Twicor til behandling af kolesterol

Twicor er et kombinationslægemiddel, der bruger to substanser til at sænke niveauet af det dårlige kolesterol. Lær mere om det i denne artikel!
Twicor til behandling af kolesterol
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Twicor er et lægemiddel, der består af to forskellige aktive stoffer. Det hjælper med at regulere kolesterolet på en måde, der reducerer LDL eller dårligt kolesterol.

Et af de aktive stoffer i Twicor er rosuvastatin, som tilhører en gruppe af statiner. Det andet aktive stof er ezetimibe, som også virker på kolesterol. Begge stoffer i en Twicor-pille kan sænke kolesterolet.

Hvordan virker Twicor?

Dette lægemiddel er lavet til at regulere niveauet af LDL-kolesterol og triglycerider i blodet. Desuden øger det niveauet af det gode eller HDL-kolesterol.

For at udføre sin virkning virker dette lægemiddel ved at sænke kolesterol på to måder. På den ene side reducerer det fedtstoffer, som din fordøjelseskanal absorberer. På den anden side virker det på kroppens egen kolesterolproduktion.

Generelt forårsager et højt kolesterolniveau ikke symptomer hos de fleste mennesker. Derfor skal du kontrollere det regelmæssigt. Hvis det ikke behandles, kan det ophobes på væggene i dine blodkar.

Disse kolesterolaflejringer ender med at forsnævre blodkarrene, hvilket forårsager en vaskulær tilstand ved navn åreforkalkning.

Nogle gange blokerer disse berørte kar for blodgennemstrømningen. På den måde afbrydes blodtilførslen, og hjertet og hjernen får ikke det blod, de har brug for. Hvis dette sker, udløser det et hjerteanfald eller et slagtilfælde.

Med Twicor-behandling kontrolleres kolesterolniveauet, og risikoen for et hjerteanfald og slagtilfælde falder. Vi kan sige, at dette lægemiddel bidrager til at reducere risikoen for hjertekarsygdomme.

Person får et hjerteanfald

Hvem er det velegnet til?

Dette lægemiddel anvendes i tilfælde, hvor du ikke kan kontrollere dit kolesterolniveau ved at ændre din kost. Twicor er dog ikke et lægemiddel til at hjælpe dig med at tabe dig, og du kan ikke bruge det til at reducere kropsmassen.

Den anbefalede daglige dosis er én tablet, og du kan tage det når som helst, men adskilt fra måltider. Glem ikke at gå til lægen regelmæssigt for at kontrollere dit kolesterolniveau.

Hvis du af en eller anden grund skal stoppe med at bruge Twicor, skal du kontakte din læge, før du gør det. Når du stopper behandlingen, kan kolesterolniveauet stige igen.

Mulige bivirkninger

Kolesterol i blod

Som et lægemiddel kan Twicor forårsage bivirkninger. Det er dog ikke alle, der bruger dette lægemiddel, der lider af dem på samme måde eller i samme omfang.

Afhængigt af bivirkningernes hyppighed klassificeres de som følger:

  • Hyppige negative bivirkninger af Twicor: Blandt de mulige bivirkninger, der forekommer hyppigst, er hovedpine, træthed, muskelømhed og forhøjet blodsukkerniveau. Du kan også opleve mavetarmproblemer som diarré.
  • Andre sjældne eller meget sjældne bivirkninger: Disse omfatter allergiske reaktioner med hævelse af ansigt, læber, tunge og hals. Rhabdomyolyse er en mere alvorlig muskelsygdom, som nogle aktive ingredienser i statinerne kan medføre. Denne bivirkning forekommer sammen med feber og nyresygdomme.

Derudover er andre bivirkninger, som du kan opleve, dem, der er forbundet med Stevens-Johnsons syndrom, som er en allergisk reaktion, der kan være dødelig. Den viser sig i sår og blærer på huden, øjnene, munden og kønsorganerne.

Twicor er en mulig behandling

Twicor er et alternativ, man kan overveje, når andre behandlinger ikke regulerer dit kolesterolniveau. Du bør dog altid følge vejledning fra en specialist om dosis og varighed af behandlingen.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.