Typer af appelsinhud og deres behandling: Vandig, fibrøs eller adipøs

Appelsinhud kan være adipøs, fibrøs eller vandig. Dens karakteristika er afgørende for en vellykket æstetisk behandling. Vi vil fortælle dig mere om det her.
Typer af appelsinhud og deres behandling: Vandig, fibrøs eller adipøs
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 05 oktober, 2022

Appelsinhud er en hudlidelse, som rammer millioner af kvinder verden over. Det forårsager normalt ubehag og påvirker folks selvværd. Er du interesseret i at vide mere om de forskellige typer af appelsinhud og deres behandling? Læs videre!

Det spanske akademi for dermatologi og venerologi (artikel på spansk) (AEDV) anslår, at mellem 85 og 98 % af kvinderne lider af appelsinhud på et tidspunkt i deres liv. Det er mere almindeligt hos hvide mennesker, og forekomsten hos mænd er ikke mere end 10 %.

I de fleste tilfælde er de forskellige typer af appelsinhud den tidlige manifestation af et underliggende problem. Det gælder f.eks. hormonelle forstyrrelser, uhensigtsmæssig kost og intolerance over for visse fødevarer. Rettidig behandling er afgørende for at forbedre hudens udseende og forhindre, at det udvikler sig.

Hvad er appelsinhud?

Appelsinhud er en hudsygdom, der opstår som følge af metaboliske og endokrine forstyrrelser.

Den viser sig normalt med små knuder og uregelmæssige fordybninger på hudoverfladen. Den er ifølge forskningen almindelig på lår, balder, overarme og underlivet.

Den opstår normalt under hormonelle ændringer hos kvinder, f.eks. graviditet eller pubertet. I sig selv skyldes den en forøgelse af mængden og størrelsen af fedtceller eller adipocytter med deraf følgende ændringer i den vaskulære dræning.

I denne forstand vil der være større tilbageholdelse af fedt og væske, ledsaget af en hærdning af hudfibrene, hvilket giver det karakteristiske udseende af denne tilstand. Dette æstetiske problem bør ikke forveksles med infektiøs cellulit.

Sidstnævnte er en inflammatorisk lidelse, der opstår, når huden invaderes af patogene bakterier. I modsætning til appelsinhud vil hudoverfladen ved infektiøs cellulit være hævet, rød, varm og smertefuld at røre ved.

Et lår viser en af de gængse typer af appelsinhud

Appelsinhud viser sig som små fordybninger på hudens overflade.

Symptomer forbundet med appelsinhud

Det er almindeligt, at symptomer på forskellige typer af appelsinhud opstår i ungdomsårene. I de tidlige former er der normalt en stigning i hudens tykkelse uden andre manifestationer. Generelt kan man se følgende:

 • Små fordybninger i huden.
 • Uregelmæssige buler.
 • Dybe knuder.
 • Nedsat elasticitet.
 • En fornemmelse af tunghed eller følelsesløshed i området.
 • Smerter ved berøring i fremskredne tilfælde.

Hovedårsager

Denne tilstand har hovedsageligt et hormonelt og genetisk grundlag. Ligeledes er vægtvariationer en af de faktorer, der bidrager mest til dens fremkomst. Den største synder er dog hormonel overproduktion.

Overskuddet af hormoner i kroppen fremmer unormal funktion af adipocytter. Sidstnævnte bliver betændte og vokser i størrelse og antal, indtil de bliver til fedtknuder. Desuden bliver hudfibrene strammere, hvilket danner et stift netværk, der trækker nedad og forårsager appelsinhud.

Generelt er de mest almindelige årsager til appelsinhud følgende:

 • Pubertet.
 • Graviditet.
 • Brug af eksogene østrogener.
 • En stillesiddende livsstil.
 • Kost rig på fedt, natrium og sukkerstoffer.
 • Brug af stramt tøj.

Hvad er de forskellige typer af appelsinhud?

I disse dage anerkender eksperter tre typer af appelsinhud: Adipøs, fibrøs og vandig. Disse har forskellige karakteristika og kan forekomme hos den samme person.

Adipøs appelsinhud: Den mest gængse af de tre typer af appelsinhud

Dette er den mest almindelige form af alle typer af appelsinhud. Den er kendetegnet ved, at det berørte område mister tekstur, synker let ned, når man rører ved det, og bevæger sig tydeligt ved bevægelse eller ændringer i kropsholdning. Derfor kaldes det også for “slap” eller “blød” appelsinhud.

Ligeledes er der normalt buler og uregelmæssigheder i huden. Det er normalt ikke ledsaget af smerter, men kan give en vis tyngdefornemmelse. Generelt skyldes det ophobning af fedt under huden som følge af dårlig kost, manglende fysisk træning eller drastiske kostplaner.

