Typer af azaleaer og deres pleje

I denne artikel forklares de forskellige typer azaleaer, deres karaktertræk og pleje samt fordele og mulige risici.
Typer af azaleaer og deres pleje

Sidste ændring: 19 marts, 2023

Selv om de ved første øjekast ligner hinanden, findes der forskellige typer af azaleaer. Det har ikke kun noget at gøre med blomstens farve, men også med andre karaktertræk, som vi vil kende i denne artikel.

Der skal også tages hensyn til en vis pleje, så dine planter altid er sunde og smukke. Læs videre, for vi vil fortælle dig mere.

Karakteristika ved azaleaer

På græsk er den oprindelige betydning af ordet azalea “tør”, hvilket henviste til den jordtype, hvor den kan vokse. På den anden side er dens videnskabelige navn Rhododendron simsii.

Den tilhører især ericaceae-familien sammen med lyng og jordbærtræ. Det er bemærkelsesværdigt, at det er en stor familie med mere end 3000 arter.

De forskellige typer af azaleaer kan dog findes næsten overalt på den nordlige halvkugle, både i Europa og Asien samt i Nordamerika. De har også tilpasset sig til andre miljøer.

Hvad angår dens karakteristika, er det en mellemstor busk. Den er langsomt voksende og kan blive op til 3 og 4 meter høj, selv om nogle sorter ikke bliver over 50 centimeter. Desuden afhænger det under alle omstændigheder af det sted, hvor den plantes, og af azaleatypen.

Bladene er mørkegrønne, ca. 3 til 5 centimeter lange, og undersiden er skællet og undertiden med pletter. Desuden forbliver de normalt på planten i ret lang tid og falder først af om vinteren.

Blomstringen finder sted om foråret. Blomsterne er utvivlsomt de mest iøjnefaldende. De er klokkeformede eller tragtformede. Deres farver varierer fra hvid til rød og går gennem forskellige rosa farver. Der findes også gule og orange.

Da der er foretaget hybridiseringer med denne plante, er der opstået nogle sorter, hvor blomsterne er så talrige, at de helt dækker bladene. Af denne grund dyrkes den til pynteformål og er en af de mest anvendte dekorative planter, både i haver og indendørs.

Den kan plantes direkte i jorden eller i krukker og udvikler sig godt i begge tilfælde.

Typer af azaleaer

Der findes mange typer af azaleaer, herunder dyrkbare sorter og forskellige arter. Disse er blevet inddelt i to hovedgrupper: Tsutsusi (hjemmehørende i Asien) og Penthanthera (fra Europa og Amerika).

1. Rhododendron calendulaceum

Dette er en typisk art fra Appalacherne (bjergkæde på USA’s østkyst, som når til en del af Canada). Den kan blive mere end 3 meter høj.

Den er kendetegnet ved meget prangende blomster, mellem orange og rød. Selv om der i en undersøgelse er peget på en sort identificeret i Virginia, som har hvide blomster, med nuancer af lyserøde eller gule kanter.

Orange blomster

2. Rhododendron canadense

Denne art er også fra det nordlige Amerika, nærmere bestemt Canada, som navnet antyder. Det er en busk, der er lidt mindre end den foregående, da dens maksimale højde er 120 centimeter. Blomsterne på denne art af azalea er lyserøde og kommer frem, så snart foråret begynder.

3. Rhododendron canescens

Den er almindelig i det sydøstlige USA. Den kaldes også bjerg-azalea.

Den er ligeledes løvfældende (dens blade falder af ved modenhed). Desuden kan den blive 1,5 til 3 meter høj. Dens blomster er lyserøde, sjældent hvide, og har meget fremstående stempler.

4. Rhododendron periclymenoides

Kendt som pink azalea. Den er også fra det østlige USA, der strækker sig fra Alabama til New Hampshire. Dens højde kan variere mellem en og to meter. Den trives normalt på tørre steder.

