Hvad er ketamin for et stof?

Ketamin er et afslappende stof, der primært bliver brugt til beroligende eller bedøvende middel til dyr. Det kan også forårsage hallucinogene effekter.
Hvad er ketamin for et stof?
Alejandro Duarte

Bedømt og godkendt af bioteknolog Alejandro Duarte.

Sidste ændring: 22 december, 2022

Ketamin er et stof med bedøvende og hallucinogene egenskaberDets anvendelse i medicin er meget begrænset, og det bliver primært brugt som et hurtigt virkende bedøvende middel.

Det bliver også brugt meget i veterinær medicin til at berolige store dyr, især heste. Det blev oprindeligt syntetiseret og anvendt i slutningen af det 20. århundrede til dette specifikke formål.

På grund af misbrug, har ketamin fået et ry for at være et kraftfuldt hallucinogent stof og for at blive brugt i overfald og voldtægt på grund af dets beroligende egenskaber.

Hvordan virker ketamin?

MSG skrevet i hvidt pulver

Ketamin er en afledning af phencyclidin . Begge er del af familien af NMDA receptorantagonister. NMDA er en forkortelse af N-Methyl-D-Aspartate, som er en glutamatagonist.

Når et stof er en agonist, betyder det, at det styrker effekten af andre stoffer. Når et stof på den anden side er en antagonist, betyder det, at det blokerer handlingen af andre stoffer.

Ketamin er et bedøvende middel, fordi det blokerer aktiviteten af NMDA, hvilket er ansvarligt for at øge aktiviteten af glutamat.

Glutamat er en neurotransmitter, som gør rede for de fleste af synapse forbindelserne i flere områder af nervesystemet og hjernen. For eksempel har det cerebrale cortex mange glutamate receptorer, eftersom det er i det område, hvor læring og hukommelse er placeret.

Eftersom ketamin blokerer glutamat, transmiterer synapserne ikke de exciterende oplysninger og nervesystemet går ind i en afslappet tilstand. Afhængig af doseringen fungerer stoffet mere som et beroligende middel.

Hvad er formålet med ketamin?

Som nævnt ovenfor, er ketamin primært anvendt som et beroligende og bedøvende middel i veterinær medicin. Læger bruger dog sjældent ketamin på grund af dets adskillige og farlige bivirkninger.

Derudover undgår de det også i det medicinske felt, fordi det er et psykotrope stof. Det betyder, at det er et stof, som kan ændre en persons mentale tilstand. I mindre udviklede lande kan de dog måske finde på at bruge ketamin som et bedøvende middel, fordi det er billigere end mange alternativer.

Hvorfor er ketamin et psykotrope stof?

Ketamin er et kraftfuldt hallucinogent stof, som har en dissociativ natur. Det betyder, at det ændrer patientens fornemmelse af kroppen i rummet. Typisk beskriver folk at føle sensationer af lethed, at flyde, at forlade deres kroppe osv.

Når de først bruger det i lave doseringer på børn og ældre, kommenterede mange patienter på, hvad de følte under påvirkningen af ketamin. Eftersom der var så mange besynderlige tilfælde, udførte læger adskillige studier, indtil de til sidst fandt ud af, at selv ved en meget lav dosering har ketamin kraftfulde hallucinogene egenskaber.

Det er præcist denne egenskab, som gør stoffet så farligt.

Derudover er det svært at måle den korrekte dosering, eftersom bivirkningerne er øjeblikkelige. For eksempel producerer det en afslappende effekt ved en minimal dosering. Selv en lille øgning i doseringen kan dog resultere i en nær-død oplevelse.

Hvad er andre bivirkninger?

Ketamin i pilleform på træske

Udover hallucinationer, kan ketamin ændre en persons hukommelse og forårsage problemer med at koncentrere sig.

Ved højere doseringer kan en person lige af arytmier eller et problem med pulsen eller deres hjertes rytme. Andre kardiovaskulære komplikationer inkluderer  højt blodtryk, bradykardi, hjertesvigt og et øget pres inden i kraniet.

Der er også en risiko for død hos børn, fordi stoffet kan forårsage spasmer i strubehovedet, som blokerer luftvejene. Derudover kan børn også lide af krampeanfald og dystoni.

Dystoni er det medicinske begreb, som refererer til ufrivllige sammentrækninger af musklerne. Hvis ketamin forårsager dem, er de som regel meget smertefulde og er en reflektion af, at nervesystemet ikke fungerer korrekt.

Af alle de nævnte årsager bruger læger stort set aldrig ketamin. Eftersom der er så mange komplikationer ved det, og at de er hyppige og farlige, overtrumfer ulemperne fordelene. Hvis det blandes med andre stoffer, såsom alkohol, kan ketamin desuden blive endnu mere farligt.

Hvis du tror, nogen har taget ketamin, bør du ringe efter en ambulance med det samme. Før derefter personen ind i et stille rum. Dæmp lyset og gør rummet så stille som muligt for at mindske alle stimuli.

Det kan interessere dig ...
Hvad er antistoffer?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Hvad er antistoffer?

Antistoffer er en familie af proteiner, der er en del af immunsystemet, og vigtig for vores overlevelse. Læs alt om dem her!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.