Fire typer af fødevarer med lang holdbarhed

Der er flere fødevarer med lang holdbarhed, som du kan opbevare i spisekammeret. I dag vil vi gerne fortælle dig om fire af disse fødevarer.
Fire typer af fødevarer med lang holdbarhed
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Folk undrer sig ofte over de fødevarer med lang holdbarhed, som de køber. Det er fødevarer, som vi kan opbevare i lang tid uden at bekymre os om fordærvelse, og som også bevarer deres organoleptiske og ernæringsmæssige egenskaber.

Du er sikkert klar over, at en lang holdbarhed også indebærer en lav mikrobiologisk risiko. Det vil sige, at disse produkter ikke vil forårsage fødevareforgiftning. Kender du de mest populære?

Læs med, vi vil nemlig gennemgå fire af dem!

Fødevarer med lang holdbarhed

Dåsetun er eksempel på fødevarer med lang holdbarhed

Tun på dåse

Dette er en af de mest kendte fødevarer med lang holdbarhed. Denne fede fisk skiller sig ud ved sit indhold af omega-3-fedtsyrer. Videnskabelige undersøgelser forbinder indtagelsen af dette næringsstof med en reduktion af risikoen for hjerte-kar-sygdomme.

Produktet er konserveret både i naturlig tilstand og i olie. Det kan således holde sig i skabet i lang tid uden at blive fordærvet eller miste sine karaktertræk.

Det er også et produkt, du nemt kan indføre i din daglige kost på mange forskellige måder – det kan være med pasta, ris og endda dampede grøntsager.

Brune ris

Dette er en af de bedste kilder til kulhydrater. Den hele kornsort garanterer et tilstrækkeligt indtag af fibre. Faktisk er dette næringsstof vigtigt i forebyggelsen af sygdomme relateret til fordøjelseskanalen.

Du kan opbevare denne slags ris i spisekammeret i lang tid, uden at de mister deres smag. Desuden har de en lav procentdel vand i sammensætningen, så der er lille risiko for patogener.

Brune ris er en god kilde til kulhydrater, især for meget aktive mennesker. De sukkerarter, de indeholder, har et lavt glykæmisk indeks, så de påvirker ikke bugspytkirtlen.

Nødder og tørrede frugter

Disse fødevarer af vegetabilsk oprindelse kan holde sig længe i spisekammeret takket være den lave mængde vand, de indeholder. Desuden fremmer deres sammensætning ikke udviklingen af patogener.

Som du kan forestille dig, er de sikre at spise selv måneder efter, at du har købt dem. Du skal dog opbevare dem korrekt for at undgå, at konsistensen eller smagen forringes.

Nødder og frø er en god kilde til vitaminer og mineraler. Nogle af dem, som f.eks. zink, garanterer en korrekt metabolisme af testosteron. Desuden har de et højt proteinindhold, men mangler essentielle aminosyrer.

Som det sidste indeholder de antioxidanter, der hjælper med at forebygge oxidativ stress og DNA-skader. De indeholder også sunde fedtstoffer som omega 3. Under alle omstændigheder skal man være moderat i sit forbrug, da de har et højt kalorieindhold.

Hænder fulde af nødder

Chia- og sesamfrø

Frø har en særlig plads i dagens sunde kost. Det skyldes, at de indeholder sunde fedtstoffer og plantenæringsstoffer, der har antiinflammatoriske egenskaber. Det er derfor, at et regelmæssigt indtag af dem kan gavne sundheden på mellemlang og lang sigt.

De er energigivende, så blot en teskefuld kan give dig alle deres egenskaber. Desuden kan de holde sig i lang tid. De organoleptiske egenskaber vil ikke forringes, og sammensætningen vil ikke fremme udviklingen af patogener.

Du kan tilføje dem til cremede supper, shakes, salater, juice osv. Det skyldes, at de er ret alsidige, og at deres sprødhed fremhæver smagen af enhver ret.

Sunde fødevarer med lang holdbarhed

Du kan opbevare alle mulige sunde, ikke-fordærvelige fødevarer i spisekammeret og inkorporere dem i din kost til enhver tid uden at bekymre dig om fordærvelse.

De fire fødevarer, vi lige har nævnt, er gode eksempler på dette, men der er mange flere. Kontakt en ernæringsspecialist for at få mere at vide om dem. En specialist kan også hjælpe dig med at udforme en sund og velafbalanceret kost, der passer til dig.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Watanabe Y., Tatsuno I., Omega 3 polyunsaturated fatty acids for cardiovascular diseases: present, past and future. Expert Rev Clin Pharmacol, 2017. 10 (8): 865-873.
  • Gianfredi V., Salvatori T., Villarini M., Moretti M., et al., Is dietary fibre truly protective against colon cancer? a systematic review and meta analysis. Int J Food Sci Nutr, 2018. 69 (8): 904-915.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.