Typer af cøliaki og deres kendetegn

Cøliaki er en kostafhængig sygdom, som kan beskadige tarmene alvorligt. Vi vil forklare alt, hvad du har brug for at vide om de forskellige typer af cøliaki og deres kendetegn.
Typer af cøliaki og deres kendetegn

Sidste ændring: 24 januar, 2021

Det er vigtigt at vide, at cøliaki ikke altid viser sig på samme mådeAf den grund har eksperter studeret og klassificeret de forskellige typer af cøliaki.

Det er en autoimmun lidelse, som handler om indtaget af gluten. Gluten er et protein, som er til stede i mange fødevarer såsom dem, der indeholder hvede og byg. I USA alene skønner eksperter, at denne lidelse påvirker omkring 1% af befolkningen eller omkring 3 millioner mennesker.

Problemet er, at det kan være uden symptomer i et stort antal af tilfældene, hvilket gør det mere komplekst at stille en diagnose, og derfor tager det længere tid. Så i denne artikel vil vi forklare alt, hvad du bør vide om denne lidelse, og hvad de primære typer af cøliaki er.

Hvad er cøliaki?

Som vi nævnte ovenstående, er cøliaki en autoimmun sygdom, hvor der er en reaktion på gluten. Det betyder, at når en person med cøliaki indtager dette protein, producerer det en reaktion i immunsystemet i tyndtarmen. På den måde forårsager gluten skade på slimhinden i tarmene.

Gluten er et protein, som er til stede i forskellige kornsorter. Det er for eksempel i hvede, rug, byg og nogle gange i havre. Dette er fødevarer, som generelt er meget gængse i vesterlandsk kost som en ingrediens i brød, pasta, kager og meget mere.

Skaden på slimhinden i tarmene påvirker med tidens gang optagelsen af næringsstoffer under fordøjelsen. Dette forklarer, hvorfor vægttab, anæmi og ændringer i udvikling opstår hos børn i mange tilfælde.

Selvom eksperter endnu ikke har afgjort, præcis hvad der forårsager de forskellige typer af cøliaki, ved vi dog, at genetik er en afgørende faktor. Ligeledes er det ofte forbundet med andre typer af autoimmune sygdomme. Ifølge et studie i Cuban Journal of Food and Nutrition  kan der være et forhold mellem cøliaki og type-1 diabetes.

Kornsorter uden gluten til personer, der lider af forskellige typer af cøliaki

Der er mange glutenfrie alternativer, som hjælper patienter med at håndtere en kost, som i sig selv er striks.

Måske du også vil være interesseret i at læse: Sådan laver man glutenfri müslibarer

Typer af cøliaki

Indenfor cøliaki er der forskellige kliniske former baseret på symptomer og resultater af bestemte komplimentære tests, som giver mulighed for udforskningen af fordøjelsessystemet. Dette fører til definitionen af de forskellige typer af cøliaki, og ifølge Spanish Federation of Coeliac Associations er næsten 75% af patienterne ikke blevet diagnosticeret.

Disse data kommer fra det faktum, at indtil for nylig var eksperter ikke klar over, at der kunne være tilfælde uden symtpmer. Typerne af cøliaki er dermed som følger: Uden symptomer, med symptomer, potentiel, latent og resistent. Nedenstående vil vi forklare deres primære karaktertræk.

Subklinisk eller uden symptomer

Cøliaki uden symtpomer er, som navnet antyder, uden der er nogen symptomer til stede. Gennem komplimentære tests (såsom en endoskopi til at observere tarmene) bliver tilstedeværelsen af sygdommen dog synlig.

Klassisk eller med symptomer

Ved denne type cøliaki viser patienterne både symptomer og positive testresultater. Tegnene er dog meget varierede. Hos nogle personer opstår diarré, vægttab, træthed, opkast og smerter i maven.

I andre tilfælde kan vi finde vedvarende forstoppelse i stedet for forstoppelse. Andre typiske tegn er forsinket udvikling i tilfælde af børn, meteorisme og udspilet mave. På en indirekte måde finder vi anæmi og endda konstant irritabilitet.

Potentiel cøliaki

Denne type cøliaki refererer til tilfælde, hvor personer ikke viser symptomer. De har dog en sandsynlighed for at udvikle lidelsen. De ved dette takket være genetiske tests såsom afgørelsen af HLA-DQ2/DQ8 genet.

