Rødbedetatar: Opskrift trin for trin

Vidste du, at nitrater kan bekæmpe forhøjet blodtryk? Vi viser dig, hvordan du får dem i din kost med rødbedetatar.
Rødbedetatar: Opskrift trin for trin
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Rødbedetatar er en fantastisk måde at tilføje denne knold til din kost. Det er en grøntsag, der har flere sundhedsmæssige fordele, især når det kommer til at forebygge hjerteproblemer. Derfor anbefaler specialister, at du spiser det hver dag.

Nu er det ikke alle, der kan lide smagen af rødbeder, da den er stærk og speciel. I denne forstand er det vigtigt at kende flere forskellige måder at tilberede det på, så du kan nyde det i din kost.

Vi vil forklare, hvordan man på en enkel måde kan lave en af de bedst mulige retter med rødbeder som hovedingrediens.

Ingredienser til rødbedetatar

  • 2 kogte rødbeder
  • 1 stor avocado
  • En halv buket purløg
  • 4 syltede agurker
  • 1 tsk sennep
  • En halv lime
  • Salt og peber
En rødbede i blade

Fremgangsmåde til at lave rødbedetatar

Vælg først en moden avocado, da det vil gøre det lettere for dig. Skræl den først og tag stenen ud. Mos avocadoen med en gaffel, indtil den danner en glat creme.

Hak derefter purløg og syltede agurker. Det er bedst at skære dem så små som muligt. Bland dem med avocado og tilsæt sennep, lidt peber, en knivspids salt og saften fra en halv lime. Bland alt godt og gem det til senere.

Skiver af rødbeder

Til rødbederne er der to muligheder. Du kan købe dedm på dåse og færdiglavet, hvilket vil være det nemmeste. Du kan også tilberede dem i saltvand derhjemme, men det tager længere tid. Sørg for, at rødbederne er bløde.

Når rødbederne er møre, skæres de i små tern. Hemmeligheden bag den bedste tatar er, at alle ingredienserne er godt hakkede. Herfra skal du bare arrangere det på et fad.

For at gøre det skal du bruge en rund form. Læg halvdelen af roerne på bunden. Ovenpå tilsættes avocado og sennepscreme, derefter kommer endnu et lag rødbeder ovenpå. Til sidst skal du stille det i køleskabet i et par minutter, fordi det er bedst, når det serveres koldt.

Som tilbehør kan du have nachos eller majspandekager. Du kan dog også spise det alene som forret.

Du kan også være interesseret i: Tre opskrifter med avocado til pleje af dit helbred

Fordele ved rødbeder

Vi kan ikke slutte af uden at fortælle dig om fordelene ved rødbeder. Det er en grøntsag, der generelt kan hjælpe dig med at blive sundere.

Det er godt for dit hjertekarsystem

Rødbeder indeholder nitrater. Denne serie af forbindelser har en vasodilaterende effekt, hvilket gør dem effektive til at kontrollere og modulere blodtryk. Det viser en undersøgelse i tidsskriftet Biomolecules.

Husk på, at forhøjet blodtryk er en tilstand, der fungerer som et fundament for andre komplekse problemer. Det er især bekymrende, når det kombineres med åreforkalkning.

Forbedrer ydeevner indenfor sport

Nitraterne i rødbederne betragtes selv som en ergogen syre. Vasodilatation hjælper musklerne med at få ilt og næringsstoffer. Dette forårsager en reduktion i træthed og en stigning i ydeevne, ifølge en undersøgelse offentliggjort i Journal of the International Society of Sports Nutrition.

For at få mest muligt ud af denne effekt er det bedst at spise mindst to rødbeder en time før, du dyrker intens fysisk træning. Der er endnu flere fordele, hvis du gør dette regelmæssigt i 14 dage. På samme måde kan du få et lignende resultat ved at tage et tilskud med nitrater i kapsler.

Hjælper med at bekæmpe aldring

Ligesom mange andre røde grøntsager indeholder rødbeder anthocyaniner. Disse plantestoffer fungerer som pigmenter og har masser af antioxidanter. Et regelmæssigt forbrug af dem er forbundet med en lavere risiko for at udvikle neurodegenerative problemer, som vist i forskning offentliggjort i Antioxidanter.

Forbered rødbedetatar på en enkel måde

Som du har set, er denne opskrift på rødbedetatar ekstremt enkel og meget velsmagende. Det tager næsten ingen tid at forberede den, og du kan nyde en ret fyldt med antioxidanter, vitaminer og fedtsyrer af høj kvalitet.

Husk at tilføje den til din varierede og afbalancerede kost for at udnytte alle dens fordele. Hvis du træner ofte, kan du desuden føle en forbedring i ydeevnen ved at spise det.

Det kan interessere dig ...
Opskrifter med courgette gør din madlavning mere spændende
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opskrifter med courgette gør din madlavning mere spændende

I dag bringer vi dig lækre opskrifter med courgette, så du kan nyde denne vidunderlige grøntsag og sige farvel til den kedelige rutine i køkkenet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Bonilla Ocampo DA, Paipilla AF, Marín E, Vargas-Molina S, Petro JL, Pérez-Idárraga A. Dietary Nitrate from Beetroot Juice for Hypertension: A Systematic Review. Biomolecules. 2018 Nov 2;8(4):134. doi: 10.3390/biom8040134. PMID: 30400267; PMCID: PMC6316347.
  • Domínguez R, Maté-Muñoz JL, Cuenca E, García-Fernández P, Mata-Ordoñez F, Lozano-Estevan MC, Veiga-Herreros P, da Silva SF, Garnacho-Castaño MV. Effects of beetroot juice supplementation on intermittent high-intensity exercise efforts. J Int Soc Sports Nutr. 2018 Jan 5;15:2. doi: 10.1186/s12970-017-0204-9. PMID: 29311764; PMCID: PMC5756374.
  • Winter AN, Bickford PC. Anthocyanins and Their Metabolites as Therapeutic Agents for Neurodegenerative Disease. Antioxidants (Basel). 2019 Aug 22;8(9):333. doi: 10.3390/antiox8090333. PMID: 31443476; PMCID: PMC6770078.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.