23 typer og former af vagina: De er alle normale

Der findes forskellige typer og former af vagina, bl.a. afhængigt af skamlæbernes længde, dybden og hårets tilstedeværelse. Men de har alle én ting til fælles: De er alle helt normale!
23 typer og former af vagina: De er alle normale
Leidy Mora Molina

Bedømt og godkendt af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 10 december, 2022

Som med så mange andre dele af vores krop er der stor forskel på typer og former af vagina eller vulva. Dette kan omfatte formen, størrelsen og endda farven.

Først og fremmest er det en god idé at præcisere, at begreberne vagina og vulva ofte bruges omvendt. De henviser dog ikke til den samme kropsdel.

Vagina henviser til den kanal, der er indgangen til livmoderen, mens vulva er den ydre del af kønsorganerne, hvor vi også finder klitoris, urinrøret og de små og store skamlæber.

Nu har nogle mennesker måske undret sig over, om deres kønsorganer er normale. Svaret er dog, som vi allerede har påpeget, at der er så stor forskellighed!

Disse 23 typer og former af vagina, som vi vil tale om i denne artikel, er alle normale. Det eneste unormale ville være at have smerter, noget udflåd af mærkelig farve eller udseende eller en ukarakteristisk lugt, som ikke er behagelig. Så lad os tage et kig på det!

1. Vagina med en udbulet skamlæbe

Når kvinden er nøgen, men holder benene lukkede, stående eller liggende, kan man ikke opfatte skamlæberne og andre detaljer. Vi vil højst bemærke hårene, hvis der er nogen, og et afrundet fremspring over skambenet.

Dette kaldes skamlæben. Det er fedtvæv, og i nogle tilfælde er det mere fremstående eller udbulende, hvilket indikerer fedtophobning. Det har dog ikke noget at gøre med overvægt.

2. En hjerteformet vagina

Hos kvinder, der har mere volumen i benene samt en udbulet skamlæbe, er skeden formet som et hjerte med spidsen mod lårene. Et eksempel på dette kan ses på Goyas berømte maleri La Maja desnuda.

3. En V-formet vagina

Hos slankere, langbenede kvinder giver det indtryk af, at skeden udvendigt har form som et V og er noget langstrakt.

4. Et V med plads

Hos kvinder, der er endnu tyndere, kan man, når de står på uden tøj på, se en lille trekant eller et tomt rum, hvorigennem man kan se, hvad der er bagved.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: Hvordan forebygger man infektioner i skeden?

5. En tyk skamlæbe

Når du spreder dine ben, kan du mærke det kødfulde kød, der dækker vulvaen. Det er de store skamlæber eller de ydre læber. Indeni er labia minora eller de små skamlæber, som fører til skedeåbningen.

Ligesom der findes forskellige typer og former af vagina, findes der også forskellige typer af skamlæber. De store skamlæber er normalt tyndhudede og rynkede. Der er dog også tilfælde, hvor de er noget tykke eller hævede og mere kødfulde.

6. Lukkede skamlæber

Generelt er de ydre skamlæber mindre foldede. Der er dog tilfælde, hvor skamlæberne er så lukkede, at de små skamlæber kun er synlige, når huden trækkes væk fra de store skamlæber, så klitoris også er synlig.

7. Krumme ydre skamlæber

Hos andre kvinder kan skamlæberne være krumme og kun slutte sig til hinanden i enderne. De vil have en hestesko- eller øjenform, hvilket efterlader de indre skamlæber lidt blottede.

Kvinde gemmer sig under dyne og repræsenterer de forskellige former af vagina

Nogle kvinder kan føle sig selvbevidste om, at deres skede ikke er normal. Det er dog højst sandsynligt en almindelig anatomisk variation.

8. Synlige indre skamlæber

Nogle gange kan det også ske, at de indre skamlæber er fremtrædende og synlige, selv om de ydre skamlæber ikke er buede eller åbne.

9. Asymmetriske indre skamlæber

Dette henviser til, at den ene inderlæbe er længere end den anden. Som i de andre tilfælde, vi har beskrevet, behøver denne asymmetri ikke at give anledning til bekymring.

10. Vagina med lange eller fremstående skamlæber

Selv om der ikke er mange data om dette, er det værd at bemærke, at der er foretaget undersøgelser af målinger af skamlæberne. De gennemsnitlige store skamlæber anslås at være omkring 8 centimeter i omkreds.

Hos nogle kvinder kan disse ydre skamlæber være endnu mere fremtrædende, så huden er løs. De kan endda være så fremtrædne, at de stikker ud gennem kvindens undertøj.

11. Små skamlæber

I modsætning til ovenstående findes der ydre skamlæber, som er små. Derfor skjuler de måske ikke helt de små skamlæber.

12. Åbne ydre skamlæber

Det kan også forekomme, at de store skamlæber er lidt åbne eller ikke lukker helt.

13. Udstående indre skamlæber

Hvis navnet er noget at gå ud fra, skal de store skamlæber være større end de små skamlæber. Dette er dog ikke sandt i alle tilfælde.

