Alt om alkalisk vand og dets virkninger

Denne artikel forklarer, hvad alkalisk vand er, hvilke potentielle fordele det har, og hvad videnskaben siger om det.
Alt om alkalisk vand og dets virkninger
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 29 januar, 2023

Forbruget af alkalisk vand er i øjeblikket på mode. Det tilskrives forskellige egenskaber og store sundhedsmæssige fordele. Det siges, at det er en antioxidant, at det kan reducere tegn på for tidlig aldring, forebygge infektioner, fremme vægttab og endda bekæmpe kræft.

Men hvad er sandt i alt dette? Nedenstående vil vi lære lidt mere om, hvad alkalisk vand er, hvordan det fremstilles og frem for alt det videnskabelige grundlag for alle disse påståede dyder.

Hvad er alkalisk vand?

Afhængigt af pH-niveauet (hydrogenpotentialet) vil et stof eller en opløsning blive betragtet som mere surt eller mere alkalisk. Den skala, der anvendes i denne forbindelse, går fra 0 til 14. 0 er den højeste surhedsgrad. 14 er den højeste alkalinitet.

pH-værdien af det vand, vi normalt indtager, ligger dog normalt omkring 7. Vand anses derfor for at have en neutral pH-værdi. Dette mål kan variere en smule afhængigt af tilstedeværelsen af mineraler og andre stoffer, der anvendes til behandling af vandet.

Alkalisk vand defineres som vand med en højere pH-værdi. Det kan komme fra kilder eller kan være blevet bevidst modificeret for at hæve pH-værdien.

Afhængigt af producenten og de stoffer, der er anvendt i behandlingen, kan denne værdi svinge fra 7,1 til 8 eller endnu højere. I nogle mærker, såvel som i naturlige mærker, når det op på 9,5.

Hvordan man laver alkalisk vand

Niagara vandfald

Det skal præciseres, at der også findes naturligt alkalisk vand. Det sker, når kilder passerer over sten og optager mineraler, hvilket ændrer pH-værdien.

Der er mange steder i verden, hvor dette sker. Der er f.eks. blevet analyseret prøver fra Niagara Falls og Fijiøerne i forskning. Også prøverne fra Grotte de Massabielle i Lourdes-helligdommen (Hautes-Pyrénées, Frankrig) er velkendte.

De fleste mennesker indtager imidlertid alkalisk vand, som de enten har købt på flaske eller har behandlet derhjemme ved hjælp af et apparat. I begge tilfælde har det gennemgået en proces, der kaldes elektrolyse.

Til dette formål anvendes en ionisator, som hæver vandets pH-værdi. Dette siges at adskille de basiske og sure molekyler. Sidstnævnte kanaliseres og bortskaffes derefter.

Da pH-værdien alene ikke anses for at være tilstrækkelig, tilsættes der desuden basiske mineraler, og oxidations-reduktionspotentialet (ORP). De er relateret til vandets pro- eller antioxidant kapacitet.

Hjemmelavet alkalisk vand

Det er også muligt at lave alkalisk vand derhjemme. Der er nævnt flere metoder i den forbindelse. Blandt dem skiller følgende sig ud:

 • Kog vandet i mindst 5 minutter, hvilket får det til at stige til en pH-værdi på 8,4. Alkaliniteten bevares, selv når det afkøles.
 • Overfør det fra en beholder til en anden, idet du lader det falde ned fra en vis højde, så der dannes bobler. Hvis dette gentages flere gange (op til 8 eller flere), kan alkaliniteten stige med et par tiendedele.
 • Tilsæt bagepulver (en halv teskefuld pr. liter). Dette vil bringe pH-værdien op på mellem 7,5 og 7,9.

Mulige fordele ved alkalisk vand

Selv om der er spørgsmål, uoverensstemmelser og kontroverser i denne henseende, mener man, at der er mange fordele ved alkalisk vand for den menneskelige krop. Blandt disse vil vi gerne nævne følgende:

Farvel til træthed med alkalisk vand

Selvfølgelig hydrerer vand, men vi skal huske, at hydrering også har at gøre med genopfyldning af elektrolytter. Ved at indeholde flere mineraler kan visse alkaliske vandtyper hjælpe med at opfylde denne funktion bedre og dermed også mindske træthed.

Antioxidant egenskaber

Selv om der ikke er videnskabeligt belæg for det, menes det, at det på grund af dets antioxidant egenskaber kan hjælpe med at reducere virkningen af frie radikaler og dermed bekæmpe for tidlig aldring.

Hudpleje med alkalisk vand

En anden af de fordele, der tilskrives alkalisk vand, er, at det bidrager til hudpleje, idet det holder huden hydreret og med god elasticitet og forbedrer dens generelle udseende.

Udrensende

Det hævdes også, at det giver dig mulighed for at fjerne toksiner og forskellige affaldsstoffer gennem urinen på en mere effektiv måde. Det ville bidrage til at bevare organernes sundhed.

Vægttab ved at drikke alkalisk vand

Det anses, at et moderat forbrug af alkalisk vand kan hjælpe med at tabe sig sundt og bidrage til at forbedre problemer som væskeophobning.

Bekæmpelse af kræft

Almindeligvis er kroppens syreindhold forbundet med forekomsten af forskellige sygdomme, herunder udvikling af neoplasmer. Derfor mener man, at kræft kan forebygges med alkalisk vand. Dataene om dette emne er dog ikke entydige.

