Typer af kirurgi i behandling af brystkræft

Der kan skelnes mellem to hovedtyper af kirurgi i behandlingen af brystkræft: Brystbevarende kirurgi og brystresektion. Hver af dem har sine risici og fordele i det enkelte tilfælde.
Typer af kirurgi i behandling af brystkræft
Leonardo Biolatto

Bedømt og godkendt af læge Leonardo Biolatto.

Sidste ændring: 26 december, 2022

Kirurgi som en del af behandling af brystkræft anvendes hos mange kvinder med denne sygdom. Operationstyperne i forbindelse med behandling af brystkræft samt til forebyggelse heraf har undergået betydelige ændringer i de seneste år. Årsagen hertil var den ændrede viden om tumorernes biologi.

Der findes forskellige typer kirurgi i behandlingen af brystkræft, som hver især er tilpasset den særlige situation. Med hensyn til målene for disse kirurgiske teknikker kan vi nævne følgende:

 • Eliminering af alle ondartede celler: Ved excision af tumoren er det meningen, at der ikke skal være nogen rester tilbage. Valget står mellem brystbevarende kirurgi eller total mastektomi.
 • For at finde ud af, om kræften har spredt sig til aksillærlymfeknuderne: For at nå dette mål udføres en sentinel lymfeknudebiopsi eller en axillær lymfeknudeudskæring.
 • At genskabe brystets form efter fjernelse af tumoren: Den teknik, der anvendes, er brystrekonstruktion.
 • Mindske symptomerne: I tilfælde af en patient med fremskreden brystkræft.

Hvad er de to typer kirurgi til behandling af brystkræft?

Der kan skelnes mellem to hovedtyper af operationer i behandlingen af brystkræft: Brystbevarende kirurgi og brystresektion. Til gengæld omfatter disse to store grupper andre kirurgiske teknikker, som vi vil se på i løbet af artiklen.

Brystbevarende kirurgi

Det er typer af kirurgi i behandlingen af brystkræft, som er baseret på fjernelse af den del, der er ramt af kræften. Målet er derfor at fjerne tumoren og det omkringliggende væv.

Hvad angår mængden, der fjernes, afhænger det af, hvor den er, og hvor stor tumoren er, samt andre faktorer, der har med patientens tilstand at gøre. Blandt mulighederne for brystbevarende kirurgi kan vi finde følgende:

Scanning

Brystresektion

Selv om mange kender denne type brystkirurgi som mastektomi, er navnet ikke helt korrekt. Det er nødvendigt at nævne, at der inden for mastektomi findes forskellige typer, så det ville være mere korrekt at bruge betegnelsen brystresektion.

Det er forskellige typer operationer, der har til formål at fjerne brystet i sin helhed. Dette omfatter alt brystvæv og nogle gange også andet nærliggende væv.

Lad os se på de forskellige typer mastektomi:

 • Total (simpel) mastektomi: Her fjernes hele brystet, og nogle lymfeknuder under armen kan også fjernes.
 • Modificeret radikal mastektomi: Ved denne operation fjernes brystet, de fleste eller alle lymfeknuder under armen og brystmusklernes foring. Nogle gange fjerner kirurgen også en del af brystvægsmusklerne.
 • Radikal Halsted-mastektomi: Ved denne operation for brystkræft fjernes hele brystet, brystmusklerne og alle lymfeknuder under armen. Det har i mange år været den foretrukne teknik for kirurger. I dag er den dog den mindst anvendte på grund af de store fremskridt, der er gjort. Denne type operation bør kun overvejes, når tumoren har spredt sig til brystmusklerne.
Ar fra operation som en del af behandling af brystkræft

Du er måske også interesseret i at læse: Smerter i brystvorten: 9 årsager hos mænd og kvinder

Konklusion om kirurgi i behandling af brystkræft

Den medicinske onkolog vil anbefale enten den ene eller den anden type operation, afhængigt af tumorens karakteristika og patientens medicinske historie. Patienten har dog det sidste ord, og nogle gange bliver de selv bedt om at vælge den type operation, de ønsker.

Derfor er det ekstremt vigtigt, at vi altid er informeret om alle de muligheder, der er til rådighed, samt hvad de hver især består af, og hvilke risici og fordele de indebærer. Fremskridt inden for onkologien giver mulighed for at bevare mere og mere sundt væv med lille risiko for tilbagefald.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Albornoz, C. R., Matros, E., Lee, C. N., Hudis, C. A., Pusic, A. L., Elkin, E., … & Morrow, M. (2015). Bilateral mastectomy versus breast-conserving surgery for early stage breast cancer: the role of breast reconstruction. Plastic and reconstructive surgery135(6), 1518.
 • Freitas Júnior, R. de, Ribeiro, L. F. J., Taia, L., Kajita, D., Fernandes, M. V., & Queiroz, G. S. (2001). Linfedema em Pacientes Submetidas à Mastectomia Radical Modificada. Revista Brasileira de Ginecologia e Obstetrícia. https://doi.org/10.1590/s0100-72032001000400002
 • Martínez-Basurto, A. E., Lozano-Arrazola, A., Rodríguez-Velázquez, A. L., Galindo-Vázquez, O., & Alvarado-Aguilar, S. (2014). Impacto psicológico del cáncer de mama y la mastectomía. Gaceta Mexicana de Oncologia.
 • Plesca, M., Bordea, C., El Houcheimi, B., Ichim, E., & Blidaru, A. (2016). Evolution of radical mastectomy for breast cancer. Journal of medicine and life9(2), 183.
 • Sociedad Americana Contra el Cáncer. (2017). Mastectomía.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.