Typer af vegansk ost og deres fordele

Vegansk ost er lavet af vegetabilske produkter. De er som regel økologiske og involverer konsolidering af proteinmasse fra forskellige kilder såsom soja, faste vegetabilske olier, ernæringsgær og korn.
Typer af vegansk ost og deres fordele
Eliana Delgado Villanueva

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Eliana Delgado Villanueva.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Har du nogensinde prøvet vegansk ost? Tror du, det kan have flere fordele end mælkeprodukter? Så læs denne artikel, så vil vi fortælle dig mere om de forskellige typer af vegansk ost.

Veganere er personer, der ikke spiser kød eller nogen animalske produkter. Det betyder, at de ikke indtager mælk og mejeriprodukter, æg og andre animalske produkter.

Hvad er vegansk ost?

Vegansk ost på tallerken

Ost er en meget populær fødevare. Der er en bred variation og et utal af muligheder at vælge imellem. Mange personer har dog været nødt til at stoppe med at spise det på grund af medicinske tilstande  såsom laktoseintolerance og allergi overfor mælkeprotein.

På den anden side har andre personer valgt en livsstil uden mejeriprodukter, såsom veganere, som der er kommet flere af de seneste år på globalt og lokalt niveau.

De traditionelle typer af ost, vi kender, er lavet af kasein, hvilket er en type mælkeprotein fra dyr såsom køer, geder og får. Under produktion bliver en gruppe enzymer, som et dyrs mave producerer, der er kendt som osteløbe, tilføjet til mælk.

På den anden side er vegansk og vegetabilsk ost lavet af planter, der som regel er økologiske, og de involverer konsolidering af proteinmasse fra forskellige plantekilder såsom soja, faste vegetabilske olier, ernæringsgær og korn.

Eftersom denne type ost ikke gennemgår den naturlige modningsproces for proteiner, har den ikke den samme smag som et mejeriprodukt, der er blevet modnet.

Fordele ved at indtage det

Som vi har set, har vegansk ost sine karaktertræk, som gør dem anderledes end animalsk ost. Men de har også flere imponerende fordele, som gør dem ideelle til enhver type kost.

 • Den store fordel ved disse produkter er, at de har en meget lavere mængde kolesterol og fedt end animalske produkter. Det reducerer risikoen for at udvikle overvægt, diabetes, hjerteproblemer og nogle typer kræft.
 • Med hensyn til protein indeholder vegansk ost 0,85 til 2 gram protein per portion. Det er altså en god kilde til protein.
 • En anden imponerende fordel ved at spise denne fødevare er dets store indhold af mineraler såsom fosfor og kalium, som er meget nødvendige både til korrekt funktion af nervesystemet og til at opretholde muskelmassen.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Sund vegansk ost med oregano

3 store grupper af vegansk ost

Ost i skål

Den første er lavet af tofu, som også kaldes vegansk ost. Det er blot fermenteret soja. Denne fermentering giver et friskt produkt med et højt niveau af protein.

Der er derudover oste baseret på kokosfedt og stivelse (som regel kartoffel). Disse oste får den karakteristiske tekstur som animalsk ost.

Og som det sidste er der ost lavet af nødder. De to mest brugte nødder er cashew og mandler. Som en ulempe er det meget svært at skjule smagen af cashew og mandler, men hvis man ignorerer det faktum, vil man kunne få meget originale smagsvarianter.

Vi anbefaler, at du også læser: Sådan kan man lave poke bowl: En populær ret

Forskellige typer

Der er mange forskellige typer. Denne type ost har været hos os i nogle få årtier nu, men antallet af varianter er stigende. Nedenstående er en liste over typer, som du kan smage:

 • Revet parmesanost.
 • Vegansk mozzarellaost.
 • Halloumi: Ost, der spises varmt.
 • Vegansk cheddarost.
 • Røget vegansk ost.

Hvor kan man finde dem?

Det sælges i “veganske” fødevarebutikker og økologiske fødevarebutikker samt på restauranter og markeder.

Som det sidste, hvis du ønsker at lave en lækker vegansk ost, så vil vi nedenstående fortælle dig, hvordan du gør det.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Rojas Allende Daniela, Figueras Díaz Francisca, Durán Agüero Samuel. Ventajas y desventajas nutricionales de ser vegano o vegetariano. Rev. chil. nutr.  [Internet]. 2017  [citado  2019  Feb  14] ;  44( 3 ): 218-225. Disponible en: https://scielo.conicyt.cl/scielo.php?script=sci_arttext&pid=S0717-75182017000300218&lng=es.  http://dx.doi.org/10.4067/s0717-75182017000300218.
 • Brignardello J, Heredia L, Ocharán MP, Durán S. Conocimientos alimentarios de vegetarianos y veganos chilenos. Rev Chil Nutr 2013; 40(2): 129-134.
 • Guyomarc’h F, Nono M, Nicolai T, Durand D. Heat-induced aggregation of whey proteins in the presence of K-casein or sodium caseinate. Food Hydrocolloids. 2009;23(4):1103-1110.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.