Fem typer materialer til køkkenskabe

Ethvert køkken har brug for skabe til at organisere redskaber, opbevare gryder og pander og forbedre indretningen. Det er dog vigtigt at vælge materialer, der kan modstå fedt og høje temperaturer. Lær mere her!
Fem typer materialer til køkkenskabe

Sidste ændring: 11 august, 2022

Skabe er nødvendige i ethvert køkken, da folk skal have mulighed for at opbevare alle mulige ting. Det gode er, at der er mange alternativer, der passer til ethvert budget og smag. Dagens artikel vil fortælle dig om fem passende materialer til køkkenskabe.

Køkkenet er et af de områder i huset, der er mest udsat for høje niveauer af fedt, høj temperatur og fugtighed. Det er derfor, du skal vælge de rigtige materialer til det, da ikke alle giver en lang levetid. Faktisk er nogle meget modstandsdygtige og lette at vedligeholde.

Lad os se nærmere på det.

Fem typer materialer til køkkenskabe

1. Højtrykslaminat

Denne type laminat er lavet med papir og har den højeste kvalitet til et køkken. Materialet er et af de mest anbefalede på grund af dets styrke. Faktisk kan den modstå varme, fugtighed, stød og absorberer ikke substanser. Det er også dybest set ridsefrit.

En anden fordel er, at det fås i mange farver, og du kan røre ved det uden at bekymre dig om at efterlade fingeraftryk. Derudover er det let at rengøre. Alt, hvad der kræves, er sæbe og vand for at gøre det pænt og skinnende.

Højtrykslaminat er glatte overalt og går godt til andre køkkenelementer. De er også enkle og moderne.

2. Lavtrykslaminat

Laminatet er fremstillet af melamin, et materiale, der har et mindre beskyttende lag end højtrykslaminat, men giver den nødvendige modstandsdygtighed for at modstå slid i køkkenet over lang tid.

På den anden side er dette laminat en mere økonomisk mulighed end den forrige, fordi fremstillingsprocessen er enklere. Ud over dette fås det i forskellige farver, og dets overflade er mat, hvilket gør det muligt at skjule ridserne.

Fordelen ved denne mulighed er, at den også er let at rengøre. Dette skyldes, at du kan fjerne alt ophobet snavs med vand, sæbe og en blød klud uden at beskadige det.

En person, der laver køkkenskabe

3. Laminat lavet med PVC

PVC-laminat er et økonomisk alternativ, der er dækket med mønstre, som efterligner træ eller marmor. På grund af dette er det for nylig blevet et eftertragtet alternativ, da det giver en moderne, minimalistisk stil.

Det kræver dog mere vedligeholdelse, da det har færre beskyttelseselementer. Således vil overskydende vand gradvist forringe det.

4. Lakerede køkkenskabe

Dette er et af de mest almindelige materialer til køkkenskabe, da det er modstandsdygtigt over for fugtige miljøer og konstante temperaturændringer. Tag højde for, at du skal vælge en lak af høj kvalitet for at få tilstrækkelig beskyttelse og længere holdbarhed.

Det er også en af de bedste muligheder med hensyn til udseende, da det giver et moderne, ensartet og velstruktureret udseende. Derudover findes det i en bred vifte af farver både matte og blanke.

Den bedste måde at rengøre det på er med vand, et neutralt vaskemiddel og en blød klud, der ikke ridser overfladerne. Derudover kan du nemt reparere slid, der kan opstå over tid.

5. Materialer til køkkenskabe: Træ

Træ er et af de mest foretrukne materialer til fremstilling af møbler, fordi det er smukt, bionedbrydeligt og økonomisk.

Dette er måske det mest traditionelle materiale til køkkener, fordi det er meget modstandsdygtigt og kan absorbere fugt. Derudover er det en god varmeisolator og bliver ikke alt for varm.

En anden fordel ved træ er naturligvis, at det er tidløst og fantastisk til moderne eller klassiske designs. Det er elegant, uanset stilen, samt lyst og harmonisk.

Som det sidste kan du lakere træ og gøre det mere modstandsdygtigt over for faktorer som snavs, lys, stød og damp.

Generelle tips til valg af materialer til køkkenskabe

Der er flere komponenter, man skal kigge efter, når man vælger materialer til køkkenskabe. Her er nogle nyttige tips, man bør huske på.

Evaluer strukturen

Det er bedst at vælge et ikke-porøst materiale for at forhindre det i at absorbere substanser og farvning. På samme måde er glatte strukturer lette at vedligeholde, da de ikke fanger snavs.

Analysér modstanden

Undersøg materialets modstandsevne, og vælg et, der kan modstå aktiviteterne i et køkken.

På samme måde skal du vælge materialer, der sidder ordentligt fast, for at bevare et upåklageligt udseende.

Tre farverige køkkenskabe

Tag farven i betragtning, når du vælger materialer til køkkenskabe

Se på farveudvalget for hvert materiale, og vælg det, der passer til væggene og genstandene i dit køkken. Derudover kan lyse toner få rummet til at se mere rummeligt ud.

Tilbehør

Som det sidste bør du analysere typen af tilbehør, når du vælger det mest egnede materiale til dine køkkenskabe, da tilbehør i dårlig stand vil påvirke det generelle udseende. Køb derfor stærke håndtag, der ikke vil blive misfarvede, og som er lette at rengøre.

Nu er resten op til dig! Indret dit køkken efter din egen stil og sikr samtidig funktionalitet. Husk, at du vil bruge meget tid i dette rum, så indret det ordentligt.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Martínez P. Sistematización y registro de información para la modulación, estructuración y armado de mobiliario en melamine [Internet]. Ecuador: Carlos Pesantez; 2019. [citado 15 de junio de 2021]
  • Schweigger E. Manual de pinturas y recubrimientos plásticos [Internet]. España: Ediciones Díaz de Santos; 2005 [citado 15 de junio de 2021]
  • ARAUCO. Cómo diseñar y construir correctamente una cocina [Internet]. (S.L): ARAUCO; (S.F). [citado 15 de junio de 2021]

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.