Det er også normalt placeret på balder, hofter, lår, talje, mave og indersiden af knæ. Generelt anbefales følgende for at hjælpe med at reducere det:

 • Reducer forbruget af mættede fedtstoffer og forarbejdede fødevarer.
 • Indarbejd fødevarer med et højt indhold af fibre og gode fedtstoffer, såsom avocado og olivenolie.
 • Øg vandindtaget.

På den anden side er lokaliseret massage gavnligt. Nogle procedurer som pressoterapi, mesoterapi og carboxyterapi virker også.

Fibrøs

Dette er den vanskeligste type af appelsinhud at fjerne. Den er almindelig hos unge kvinder med fedme og selv hos slanke kvinder. Generelt bliver den berørte hud normalt hærdet, som en kompakt blok, som følge af fortykkelse af de septa, der indkapsler fedtknuderne. Det kaldes normalt “hård” eller “kompakt” cellulite.

Det er også kendetegnet ved at være smertefuldt at røre ved på grund af kompression af nerverne i området. Desuden er huden normalt udsat for mange spændinger, hvilket fremmer forekomsten af strækmærker. Nogle gange kan det berørte område blive koldt.

Denne type appelsinhud dannes typisk på balderne, knæene, inderlårene og armene. Behandlinger omfatter en afbalanceret kost – med et højt indhold af protein og et lavt indhold af fedt. Fysisk træning er også en terapeutisk fordel.

De mest nyttige æstetiske behandlinger er lymfedrænage og ultralyd. På den anden side har radiofrekvens også givet gode resultater hos mange personer med denne type appelsinhud.

Vandig appelsinhud

Vandig appelsinhud er også kendt som “ødematøs”. Den kombinerer normalt karaktertræk fra begge de to ovenstående typer af appelsinhud på samme tid. I de fleste tilfælde er den berørte hud blød og smidig at røre ved. Desuden kan den være ledsaget af smerter eller ej.

Dens tilstedeværelse er relateret til væskeophobning som følge af problemer med lymfekredsløbet eller venekredsløbet. Det er typisk placeret på lår, balder, mave og arme. De berørte personer rapporterer normalt om tyngdefornemmelse og hævelse i benene.

Den mest effektive æstetiske behandling er lymfedrænage ved pressoterapi. Ligeledes er det tilrådeligt at bruge endermologi for at genvinde hudens fasthed og elasticitet. Ligeledes er sport med middelhøj belastning ideel til at genvinde muskeltonus og reducere overskydende fedt.

Tilgængelige skønhedsbehandlinger af de forskellige typer af appelsinhud

I øjeblikket findes der et stort antal lægemidler, der hjælper med at ødelægge fedtvæv og forbedre appelsinhud. Det gælder f.eks. lægemidler med lipolytisk virkning, mikrocirkulationsaktivatorer, fosfatidylcholin og retinol.

Dermatologer er de eksperter, der er uddannet til at diagnosticere og klassificere de forskellige typer af appelsinhud. På baggrund af dette vil de også vejlede dig i retning af en passende behandling. De mest almindelige æstetiske metoder til behandling af denne tilstand er følgende:

Massage kan behandle forskellige typer af appelsinhud

Kombinationen af sunde vaner og nogle æstetiske behandlinger gør det muligt at reducere appelsinhud betydeligt.

Anbefalinger til forebyggelse af disse typer af appelsinhud

Appelsinhud er en tilstand, der kan forebygges ved hjælp af små ændringer i vaner og livsstil. Nogle af de mest nyttige anbefalinger til at reducere risikoen for at lide af dette æstetiske problem omfatter følgende:

 • Øg indtaget af C-vitamin, E-vitamin og kalium.
 • Reducér forbruget af fødevarer med natrium, fedtstoffer og sukkerstoffer.
 • Undgå at drikke alkohol og kaffe.
 • Undgå at ryge.
 • Drik rigeligt med vand.
 • Motionér regelmæssigt, mindst 2 til 3 gange om ugen.

Et almindeligt æstetisk problem hos kvinder

Som du kan se, er der forskellige typer af appelsinhud, og behandlingen varierer alt efter tilstandens karakteristika og sværhedsgrad. Lige nu kan dermatologen hjælpe dig med at finde strategier til at minimere dens udseende og forbedre din hudsundhed. Tøv ikke med at konsultere en specialist!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Benaiges A. Concepto, clasificación y tratamiento de la celulitis. Offarm. 2003; 22 (5): 78-88.
 • Alcalde T. Celulitis. Asesoramiento integral desde la oficina de farmacia. Offarm. 2009: 28(5): 107-114.
 • González M, Galimberti D, Valdivia D, Seiref S. Celulitis: tratamiento combinado con mesoterapia, láser y radiofrecuencia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2015; 13(1): 13-19.
 • Arellano A. Carboxiterapia. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2006; 4(4): 288.
 • Velilla M, Ávila J. La piel: un enfoque integral más allá de la función de barrera. Dermatología Cosmética, Médica y Quirúrgica. 2016; 14(4): 50-65.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.