7 typer urin, der kan sige noget vigtigt om dit helbred

Vi vil gerne fortælle dig om de 8 urintyper - eller rettere sagt, de 8 farver, som menneskelig urin kan have, og hvad de indikerer. Gå ikke glip af det!
7 typer urin, der kan sige noget vigtigt om dit helbred
Carlos Fabián Avila

Bedømt og godkendt af læge Carlos Fabián Avila.

Sidste ændring: 05 september, 2022

Forskellige typer urin – eller rettere sagt urinens farver – har siden oldtiden været en af de mest udbredte måder at kende en persons sundhedstilstand på. Takket være disse farver er det muligt at undersøge mulige lidelser af forskellig art, ikke kun nyre- eller urinvejsproblemer.

Vi udskiller hundredvis af typer affald gennem vores urin, som kroppen ikke har brug for, og som kommer fra alt, hvad vi spiser og drikker. Derfor er mad og hydrering direkte forbundet med farven på vores urin.

De aspekter, der kommer til at indgå i overvejelserne, er farve, tæthed og lugt. Alt dette er naturligvis på et overfladisk niveau, da en laboratorieanalyse er mere omfattende.

Lad os se nærmere på det!

Urinens farver og typer

Det er meget vigtigt at vide, i det mindste generelt, hvad farven på din urin betyder for dit helbred. På den måde kan du opdage de signaler, som kroppen sender i tilfælde af ubehag, så du kan informere lægen om eventuelle uregelmæssigheder.

1. Gennemsigtige typer urin

Når urinen ikke har nogen farve, er det et tegn på, at du drikker meget mere vand, end du har brug for, og det er nødvendigt at stoppe for ikke at dekompensere kroppens salte. Selv om det er sandt, at risikoen ved at drikke for meget vand er sjælden, er ingen undtaget fra at lide af dem.

Hvis farven er for lys, og personen skal tisse ofte, kan der være tale om vandforgiftning eller overhydrering. Hvis farven derimod er lys, og man føler trang til at tisse, men man ikke har fået meget væske at drikke, kan det tyde på diabetes.

2. Klar: Den perfekte farve urin

En klar urin, der ikke har et gult skær, indikerer, at din krop er godt hydreret. Denne farve betragtes normalt som et tegn på et godt helbred.

Vi tror, at du gerne vil læse: Hvad er pH i urin?

3. Lysegul urin

Lysegul urin er også et tegn på god hydrering. Hvis farven imidlertid begynder at blive mørkere til en dyb gul, ravgul eller brun farve, er det et tegn på, at du skal drikke mere vand.

Denne karakteristiske farve skyldes et pigment kaldet urobilin. Normal urin indeholder urobilin, som fortyndes i vand og skaber den næsten gennemsigtige gule farve, der indikerer, at vi er tilstrækkeligt hydreret.

4. Typer urin: Brun urin

Den brune farve kan skyldes, at man har spist fødevarer som f.eks. bønner, rabarber eller visse lægemidler. I det mest ekstreme tilfælde kan denne farve være tegn på et leverproblem eller alvorlig dehydrering.

Laborant undersøger forskellige typer urin

5. Lyserød, rød og beslægtede farver urin

Nogle røde fødevarer kan forårsage ændringer i urinens farve og få den til at få et lyserødt eller rødligt skær. Hvis du spiser blåbær, rabarber, rødbeder eller andre rødlige fødevarer, kan det medføre, at din urin får denne farve.

Denne farve kan dog også skyldes visse lægemidler, eller det kan være blod. Generelt bør det ikke tages som et alarmerende tegn. Det kan dog være tegn på hæmaturi (blod i urinen) på grund af en infektion.

På den anden side kan urinen ifølge nyere undersøgelser blive lilla ved visse bakterieinfektioner. Typisk optræder denne tilstand hos personer, der bruger kateter. Den lilla farve skyldes kombinationen af røde og blå pigmenter, der dannes af bakterier.

6. Orange urin

Spisning af fødevarer som f.eks. brombær, rødbeder, gulerødder eller andre orange fødevarer kan få urinen til at få denne farve midlertidigt.

I nogle tilfælde kan det indikere et problem med leveren eller galdegangene, især hvis det ledsages af lys afføring. Dehydrering, som kan få urinen til at blive koncentreret og meget dybere i farven, kan også få urinen til at blive orange i farven.

7. Typer urin: Lys grønlig eller blålig

Grøn urin forekommer undertiden under urinvejsinfektioner forårsaget af pseudomonas-bakterier. Udover dette kan det også skyldes indtagelse af visse fødevarer, især hvis de har en blå eller grøn farve. For eksempel kan asparges forårsage, at urinen har en let grøn eller blå nuance.

På den anden side kan en blå eller grønlig nuance også indikere, at du er i gang med at skifte vitaminer eller medicin. Blandt de lægemidler, der kan give denne farve urin, er propofol, metoclopramid og traditionel kinesisk medicin. Hvis ingen af disse to tilfælde forklarer den blågrønne farve, skal du kontakte din læge.

Kvinde sidder på toilet

Andre aspekter ved forskellige typer urin, du skal være opmærksom på

Skum

Hvis din urin er for skummende, kan det være tegn på et overskud af protein i kroppen eller en nyresygdom, som bør behandles.

Grumset udseende

Et grumset udseende kan være tegn på, at urinen indeholder et højt indhold af fosfat, hvilket kan skyldes nyresten. Hvis urinen forbliver grumset i et par dage, er det et klart tegn på en urinvejsinfektion, så det anbefales at opsøge en læge så hurtigt som muligt.

For mænds vedkommende kan den uklare eller beskidte urinfarve skyldes, at der er sæd tilbage i urinvejene.

Lugt

Afslutningsvis, når urinen har en intens og ubehagelig lugt, kan det både skyldes, hvad der er blevet indtaget (asparges, kaffe, medicin osv.) og infektioner. Hvis lugten er meget kraftig, anbefales det derfor at gå til lægen for at få en vurdering.

Hvis farven på din urin bekymrer dig, så tal med din læge

Både farven og andre aspekter af din urin kan være meget nyttige til at bestemme din sundhedstilstand. Dette gælder især med hensyn til kost og hydrering. Derfor er det vigtigt, at du ikke overser tegnene, kontrollerer dig selv regelmæssigt og opretholder gode livsstilsvaner.

Det kan interessere dig ...
7 måder til at reducere protein i urinen naturligt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 måder til at reducere protein i urinen naturligt

Hvordan kan du reducere protein i urinen naturligt? Vi har 7 gode tips til dig i denne artikel. Læs med for at lære mere!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Brunzel, N. A. (2013). Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. In Fundamentals of Urine & Body Fluid Analysis. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004
  • Hooper, L., Bunn, D. K., Abdelhamid, A., Gillings, R., Jennings, A., Maas, K., … Fairweather-Tait, S. J. (2016). Water-loss (intracellular) dehydration assessed using urinary tests: How well do they work? Diagnostic accuracy in older people. American Journal of Clinical Nutrition. https://doi.org/10.3945/ajcn.115.119925
  • Mundt, L. A., & Shanahan, K. (2011). Chemical Analysis of Urine. In Graff’s Textbook of Routine Urinalysis and Body Fluids. https://doi.org/10.1017/CBO9781107415324.004

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.