi RG, Mishra B, Mishra KP, Banavalikar MM, Mohan H. In vitro antioxidant studies and free radical reactions of triphala, an ayurvedic formulation and its constituents. Phytother Res. 2005 Jul;19(7):582-6. doi: 10.1002/ptr.1515. PMID: 16161061.
 • Mehra R, Makhija R, Vyas N. A clinical study on the role of Ksara Vasti and Triphala Guggulu in Raktarsha (Bleeding piles). Ayu. 2011;32(2):192-195. doi:10.4103/0974-8520.92572

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.