Desuden er det ofte sådan, at de indre skamlæber eller labia minora ofte stikker ud, hvor mærkeligt det end kan virke. Nogle kvinder finder dette ikke særlig behageligt, så de beder nogle gange om at få korrigeret deres hypertrofi af de små skamlæber med en operation.

14. Både de indre og de ydre skamlæber er lige store

De indre og ydre skamlæber kan være lige store. Eller endda begge være små.

Når dette sker, kan klitorisforhuden eller selve klitoris være let synlig, uden at man behøver at bruge fingre til at trække huden fra hinanden. Dette gør stimulering lettere.

Vi tror også, at du måske vil være interesseret i at læse dette: Hvad er årsagen til klart vandigt udflåd fra skeden?

15. En vagina af gennemsnitlig størrelse

Ligesom med det mandlige organ er der stor forskel på størrelsen af vagina. Den gennemsnitlige længde er blevet anslået til at være omkring 10 centimeter. Den er dog større, når kvinden er ophidset.

Det er også interessant at bemærke, at forskelle i længden kan stemme overens med kvindens højde, men ikke nødvendigvis med hendes vægt.

16. En udspilet vagina

Lejlighedsvis kan kanalen være bredere, eller muskulaturen kan føles løs. Dette er kendt som vaginal slaphed. Det kan forekomme efter en fødsel, selv om det ikke er den eneste årsag.

17. Lateral bane

Vaginas bane eller hældning kan også variere noget. Nogle er lidt mere lateraliseret end andre. Dette sker også med nogle mænds penisser.

18. En synlig klitoris

Hos nogle kvinder er klitoris mere synlig, enten på grund af størrelsen eller fordi den er mindre dækket af en hætte (forhuden), der ligger øverst på vulvaen, hvor skamlæberne mødes.

19. En voksbehandlet vagina

Når man taler om typer og former for skeden, er det i høj grad fraværet eller mængden af kønsbehåring, samt hvordan den er trimmet, der bestemmer dens udseende.

Nogle kvinder foretrækker at vokse hele området. Forskning viser dog, at det ikke er særlig sundt at gøre det. Ud over at kønshårene er med til at opretholde temperaturen, er der større risiko for infektioner, når de fjernes helt.

Kvinde står med skrabere foran underliv

Ifølge forskningen er det ikke en god idé at vokse kønshårene, da en beskyttende barriere fjernes.

20. Lidt kønsbehåring

Andre kvinder foretrækker ikke at trimme hårene helt, men lader lidt hår være tilbage. Mængden afhænger af den personlige smag. I denne henseende findes der flere stilarter:

 • Trimning af hårenes længde, mens den naturlige form bevares.
 • Efterlader en enkelt tynd linje i midten.
 • En afrundet plet på skamlæben.

21. Naturlig kønsbehåring

Der er også dem, der foretrækker at lade det være naturligt uden at trimme hårene. Selvfølgelig vil hårmængden ikke være den samme for alle, og det samme gælder for farve og tekstur.

22. En række forskellige farver

Farven på vulvaen varierer også fra kvinde til kvinde, selv om det er almindeligt, at skamlæberne er mørkere end resten af huden. Det skyldes, at der er en større mængde melanocytter i kønsorganerne.

Og selv om denne farve hænger sammen med hudtonen generelt, er der andre faktorer, der kan spille en rolle, f.eks:

 • Under ophidselse stiger blodgennemstrømningen.
 • Hormonelle ubalancer og friktion gør den mørkere.
 • En vaginal infektion kan få vulvaen til at få et lilla skær.

23. Lidt udflåd fra vagina

Vaginal sekret har til funktion at opretholde fugtigheden og påvirker vævets sundhed. Når der er ringe udflåd, opstår der tørhed, hvilket påvirker den seksuelle funktion.

Hvornår skal man gå til lægen?

Vaginas typer eller former samt størrelsen af skamlæberne bør ikke give anledning til bekymring. Der bør dog konsulteres en professionel, når der er en ændring af farve eller lugt, ledsaget af andre symptomer som f.eks:

 • Knuder.
 • Usædvanligt tungt eller skummende udflåd.
 • Kraftig blødning.
 • Smerter ved samleje.
 • Kløe eller svie i vulvaen.

Forskning fra 2020 fastslår, at størrelsen af skamlæberne ikke påvirker den seksuelle funktion eller evnen til at opnå orgasme. Det er dog muligt, at nogle kvinder med labial hypertrofi kan være følsomme og opleve ubehag ved samleje.

Det kan også være tilfældet, at personen føler sig flov eller utilpas ved udseendet af sin vagina.

På den anden side, når skeden er lille, og partnerens penis er stor, kan der være svie, smerte og irritation. Det betyder selvfølgelig ikke, at de bør afslutte forholdet. Ved at gå forsigtigt frem, finde den bedste stilling og stimulere til smøring kan virkningen minimeres.

Det kan interessere dig ...
Vaginale dampbade: Anvendelser og anbefalinger
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vaginale dampbade: Anvendelser og anbefalinger

Vaginale dampbade menes at hjælpe med at regulere menstruationen og reducere menstruationssmerterne. Men hvad siger beviserne?


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.