9 behandlinger af et keloid ar

Keloid ar behøver ikke længere at være permanent. Der findes medicinske procedurer og alternative behandlingsformer, der kan genoprette hudens udseende.
9 behandlinger af et keloid ar

Sidste ændring: 26 august, 2022

Generelt er et keloid ar ikke skadeligt for en persons helbred. Disse mærker anses dog ofte for at være grimme, og i mange tilfælde er de placeret på synlige områder, der påvirker selvværdet hos dem, der har dem.

Heldigvis har medicinen i dag flere alternativer til at forbedre deres udseende eller endda fjerne dem helt. Hvilke muligheder er der? I denne artikel vil vi se nærmere på de ni mest interessante.

Hvad er et keloid ar, og hvad er årsagerne til det?

Den colombianske sammenslutning af dermatologi og dermatologisk kirurgi definerer keloider som overdreven vækst af fibrøst væv under heling af en skade. Deres udseende overskrider ofte det oprindelige sårs grænser.

De opstår normalt efter et snitsår, men de kan også opstå spontant, især hvis personen har en vis disposition.

Tidsskriftet Acta Médica Costarricense henviser til, at forstyrrelser i den normale kollagenstruktur er forbundet med den uforholdsmæssigt store fortykkelse af huden under helingen, hvilket fører til denne uønskede effekt.

Til dette tilføjer Pascua Dermatology Center Journal, at stigningen i fibroblaster og kollagenmatrix resulterer i hypertrofiske følger og smerter på huden.

Et keloid ar på en hånd

Tendensen til at udvikle et keloid ar kan stamme fra genetiske faktorer.

Symptomer på et keloid ar

Det vigtigste symptom på keloider er et hærdet, klumpet udseende. Andre kendetegn ved denne tilstand er følgende:

  • Kløe.
  • Smerter.
  • Irritation.
  • Rødme.
  • En knude.
  • Ændret følelse i området.

Disse ar har en tendens til at udvikle sig overalt på kroppen, selv om de mest almindelige områder er øreflippen, halsen, hovedet og brystet.

Nogle gange bliver keloiderne med tiden mindre i størrelse, indtil de bliver mindre synlige.

Kan man forebygge et keloid ar?

Ifølge en artikel fra U.S. National Library of Medicine er keloider mere almindelige hos sorte, asiater, latinamerikanere og personer under 30 år. De antyder, at dispositionen kan overføres fra forældre til børn.

Alle disse faktorer påvirker muligheden for at udvikle denne type arvæv. Visse forholdsregler kan dog bidrage til at undgå deformation af mærkerne.

Blandt de råd, der gives, er det vigtigt at bruge solcreme, dække arret og anvende den medicin, som lægen har ordineret. Desuden foreslår de for patienter, der er tilbøjelige og fuldt ud opmærksomme på deres tilstand, at undgå piercinger og operationer, der ikke er nødvendige.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse:Gør strækmærker mindre synlige med 4 naturbehandlinger

Behandlinger til at fjerne et keloid ar

I henhold til arrets karakteristika bestemmes proceduren for en keloid af en dermatolog. Der findes konservative behandlinger som f.eks. camouflerende makeup, hvilket er en bekvem metode, hvis personen foretrækker at undgå andre teknikker.

Det kan være nødvendigt at kombinere flere procedurer for at behandle ar. Lad os tage et kig på, hvilke behandlinger der anbefales.

1. Laserbehandling

Flere sessioner med pulserende laser hjælper med at udjævne en keloidbule. Intervallet mellem sessionerne er 1 til 2 måneder. For at opnå et bedre resultat er det bedst at koble behandlingerne sammen med kortikosteroidindsprøjtninger.

2. Kortikosteroidindsprøjtninger

Kortikosteroidindsprøjtninger har en antiinflammatorisk og immunosuppressiv virkning. Disse doser reducerer hævelsen af keloidet. Målet er at få mærket til at se fladere ud.

For at gøre dette diagnosticerer specialisten den type stof, der skal indsprøjtes, og antallet af nødvendige behandlinger. I de fleste tilfælde etablerer de tre indsprøjtninger med en måneds mellemrum.

3. Kirurgi

Kirurgisk indgreb som behandling af et keloid ar er kontroversielt. Selv om resektion og infiltration af knuden kan reducere dens tilbagevenden, betragtes det for nogle som det sidste alternativ.