Hos disse patienter finder læger, når de udfører en biopsi af væv i tyndtarmen, ingen beviser på cøliaki. Ifølge en artikel i Chilean Medical Journal  er det vigtigt at følge disse personer tæt, selvom de ikke behøver at følge en striks kost uden gluten (til at starte med).

Typer af cøliaki: Latent cøliaki

Det, der sker i tilfælde af latent cøliaki, er, at diagnosen af sygdommen allerede har fundet sted, men senere forsvinder symptomerne og lidelsen i tarmene.

For eksempel kan det være en person, som blev diagnosticeret som barn, og efter at have fuldt en fuldstændig glutenfri kost lider de ikke af sygdommen igen på trods af, at de genintroducerer dette protein i kosten.

Resistent cøliaki

Resistent cøliaki refererer til tilfælde, hvor symptomerne og tegnene på sygdommen fortsætter med at være til stede, selvom man følger en glutenfri kost. For at kunne bekræfte det skal patienten gå mere end seks måneder uden at have nogen kontakt med proteinet.

Kvinde siger nej til hvidt brød

For at bekræfte den resistente form af denne sygdom skal patienten have gået mere end 6 måneder uden nogen kontakt med dette protein.

Der er flere typer af cøliaki

Det vigtigste at vide om dette emne er, at der er forskellige typer af cøliaki. Mere end noget andet er det essentielt at huske, at der kan være læsioner i tarme hos personer, som ikke viser nogen symptomer. Det er derfor ikke altid en nem opgave at stille en diagnose.

Bekræftelse af tilstedeværelsen af denne sygdom i tide er essentielt. Det skyldes, at skaden på slimhinden i tarmene kan blive irreversibel og have alvorlige konsekvenser. For eksempel kan det føre til underernæring og forsinket vækst hos børn.

Hvis du mistænker symptomer i mavetarmkanalen ved indtag af gluten, er det derfor altid essentielt at tale med en læge. Komplimentære tests er tilgængelige og kan udføres relativt nemt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • De La, G., Roselló, C. U., De La, C., Pérez Labrada, C., Delgado Mosquera, A. E., Ferreiro, R. Á., & Rosa Téllez Velázquez, D. (n.d.). CELIAQUÍA, ENFERMEDAD SISTÉMICA AUTOINMUNE.
  • Asociaciones entre la celiaquia y la Diabetes mellitus. La experiencia cubana | Santana Porbén | Revista Cubana de Alimentación y Nutrición. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from http://www.revalnutricion.sld.cu/index.php/rcan/article/view/768/pdf_129
  • ¿Qué es la enfermedad celiaca? | FACE. (n.d.). Retrieved September 29, 2020, from https://celiacos.org/enfermedad-celiaca/que-es-la-enfermedad-celiaca/
  • Cerda-Contreras, E., et al. “¿ Es posible una mejor identificación de la enfermedad celiaca en sujetos mexicanos por medio de HLA-DQ8 que de HLA-DQ2?.” Revista de Gastroenterología de México 83.4 (2018): 410-413.
  • Bejares, M., Oyarzún, A., Lucero, Y., Espinoza, N., Bascuñán, K., & Araya, M. (2015). Búsqueda activa de enfermedad celíaca en familiares de primer grado de casos celíacos. Revista Medica de Chile, 143(12), 1521–1526. https://doi.org/10.4067/S0034-98872015001200003
  • Muñoz Tello, Paola. “Prevalencia mundial de la enfermedad celíaca.” (2018).
  • Gil-Gulías, Lorraine, et al. “Enfermedad celiaca refractaria: cuando la dieta sin gluten no sana.” Revista Clínica de Medicina de Familia 9.2 (2016): 110-113.
  • Moscoso, Felipe, and Rodrigo Quera. “Enfermedad celíaca. revisión.” Revista médica de Chile 144.2 (2016): 211-221.
  • Parera Pinilla, Clara Luna, Bárbara M. Ochoa Fernández, and Concepción Bonet de Luna. “Enfermedad celíaca: quién sabe dónde.” Pediatría Atención Primaria 20.79 (2018): 269-276.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.