Reduktion af infektioner

En sur pH er forbundet med en tendens til bl.a.vaginal- og urinvejsinfektioner. Hvis denne surhedsgrad blev reduceret eller alkaliniteten blev øget, skulle tilbøjeligheden eller modtageligheden for angreb fra patogene mikroorganismer, såsom vira og bakterier, falde.

Virker det virkelig?

En kvinde måler sin talje

Som nævnt er der blevet sat spørgsmålstegn ved de sundhedsmæssige fordele ved at drikke alkalisk vand. Lad os tage et kig på, hvad undersøgelserne om emnet siger.

 • Refluks i maven: En in vitro-undersøgelse viste, at naturligt kulsyreholdigt alkalisk vand fra en artesisk brønd med en pH-værdi på 8,8 kunne deaktivere pepsin, som er hovedårsagen til refluks.
 • Forstoppelse: Resultaterne af forskning udført i Japan i 2018 tyder på, at elektrolyseret alkalisk vand kan forbedre transittiden og hyppigheden af afføringsudskillelsen.
 • Blodviskositet: I en anden undersøgelse blev der fundet en betydelig forskel i blodets viskositet ved indtagelse af vand med højere pH-værdi efter et anstrengende træningspas.
 • Fedme: I en laboratorieundersøgelse, der blev udført på rotter med induceret fedme, blev der observeret en positiv effekt, idet adipositet, vægtøgning og fedtophobning i epididymis og lever blev forbedret.
 • Postmenopausale lidelser: Afslutningsvis har en nylig undersøgelse vist en lavere metabolisk risiko samt en forbedring af søvnkvaliteten og muskelstyrken hos postmenopausale kvinder.

På trods af disse resultater mener man dog, at der er behov for mere forskning for at nå frem til en generel konklusion, da disse data tilhører små undersøgelser, hvoraf nogle er udført in vitro eller endda med dyr.

Bivirkninger og kontraindikationer

På nuværende tidspunkt er der ingen rapporter eller beviser, der viser nogen uønskede bivirkninger. Så længe det behandles korrekt, er alkalisk vand derfor sikkert for helbredet. Der er heller ingen begrænsninger med hensyn til den mængde, der kan indtages.

Der bør dog tages forholdsregler med hensyn til kvaliteten af den oprindelige kilde, hvad angår forurenende stoffer (især kemikalier) og tilsætning af mineraler. I den forbindelse nævner undersøgelser mulige risici ved at indtage vand med et lavt indhold af mineraler, især calcium og magnesium.

Livskvalitet og vandkvalitet

Spørgsmålet om alkalisk vand har ikke noget at gøre med dets sikkerhed, men påstandene om dets sundhedsmæssige fordele kan ofte virke overdrevne.

I den forstand bør man advare om de risici, der kan opstå, hvis man ignorerer lægelig behandling og tror, at dette vand alene kan udrette det mirakel at helbrede sygdomme.

Derfor bør det understreges, at forbruget bør ske inden for rammerne af en sund livsstil. Det indebærer bland andet en sund kost, regelmæssig motion og at undgå cigaretforbrug samt overdrevet indtag af alkohol.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chan Y,  Shariff  Z,  Chin Y,  et al. Associations of alkaline water with metabolic risks, sleep quality, muscle strength: A cross-sectional study among postmenopausal women. Plos One; 2022: https://doi.org/10.1371/journal.pone.0275640.
 • Cires Pujo M, Freijoso Santiesteban E, Silva Herrera L, et al. Guía para la práctica clínica de las infecciones vaginales. Rev. cuba. Farm. 2003; 37(1): https://pesquisa.bvsalud.org/portal/resource/pt/lil-354348?lang=fr
 • Coles I,  Kang T,  Kim C, et al. Anti-obesity effect of alkaline reduced water in high fat-fed obese mice. Biol. Pharm. Bull. 2013; 36(7): 1052–1059.
 • Koufman JA, Johnston N. Potential benefits of pH 8.8 alkaline drinking water as an adjunct in the treatment of reflux disease. Ann Otol Rhinol Laryngol. 2012; 121(7): 431-434.
 • Mills H. Alkalinity And Mineral Concentration Estimation In Commercial Drinking Water. Honor’s College Freeman Research Journal. 2019; 7: https://digitalscholarship.tsu.edu/frj/7
 • Tanaka Y, Saihara Y, Izumotani K, Nakamura H. Daily ingestion of alkaline electrolyzed water containing hydrogen influences human health, including gastrointestinal symptoms. Med Gas Res. 2019; 8(4):160-166.
 • Torres M, Mattera A. Infección urinaria. Temas de bacteriología y virología médica. CERLALC. 2006: 189-196.
 • Vadthyaab P, Thummalapallia N, Sundergopalab S. Ultrafiltration membrane assisted cost effective ionizer for production of therapeutic alkaline ionized water. Journal of Water Process Engineering. 2019; 32: https://doi.org/10.1016/j.jwpe.2019.100951
 • Verma K, Kushwaha A. Demineralization of drinking water: Is it prudent? Med J Armed Forces India. 2014; 70(4): 377-379.
 • Weidman J, Holsworth R, Brossman B, et al. Effect of electrolyzed high-pH alkaline water on blood viscosity in healthy adults. J Int Soc Sports Nutr. 2016; 13(45): https://doi.org/10.1186/s12970-016-0153-8

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.