5. Rhododendron viscosum

Den er kendt som sump azalea, fordi den i modsætning til den foregående tolererer våde steder. Den skal dog have dræn, så stillestående vand ikke får rødderne til at rådne.

Det er også en skyggelskende art. Den kan blive to og en halv meter høj og blomstrer i forsommeren.

6. Rhododendron farrerae

Nu skal vi lære nogle typer af azalea fra det asiatiske kontinent at kende. Vi starter med Rhododendron farrerae, der er hjemmehørende i Kina.

Den er også løvfældende, men lav: Ikke mere end 60 centimeter. På trods af dette er dens blomster store, lyserøde til lilla.

7. Rhododendron japonicum

Rhododendron japonicum eller japansk azalea er en busk på en til to meter, der er hjemmehørende i dette land. Blomsterne, der er et par centimeter i diameter, er normalt lyserøde. Hos nogle sorter får den en rød nuance, hvilket gør den meget attraktiv.

Røde azaleaer

8. Rhododendron luteum

Blandt de forskellige typer af azaleaer er de europæiske sorter. Det er tilfældet med Rhododendron luteum, der stammer fra den sydvestlige del af kontinentet, selv om den også findes i Asien. Den er ret høj og kan blive op til fire meter. Blomsterne er gule .

9. Rhododendron behagelig hvid

Det er en lille plante med hvide blomster og stedsegrønne, mørkegrønne blade, som giver en levende kontrast. Den tilpasser sig godt til haver og foretrækker skygge.

10. Azalea rosenknop

Denne sort blev først produceret i 1934 fra den japanske kurume azalea. Den har den særlige egenskab at præsentere dobbelte blomster, der ligner rosenknopper.

Dens vækst er langsom. Den bliver op til 120 centimeter. Den har ikke brug for meget sol og blomstrer om foråret.

Pleje af de forskellige typer af azaleaer

Hvis de bliver passet godt, blomstrer disse planter i ret lang tid. Nogle sorter lever op til syv år, mens andre kan leve op til 25 år.

Men det afhænger af klimaet, azaleatyperne og den pleje, du yder. Lad os se, hvad du skal tage hensyn til.

Plantning

Azaleaer formerer sig ved hjælp af stiklinger . De skal være omkring 15 centimeter lange.

Før du planter dem, skal du lade dem ligge i vand i et stykke tid, indtil rodskuddene kommer frem. Placér dem derefter i jorden i en dybde på 2 til 4 centimeter. Du kan plante de fleste arter i haven eller i krukker, helst af ler, hvis de skal stå indendørs. Det bedste tidspunkt at dyrke dem på er om efteråret eller foråret.

Noget meget vigtigt: Der skal være mindst to meter mellem hver plante.

Den bedste jord og gødning til azaleaer

En lidt sur jord er til fordel for dem. Der kan bruges tørv og perlite.

Men jorden må ikke komprimeres for meget, så vandet cirkulerer og ikke stagnerer. Hvis du gøder dem, er det bedst ikke at dække plantens rod helt til.

Placering

De fleste typer azaleaer har brug for lidt sol, men ikke for meget. Hvis du dyrker dem udendørs, skal du tage hensyn til det og ikke placere dem, hvor der kommer lys i middagstimerne.

Temperatur

Uanset placering skal du huske på, at det er planter, der lider under varme. Derfor skal du sørge for god luftcirkulation. Pas desuden på med frost.

Vanding

Under normale forhold, især i blomstringsperioderne, har de brug for moderat vanding, hver anden eller tredje dag. Du kan øge hyppigheden om sommeren.

Vand ved roden, ikke på bladene eller blomsterne. Vandet skal være i rigelige mængder, men du skal sørge for et godt dræn, så det ikke ophobes. Brug helst regnvand eller filtreret vand.

Svampe i azaleaer

Beskyt dem mod eventuelle parasitter. Det er muligt, at nogle kan udvikle svampe, der angriber bladene, som f.eks. meldug (Microsphaera azaleae).

