Den triste sandhed om perinatal sorg

Når du mister et barn lige omkring fødslen, skal du igennem en smertefuld proces, der kaldes perinatal sorg.
Den triste sandhed om perinatal sorg

Skrevet af Thady Carabaño

Sidste ændring: 26 august, 2022

Når en baby dør efter 22 ugers graviditet, og op til en uge efter fødslen, kaldes det perinatal død. Det er en intens proces at håndtere perinatal sorg.

Perinatal sorg er det, der opstår, når en baby dør før eller få dage efter fødslen. Det er en voldsom smerte, der rammer kvinden, hendes partner og hele familien som lyn fra en klar himmel.

Den gravide kvinde har besluttet sig for at få barnet, har været involveret i processen og glæder sig til den dag, hvor hun endelig bliver mor. Men af forskellige årsager kan babyen gå bort og efterlade alle helt knuste.

Kvinden, hendes partner og hendes familie må nu gennemleve perinatal sorg. Som altid, når man mister en elsket, så efterlader det et dybt følelsesmæssigt aftryk, samtidig med smerten ved aldrig at lære babyen at kende.

Når graviditet bliver til trist statistik

Gravid kvinde frygter perinatal sorg

Når du finder ud af, at du er gravid, er det som en eksplosion af lykke. Øjeblikkeligt mærker du en strøm af følelser, ønsker og forventninger. Men du skal gennem det første trimester for at være sikker på, at graviditeten ikke er i den store fare.

Spontane aborter sker som regel før den 12. eller 13. uge i graviditeten. Selv om det også kan give kvinder stærke følelsesmæssige smerter, så betragtes det ikke teknisk set som perinatal sorg.

Det hedder sådan, fordi babyen går bort i den perinatale periode. Det er den, der løber fra den 22. uge i graviditeten og frem til en uge efter fødslen.

Perinatal sorg foregår i stilhed

Babyfødder i forældres hånd

Udover den intense smerte ved at miste et barn, du havde ventet på, er det ikke altid, at folk, man kender eller arbejder med, forstår den perinatale sorg, man gennemlever. Derfor kan processen med accept og bearbejdelse blive langsommere og mere kompleks.

Der er flere faktorer, der kan forstærke kvindens følelser, når hun har mistet et barn:

 • Spontane aborter eller tidligere perinatale dødsfald, som ikke er blevet bearbejdet.
 • Hvor lang tid det har taget at blive gravid.
 • Kvindens alder, som tiden går, kan der blive mere pres for at blive gravid.
 • Følelser af tilknytning, særligt hvis barnet nåede at blive født.
 • Mangel på social støtte. Sundhedssikringer og hospitaler kan ikke altid tilbyde dette.
 • Faderens fravær, som ikke engagerede sig i graviditeten.
 • Mangel på muligheder for at dele oplevelser og minder med familie eller venner, for at give babyen et navn eller sige farvel.

Faserne i perinatal sorg

Perinatal sorg kan vare i dage, uger, måneder, endda år. Alt afhænger af kvindens sind og omstændighederne omkring babyens død.

Som al anden sorg består den af flere faser.

Se denne artikel: Følelsesmæssigt vakuum: Hullet jeg ikke kan fylde

Benægtelses-fasen

På dette stadie er det svært at fatte, at det perinatale dødsfald har fundet sted. Kvindens sind var ikke forberedt på at få sådan en chokerende nyhed.

Denne tilstand af chok og fornægtelse er hjernens forsøg på at bearbejde den overvældende virkelighed lidt efter lidt.

Vredesfasen

Kvinde på vej om aftenen viser vrede

Dette opstår, når en moder føler sig vred og/eller skyldig over det, som er sket. Hun kan blive gal på sig selv, sin partner og endda lægerne, som havde berøring med hendes baby.

Hvis kvinden er religiøs, kan hun blive vred på Gud, fordi hun ikke kan forstå, hvordan dette kunne ske for hende. Det er også almindeligt at blive jaloux på par, som har graviditeter uden komplikationer, og får lov at være sammen med deres børn.

Forhandlings-fasen

Dette stadie begynder, når skyld bliver til forvirring. “Hvis jeg havde gjort sådan eller sådan..” er almindelige tanker hos forældre, der har lidt dette tab.

De spørger igen og igen sig selv, hvad der ville eller kunne være sket. Hvis de nu havde gjort noget andet end de gjorde, kunne de have undgået deres barns død? De forestiller sig også, hvor dejligt det ville være at have babyen.

Depressionsfasen

Kvinde oplever depression som en del af perinatal sorg

Efter forhandlingsfasen følger depression. Når man indser den uigenkaldelige virkelighed, som perinatal sorg handler om, så opstår der følelser eller symptomer. Kvinden kan for eksempel opleve tristhed, fortvivlelse, søvnproblemer eller mangel på appetit.

Der er også angst for at blive gravid igen. Mange kvinde frygter, at det samme vil ske, ved den næste graviditet.

Accept-fasen

Dette er den sidste fase i processen med perinatal sorg. Det er, når du accepter, at du er nødt til at leve videre, selvom du har oplevet et tab.

Lidt efter lidt vender kvinden tilbage til sine daglige rutiner. Men det kan godt være, der går noget tid, før hun igen er klar til at blive gravid igen.

Læs denne artikel: Vidste du, at der findes forskellige typer af søvnløshed?

Tips til at komme dig over perinatal sorg

Hvis du lige har oplevet at miste din baby, så skal du vide, at du har ret til at gennemleve perinatal sorg. Det er nødvendigt, så du kan græde, acceptere, og hele såret, der kom, fordi din graviditet ikke fik en lykkelig afslutning.

For at overleve og overvinde de forskellige faser af sorg, kommer der her nogle anbefalinger:

 • Din læge skal give dig en detaljeret forklaring på de lægelige problemer, der forårsagede dit tab. Derudover skal han/hun fortælle dig om konsekvenserne for fremtidige graviditeter.
 • Du skal heller ikke stoppe dig selv i at tale om, eller navngive, din baby, foran din partner, familie, venner eller kolleger. For at komme igennem smerten behøver du ikke glemme det barn, du har mistet.
 • Du skal derudover sørge, som du har lyst. Du skal ikke sætte deadlines for, hvornår du endelig er “kommet igennem”.
 • Du skal også bare gøre, hvad der er nødvendigt for at få det en lille smule bedre hver dag.
 • Glem ikke at sørge for din fysiske og følelsesmæssige sundhed. Hvis du har brug for professionel hjælp, så tøv ikke med at opsøge den.
 • Samtidig skal ingen presse dig til at finde ud af, hvad du skal gøre med det tøj og de ting, som du havde klar til babyen.
 • Latter er sundt, det skal du ikke være bange for. Du skal heller ikke tro, at det er respektløst over for babyens minde, hvis du er i stand til at smile eller føle dig glad.
 • Til slut; Hvis du har behov for et ritual til at ære eller for at huske dit barn, så gør det.
Statue af et englebarn

Sidste bemærkninger

Perinatal sorg skal være uafhængig af grundene til, at du mistede din baby. Kvinden, partneren og familien har ret til at mærke og overvinde deres smerte. Lidt efter lidt vil alle komme sig. Det er et spørgsmål om at være tålmodig, og vente.

Det kan interessere dig ...
Undertrykkelse af dine følelser øger din angst
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Undertrykkelse af dine følelser øger din angst

Undertrykkelse af dine følelser øger din angst betydeligt og kan i længde gøre skade på dig og muligvis de mennesker omkring dig.
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.