I virkeligheden øger fjernelse af disse ar hos personer med en fortid med keloider risikoen for nye dannelser. Konsensus om operationen er kun at ty til den, hvis minimalt invasive æstetiske mekanismer ikke giver resultater. Til gengæld mener man, at risiciene mindskes ved at kombinere operationen med andre typer behandlinger.

4. Botulinumtoksin

I Surgeon General Newsletter gennemgås det, at brugen af botulinumtoksin type A (BTA) er et effektivt terapeutisk valg i tilfælde af keloid ardannelse. Til gengæld fremhæver tidsskriftet Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana BTA’s indflydelse på apoptose og celleproliferation, hvilket inducerer en klinisk og histologisk forbedring af keloider.

BTA-indsprøjtninger bør foretages så hurtigt som muligt for at lindre spændinger forårsaget af traumer eller skader. Med blot to eller tre behandlinger er det allerede muligt at mærke en ændring. Det samlede antal nødvendige behandlinger fastsættes af lægen.

Det spanske akademi for dermatologi og venereologi bemærker, at hvis der ikke sker nogen forbedring af arrets udseende, lindrer botulinumtoxin næsten altid den kløe, der er forbundet med keloider, på et meget lille minimum.

5. Salver

Salver fremmer tilsløring af ar, lindrer kløe, forebygger ubehag og lindrer smerter. Det er ifølge Fundación Piel Sana topiske kortikosteroider med antiinflammatoriske, vasokonstriktive, antipruritiske, antiproliferative og apoptotiske egenskaber .

Det er normalt formuleringer, der indeholder desoximetason, fibrinolyse og zink- og kobbersulfat. Disse topiske lægemidler skal ordineres af en fagperson.

6. Pressoterapi

Pressoterapi er en form for behandling, der virker ved at trykke på keloid ar med isolerende bånd og elastiske bandager. Det er en reducerende teknik, hævder tidsskriftet Medicina Integral i en artikel.

For at denne teknik skal være effektiv, skal trykket være 24 millimeter kviksølv (mmHg). Dermed overskrider det det normale kapillærtryk, ifølge en analyse i tidsskriftet Cirugía Plástica Ibero-Latinoamericana.

Det anbefales, at pressoterapien varer flere måneder i perioder på 12 til 19 timer.

7. Silikone

Denne behandling består i at dække arret med et selvhæftende og vandtæt plaster. Silikoneplastre er ideelle til at forhindre huden i at blive rød og til at sænke højden på bulen.

Før det anbringes på keloidet, skal området rengøres og tørres. Plasteret skal virke i 12 timer i en periode på tre måneder. Lad det sidde på, mens du udfører dine daglige aktiviteter. Det gør ikke noget, hvis det bliver vådt. Plastrene kan blive genbrugt i mindst en uge.

8. Strålebehandling

Den colombianske sammenslutning af dermatologer oplyser, at strålebehandling er positiv i behandlingen af keloider og forebyggelse af tilbagefald. Proceduren har vist bedre resultater, hvis den er forudgået af en operation for at ødelægge keloidvævet.

I højst tre dage efter operationen bruges strålingen til at omdanne keloidet til et hypocellulært væv og forhindre overdreven spredning af fibroblaster. Denne teknik kræver fælles deltagelse af plastikkirurger, dermatologer og radiologer.

9. Naturmedicin

Naturmedicin er billigere end andre arbehandlinger. Der findes hjemmemidler, der reducerer keloider. Aloe vera, honning og rosenvand er blandt de økologiske muligheder, der skjuler disse uønskede mærker.

Disse naturmidler har egenskaber, der er kendt for at fremme hudens generelle sundhed og udseende.

Aloe vera

Nogle naturmidler, såsom aloe vera-gel, synes at hjælpe med at reducere ar. Der mangler dog beviser for deres effektivitet.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: 5 store fordele ved Aloe Vera for din hud

Er der fare for komplikationer ved et keloid ar?

Keloid ar udgør ikke nogen sundhedsfare. I sjældne tilfælde udfører lægerne biopsier for at udelukke andre former for hudlæsioner.

Så længe du følger råd fra specialisterne, bliver arret ikke værre. Plastre, fugtighedscremer, serum og solcreme er vigtige for at hjælpe med at reducere udseendet af et keloid ar.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.