Du kan undgå det ved at holde nok plads mellem planterne til god cirkulation, kontrollere luftfugtigheden til under 50 % og placere planten i lys. Du kan også skylle bladene med alkalisk vand (pH 8 til 8,2), hvilket er med til at gøre dem ubeboelige for sporer.

Blomster sprøjtes med vand

Fordele og risici ved forskellige typer af azaleaer

Der findes flere typer af azaleaer, som vi har set. De har visse karaktertræk til fælles: De er alle aromatiske planter, der hjælper med at rense luften. I denne forstand bekæmper de dårlige lugte og kan endda neutralisere lugten af cigaretter.

Da de har så farverige blomster, bruger folk dem også til dekoration, hvilket giver et strejf af farve til forskellige miljøer. Derfor siger nogle, at de fylder miljøet med god energi.

Desuden er det bemærkelsesværdigt, at nyere undersøgelser viser, at luteum-varianten er en rig kilde til flavonoider, æteriske olier og steroider. Den skulle således have antioxidant, antiinflammatoriske, antivirale og antibakterielle egenskaber.

Det kan dog være giftigt at spise den. Derfor bør man holde dem væk fra børn og kæledyr, da de ifølge forskningen endda kan påvirke hunde og katte.

Der er også rapporteret om tilfælde af voksne med forgiftning efter at have spist azaleablomster med symptomer som svimmelhed, kvalme, ubehag i maven, hypotension og bradykardi, som følge af virkningen af plantens grayanotoxiner.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Demir S, Turan I, Aliyazicioglu Y. Selective cytotoxic effect of Rhododendron luteum extract on human colon and liver cancer cells. JBUON. 2016; 21(4): 883-888.
  • Gao L, Yang J, Zhang C, Li D. Phylogenetic Relationship of Subgenus Tsutsusi (Rhododendron) Based on ITS Sequences. Plant Diversity. 2002; 24(03): 1-3.
  • Garibaldi A, Gilardi G, Bertetti D, Gullino M. First Report of Powdery Mildew on Azalea Cv. Mollis (Rhododendron japonicum × R. molle) in Italy. Plant Disease. 2002; 86(3): 329.
  • Inman A, Cook R, Beales P. A Contribution to the Identity of Rhododendron Powdery Mildew in Europe. Journal of Phytopathology. 2000; 148: 17-27. https://doi.org/10.1046/j.1439-0434.2000.00456.x
  • Kron K. A revision of Rhododendron section Pentanthera. Edinburgh Journal of Botany. 1993; 50(3): 249 – 264. DOI: https://doi.org/10.1017/S0960428600001633
  • Parker L. High Variability Incidences of Rhododendron calendulaceum Exhibited on a Mountain Slope in the Southern Appalachians (Beaverdam, Virginia). THE AZALEAN.1995: 22
  • Stevens P, et al. Ericaceae. In: Kubitzki K (ed.). Flowering Plants. Dicotyledons. The Families and Genera of Vascular Plants. Berlin: Heidelberg, 2004. Vol. 6 https://doi.org/10.1007/978-3-662-07257-8_19.
  • Xiao-Feng H, Bing-Yang D, Yue-Jiao Z, De-Yuan H. A taxonomic revision of Rhododendron subg. Tsutsusi sect. Brachycalyx (Ericaceae). Annals of the Missouri Botanical Garden. 2010; 97(2): 163-190. https://doi.org/10.3417/2007139
  • Xiao-Feng J, Bing-Yang D, Shui-Hu J, Yue-Jiao Z, Cheng-Xin Fu. Revision of some problematic taxa of Rhododendron sect. Tsutsusi (Ericaceae) from China. Annales Botanici Fennici. 2007; 44(1): 18-24.
  • Zeinsteger P, Gurni A. Plantas tóxicas que afectan el aparato digestivo de caninos y felinos. Rev. vet. 2004; 15(1): 35–44.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.