Ernæringsmæssig information og sundhedmsæssige fordele ved ærter

Ærter har mange sundhedsmæssige fordele. For eksempel er de en glimrende kilde til fiber og hjælper med at reducere risikoen for forstoppelse. De er også ret mættende. Lær mere i denne artikel.
Ernæringsmæssig information og sundhedmsæssige fordele ved ærter
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Der er mange sundhedsmæssige fordele ved ærter.

Det er faktisk en sund fødevare, som ernæringseksperter anbefaler at inkludere i næsten enhver form for kost. Resultaterne er synlige på mellemlang sigt, så længe man indtager dem som en del af en afbalanceret kost.

Denne grøntsag hører til bælgfrugtfamilien, og dermed har den mange af deres karaktertræk. Ifølge eksperter skal man spise bælgfrugter mindst en gang om ugen. Et større indtag af denne type fødevare er relateret til en lavere risiko for at udvikle bestemte komplekse lidelser såsom hjertekarsygdomme.

Den ernæringsmæssige værdi af ærter

Der er 31 kalorier i 100 gram grønne ærter, så de giver ikke så meget energi. Med hensyn til makronæringsstoffer er der 7 gram kulhydrater og 1,8 gram protein i samme mængde af produktet. Det betyder, at de praktisk talt ikke indeholder lipider.

Denne bælgfrugt skiller sig ud for sit indhold af vand og fiber. Det sidstnævnte element giver det flere af dets sundhedsmæssige egenskaber.

Med hensyn til mikronæringsstoffer skiller indholdet af A-vitamin (690 milligram) og B9-vitamin (33 milligram) sig ud i forhold til resten. Det indeholder også 6 milligram natrium og en betydelig mængde C-vitamin på 12,2 milligram.

Forskellige bælgfrugter

De sundhedsmæssige fordele ved ærter i kosten

Læs med for at lære om de sundhedsmæssige fordele og videnskabelige informationer om indtaget af ærter.

1. Færre problemer med tarmene

Indtag af fiber er forbundet med en lavere risiko for forstoppelse. Det skyldes, at det forbedrer tarmtransit og sikrer hyppige, vedvarende og ubesværede tarmbevægelser.

Dette substans har også vist sig at være effektivt mod kræft i tyktarmen. Det øger størrelsen på afføringen og bærer affaldsprodukter væk, som kan sætte sig fast på væggene i tarmene, fordi kroppen ikke kan fordøje det. Det afholder dem dermed fra at beskadige vævene.

Derudover mætter et øget indtag af fiber dig, så det reducerer lysten til snacks mellem måltiderne og gør det nemmere at holde sig til en kostplan til at opnå vægttab.

2. Fordele ved ærter: De kontrollerer ufordøjet fedt

Kostens effekt på indtaget af fedt er faktisk begrænset. Nogle typer fødevarer kan dog reducere plasmakolesterol og triglycerideniveauer en smule. Det kan være forbundet med en lavere risiko for hjertekarsygdomme.

Det er tydeligt, at fiber delvist blokerer optaget af bestemte næringsstoffer såsom fedt og kolesterol. Sådan er det i det mindste ifølge et studie udgivet i Postepy Higieny i Medycyny Doswiadczalnej. På den måde stimuleres syntesen af disse elementer endogent, og dermed er reguleringen ret effektiv.

Det har også en lignende effekt i regulering af optagelsen af kulhydrater. Det skyldes, at det forsinker indtrængen af kulhydrater i blodbanen. Det kan være en effektiv strategi i kontrol af diabetes.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Er det sundt at indtage væsken i dåsemad?

3. De forbedrer immunsystemet

Som nævnt ovenstående har ærter en betydelig koncentration af C-vitamin. Dette næringsstof kan forbedre immunsystemets funktion ifølge nuværende videnskabelige data.

Videnskabelige påstande indikerer, at ved at sikre et indtag på 1 gram af dette substans om dagen kan man hjælpe med at forebygge udviklingen af bestemte smitsomme sygdomme såsom almindelig forkølelse. Det reducerer også varigheden af symptomer, når der opstår sygdom.

Ærter på dåse

Sådan kan man tilberede ærter for at opnå flest fordele

Tilberedning af denne grøntsag er faktisk ret simpelt. Man skal tilberede dem, før man indtager dem – hav i baghovedet, at jo langsommere tilberedningsproces, jo bedre er det endelige resultat.

Den bedste måde at gøre det på er ved at lægge dem i en gryde sammen med nogle sauterede grøntsager og tilføje en passende mængde vand. Derefter indstiller man temperaturen, så vandet når kogepunktet, og lader dem koge i omkring en time, indtil de er bløde.

Bemærk, at de fleste typer ærter kræver, at de ligger i blød i mindst 24 timer.

Den gode nyhed er, at man kan finde ærter på dåse, og at disse allerede er tilberedt. Det øger mulighederne, og man kan bruge dem i salat, puré og endda sauteret som tilbehør til ingredienser såsom bacon.

Som du kan se, kan man eksperimentere, indtil man finder sin yndlings måde at tilberede denne bælgfrugt på.

Grundet de mange sundhedsmæssige fordele ved ærter anbefaler ernæringseksperter dem

Som forklaret ovenstående er ærter højt anbefalet af sundhedsspecialister i sammenhæng med en afbalanceret kost. Denne bælgfrugt indeholder essentielle næringsstoffer for kroppen og har betydelige koncentrationer af fiber.

De skiller sig også ud for sin alsidighed på det kulinære niveau, hvilket vil give dig mulighed for at eksperimentere og tilføje det til forskellige retter. Gryderetter er den mest klassiske løsning, men det er også overraskende lækkert at inkludere dem i salat og stegte retter.

Det er i orden at købe tilberedte ærter og ærter på dåse, eftersom deres ernæringsmæssige egenskaber forbliver intakte, og de gør det muligt, at man kan inkludere dem i alle typer retter.

Det kan interessere dig ...
Et sundt hjerte med havregryn og æbler
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Et sundt hjerte med havregryn og æbler

Der er mange muligheder for at inddrage havregryn og æbler i din daglige kost, for du kan lave det som havregrød eller komme dem i pandekagedej.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gianfredi V, Salvatori T, Villarini M, Moretti M, Nucci D, Realdon S. Is dietary fibre truly protective against colon cancer? A systematic review and meta-analysis. Int J Food Sci Nutr. 2018 Dec;69(8):904-915.
  • Maćkowiak K, Torlińska-Walkowiak N, Torlińska B. Dietary fibre as an important constituent of the diet. Postepy Hig Med Dosw (Online). 2016 Feb 25;70:104-9.
  • Carr AC, Maggini S. Vitamin C and Immune Function. Nutrients. 2017 Nov 3;9(11):1211.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.