Typer af trang: Hvad de er og hvad der kan gøres

Trang er en af de ting, der kan få folk til at få tilbagefald. På samme måde er det den faktor, som oftest fastholder folk i afhængighed.
Typer af trang: Hvad de er og hvad der kan gøres

Skrevet af Carmen Martín

Sidste ændring: 26 august, 2022

De fleste mennesker, der ryger, oplever en konstant trang eller lyst til at ryge, efterhånden som tiden går. Men der findes flere typer af trang, så det er mere omfattende. Hvad bør du vide om det?

Trang er i denne forstand et forholdsvis nyt begreb, der dækker over en intens og næsten ustoppelig lyst til at indtage noget (narkotika, tobak, mad eller alkohol). Vi kigger på de forskellige typer af trang i denne artikel.

Første gang begrebet trang, eller craving, blev brugt, var omkring 1940´erne. Dengang definerede eksperter det som et stærkt behov for at indtage opiater såsom heroin og morfin, når en person prøvede at kvitte det.

Men selv i dag kan det virke vanskeligt at definere denne situation præcist. Det står klart, at trang er et fuldamentalt aspekt af stofafhængighed, som hænger tæt sammen med tilbagefald.

Derfor vil vi i denne artikel fortælle dig alt, hvad du bør vide om dette problem.

Hvad er trang?

Som vi allerede har nævnt, er trang behovet for at indtage et bestemt stof. Dette ønske bliver en ustoppelig trang, der på en måde “overtager” mennesket. Men der er ikke det samme som abstinens-symptomer.

Abstinens-symptomer består af en række både fysiske og psykologiske ubehag som opstår, når en person holder op med at indtage et stof, de er afhængige af (et narkotikum). Det ses ofte hos alkoholikere eller folk, som er afhængige af stoffer såsom heroin.

Men for at skelne mellem dem, må man forstå, at trang kan opstå, selv efter en person er kommet sig over abstinens-symptomer. Dette skyldes, at lysten til at indtage et stof kan vedblive i måneds- eller årevis.

Ifølge eksperter kan trang være knyttet til mange forskellige stoffer. Det strækker sig fra lysten til at ryge eller drikke alkohol, og helt over til, at man ønsker at tage kokain eller stærke opioider som heroin igen.

Du skal være klar over, at noget, som er blevet socialt acceptabelt – tobaksrygning – kan gøre dig disponeret hele livet. Med andre ord, det er lige så alvorligt og skadeligt som de andre ting.

Person med cigaret i munden sidder på skateboard

Trang er behovet for at få et et eller andet stof. Det kan være narkotika, alkohol eller tobak.

Findes der forskellige typer af trang?

Nogle videnskabsfolk hævder, at der findes to forskellige typer af trang. Den første er den fysiske, som opstår næsten parallelt med abstinens-symptomer. Lige som disse abstinenser kan det give fysiske symptomer såsom hjertebanken, koldsved og endda voldsomme anfald.

Sagt på en anden måde, den første type er en lyst til at indtage stoffet, som er drevet af de stærke symptomer, der opstår, når man kvitter. Denne type er som regel den, som folk har sværest ved at modstå og håndtere.

Den anden type er den psykologiske trang. Den kommer senere, når personen har overvundet abstinens-symptomerne. Det opstår, når patienten ikke har fået stoffet længe, måske endda flere måneder eller år.

Denne artikel kunne interessere dig: Hvad bruges opioider til?

Sådan behandles disse typer af trang

I sidste ende må man forstå, at både afhængighed, abstinens-symptomer og trang er tilstande, der kan behandles. For at gøre dette, er det bedst at opsøge en specialist, en psykolog, der kan hjælpe dig gennem det, eller måske en støttegruppe.

Trang er en af de ting, der kan få folk til at få tilbagefald. På samme måde er det den faktor, som oftest fastholder folk i afhængighed. Derfor er det vigtigt at kende til begrebet og hvordan man håndterer det.

Man kan opleve trang til mange forskellige ting, som for eksempel tobak, alkohol, stoffer eller ludomani

For at håndtere trang er det vigtigt at vide, hvilke situationer der er forbundet med indtagelse af stoffet. Det første skridt er helt at undlade at indtage det.

Ideen er at prøve at undgå situationer, som man forbinder med indtagelse af det, man har trang til. Hvis du for eksempel er alkoholiker, er det klogest at gå mindre i byen eller hænge mindre ud på en bar.

Derudover at det vigtigt at have de værktøjer, der kan styre denne indgroede adfærd, hvor man indtager stoffet. Patientens psykologiske eller følelsesmæssige tilstand kan også spille ind. Det er nemlig lettere at få tilbagefald, når man er sårbar eller ked af det.

Af denne grund fokuserer de fleste behandlinger på at lære disse mennesker at håndtere stress eller selvværdSamtidig er en anden effektiv måde at få styr på det, at rette deres opmærksomhed mod andre aktiviteter, såsom motion.

Måske kan du lide denne artikel: Fem positive ændringer, når du holder op med at ryge

Afslutning

Trang er en persons irrationelle og dominerende ønske om at indtage et stof eller narkotikum, som vedkommende er afhængig af. Det er vigtigt at vide, at det ikke kun opstår ved stoffer som heroin; tobak og alkohol kan også forårsage det.

Det kan interessere dig ...
7 fødevarer, der kan fjerne nikotin fra dit system
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 fødevarer, der kan fjerne nikotin fra dit system

Nikotin er ligeså afhængighedsskabende som andre stoffer såsom kokain, morfin etc. Disse fødevarer hjælpe i at udrense den farlige nikotin fra krop...
Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.