Din tunge kan afsløre dine følelser og helbred

Vidste du, at din tunge kan afsløre din følelsesmæssige tilstand og dit helbred? I denne artikel kan du lære at læse din tunge for at identificere eventuelle problemer med dit helbred.
Din tunge kan afsløre dine følelser og helbred
Abel Verdejo

Bedømt og godkendt af fysioterapeut Abel Verdejo.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Tungen er en af de mest informative muskler, som vores krop har. Ud over at udføre fordøjelsesfunktioner kan tungen afsløre, hvor sund eller usund din krop er, samt din følelsesmæssige tilstand. Hvis du lærer at aflæse, hvad din tunge kan afsløre, kan det hjælpe dig med at opdage forskellige lidelser.

Det skyldes, at tungen er udstyret med tusindvis af nerveender, der er forbundet med forskellige kropsorganer. Når noget ikke går godt i vores krop, kan tungen opfatte det. Derefter kan tungen gennem forskellige budskaber såsom ændringer i farve, tekstur eller en plet, lade os vide, at noget ikke er helt rigtigt.

I denne artikel vil vi give dig en guide til de ting, som din tunge kan afsløre om tilstande i dine følelser og dit generelle helbred. Du kan sætte det i praksis ved at observere din tunge foran et spejl og analysere hver eneste detalje.

Lad os tage et kig på det!

En lyserød tunge med et jævnt udseende: Godt helbred

En lyserød tunge kan afsløre et godt helbred

Denne type tunge betyder, at vi er sunde, og at vi generelt har en god livsstil. Det er et tegn på en god fordøjelse og en sund kost. Derudover indikerer det, at vi er følelsesmæssigt afbalancerede.

En rød tunge kan afsløre problemer i halsen

Hvis farven på din tunge er rødlig, kan det være tegn på, at du har et problem i halsen eller i et af dine indre organer. Det er også et tegn på overdrevet fedtforbrug og fordøjelsesproblemer.

På det følelsesmæssige plan kan det være tegn på, at personen meget let bliver stresset, når han/hun skal skifte omgivelser.

En tør og rødlig tunge kan afsløre høj feber

En tør tunge kan afsløre feber

Denne tilstand på tungen kan afsløre høj feber, især hvis spidsen har en rød farve. Følelsesmæssigt er denne type tunge typisk for personer, der har en tendens til at være let irriterede og stressede.

Små sår på tungen: En virus- eller svampeinfektion

De opstår normalt, når der er en virus- eller svampeinfektion. De opstår også på grund af mangel på C- og A-vitamin samt overdrevet indtag af bl.a. raffinerede fødevarer, fedtstoffer og sukker.

På det følelsesmæssige plan kan denne type tunge indikere, at personen er konstant oprevet og forbliver ængstelig og stresset. Desuden er det typisk for personer, der lider af vrede, som er undertrykt. Hvis det er muligt, bør du ofte kontrollere din mundhygiejne og konsultere en læge for at se, om der er en infektion, der skal behandles.

Hævede smagsløg: Ernæringsmangel

Kvinde med åben mund

Dette er et klart symptom på ernæringsmangel. Det er meget vigtigt at følge kostanbefalingerne, hvis du har en hvid tunge, da det er vigtigt at spise godt for at bekæmpe dette problem.

Hvis det er muligt, bør du børste din tunge forsigtigt med tandbørsten, hver gang du børster tænderne. Følelsesmæssigt kan denne tungefarve afsløre en tilstand af stress og vanskeligheder med at tilpasse sig til forandringer.

Vi tror, at du vil kunne lide at læse: Hvad dine fødder siger om dig

En tunge med en hvid belægning: Fordøjelsesproblemer

Denne type tunge er et tydeligt symptom på, at personen har fordøjelses- og tarmproblemer. Dette kan skyldes stort indtag af mættet fedt eller raffineret sukker og mel. Det kan også indikere, at personen har en ophobning af toksiner i tarmene og blodet, hvilket fører til andre sundhedsproblemer.

Hvis du bemærker, at en hvid belægning dækker din tunge, skal du ændre dine spisevaner og vælge en rensende kost, der eliminerer mættet fedt, raffinerede fødevarer, mejeriprodukter og alle former for stegt mad.

På det følelsesmæssige plan afslører denne farve tunge en nervøs eller ængstelig tilstand. I denne forstand er det vigtigt, at du husker på, at disse følelsesmæssige tilstande kan føre til fordøjelsesproblemer og en funktionsfejl i flere vitale organer for sundheden. Dette er især tilfældet, når du oplever dem i en lang periode.

En meget glat tunge kan afsløre ernæringsmæssige mangler

Dette er et tegn, der udover at afsløre ernæringsmæssige mangler også kan indikere anæmi. I dette tilfælde er den mest anbefalede handlingsplan at øge dit forbrug af fødevarer, der er rige på C-vitamin og jern.

Følelsesmæssigt kan en meget glat tunge indikere, at du er tilbøjelig til at blive deprimeret og modløs.

En hævet tunge kan afsløre anæmi

Kvinde med tunge ud af munden

Dette er en type tunge, der også forekommer som et symptom på nedsat hæmoglobinniveau i blodet (bedre kendt som anæmi).

En tunge, der ligner et landkort

Afslutningsvis, hvis din tunge ligner et landkort, fordi den har “tegninger” på overfladen, der kan være lyserøde, røde eller hvide, kan der være forskellige årsager til dette.

Det kan være en arvelig faktor, men det kan også tyde på, at du lider af allergi eller intolerance over for visse fødevarer, når det dukker op og forsvinder. Følelsesmæssigt har folk med denne type tunge en tendens til at være meget følsomme og tilbøjelige til at blive generet af alt, der irriterer dem.

Det kan interessere dig ...
Hvad er sorte pletter på tungen?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er sorte pletter på tungen?

Sorte pletter på tungen kan skyldes mange mulige årsager. De mest sandsynlige syndere er tobak og dårlig mundhygiejne. Har du oplevet det?  • Cofer CN. Motivacion y emocion. Desclee BrouwerBiblioteca Psicol. 1976.
  • Ibáñez C, Echeburúa E. Clínica y Salud. Clínica y Salud. 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.