Ulven er lige glade med fårets mening

Meninger er ikke absolutte sandheder. Lær at tage dem med et gran salt, og lig ikke søvnløs på grund af andres skadelige ord.
Ulven er lige glade med fårets mening

Sidste ændring: 11 marts, 2019

Eleanor Roosevelt sagde engang: “Ingen kan få dig til at føle dig underlegen, med mindre du lader dem gøre det.” Ulven er lige glade med fårets mening, Hvad betyder det? Læs med her.

Nogle menneskers meninger vil altid være mere eller mindre negative.

En af de største fejltagelser mennesker ofte begår er at tro at tanker eller meninger er en absolut sandhed. Hvis de tager andres mening for personligt, kan de også finde på at nedgøre andre.

Vi har alle ret til at forsvare vores meninger, men det bør aldrig komme dertil, hvor en personlig mening bliver en lov for andre.

Ligesom vi skal være forsigtige med vores meninger, kan du heller ikke lade andre menneskers kritik  eller tanker påvirke dig.

Ulve ligger ikke søvnløse på grund af fårets mening, de er stærke og kender deres dyder og styrker. De ligger ikke under for flokkens påvirkninger. Lad os se nærmere på hvorfor fårets mening ikke er vigtig for ulven.

.

Se denne artikel efter “Ulven er lige glade med fårets mening”:

7 vaner hos gode venner

Lig ikke søvnløs over skadelige udtalelser

Skadelige udtalelser – dem, der har magten til at påvirke – kommer normalt fra en person, du er tæt på, som betyder meget for dig.

I løbet af dit liv er du nødt til at stå over for hård kritik fra alle omkring dig. Kritikken kommer fra folk, der udgør din mest intime omgangskreds.

  • Ifølge psykologer findes de fleste kilder til lidelse i forældre-barn-relationen. Romantiske forhold er også ofte bygget på fordømmelser eller meninger for at holde hinanden under kontrol.
  • Nogle mennesker klamrer sig til andres meninger, fordi de tror, det er sandt.
  • Når en udtalelse er formet og “lanceret” i en samtale, skubber den ofte til hvad folk troede om sig til at starte med.

Her er nogle eksempler:

”Du vil aldrig opnå noget”, “Du er for usikker til at klare det her”, “Du kommer ikke til at tabe dig. Du vil altid være fed.”

Denne slags giftige meninger påvirker vores selvværd. Hvis de kommer fra fremmede, eller folk, vi ikke er tæt på, betyder det måske ikke så meget for os. Men det ændrer sig, når du er tæt på den enkelte.

Kvinde der har en ulveforklaedning paa

Jeg vil ikke lade dine meninger svække mit selvværd

På et eller andet punkt har vi alle skullet stå mål til sårende bemærkninger, som nogen spytter ud under en familiemiddag. For at forebygge konflikter tier vi ofte stille, lader som om det er fint og skjuler vores vrede.

Hver mening tvinger os til at reflektere over, om det mon er sandt. Men hvad du skal gøre, er at holde følgende råd i tankerne:

Denne udtalelse… Definerer den dig eller ej?

Du behøver ikke at straks at reagere defensivt. Først skal du lære at lytte og derefter roligt analysere meningen.

  • Det er muligt, at en ven eller et familiemedlem fortæller dig sandheden, og at du ikke kan se det på det tidspunkt.  “Jeg tror dit forhold gør dig ulykkelig,” “Jeg synes ikke du opfører dig ordentligt,” “Jeg tror du ville være gladere hvis du skiftede job”…
  • Tænk i ro over disse kommentarer. Hvis du synes, det er sandt, skulle du måske acceptere deres tanker og takke dem for at dele dem med dig.

Men hvis denne udtalelse er falsk, eller upassende, så definerer den ikke dig. Du bliver nødt til at rationalisere kommentaren og undgå negative følelsesmæssige reaktioner som vrede, raseri, eller sorg.

Hvis du har ladet udtalelsen definere dig, bare lad den være. Spild ikke din tid eller sundhed på noget, der ikke er fordelagtigt  for dig.

Ulv

Tåbelige og tomme udtalelser falder for døve øre

Ting, der gør dig gal, der fylder dig med raseri, gør dig til deres fangen. Hvis der generelt er en masse af fordømmelser og skadelige udtalelser i din familie, hjælper det dig ikke meget at forsvare dig selv med raseri.

  • Du kan ende med at gøre dette igen og igen, men husk bare, at folk, der siger tingene med sårende intentioner ikke har empati eller respekt.
  • Det er bedst at distancere dig selv fra dem for at beskytte dit selvværd og integritet.

Når du er klar over, hvem du er, hvad der er vigtigt, hvad du har opnået og hvad du fortjener, behøver du ikke længere blive deprimeret over andres nedladende kommentarer. Far ikke op over dumme og usande udtalelser, som andre mennesker lader falde på dig.  Nægt at være et offer.

Se denne artikel efter “Ulven er lige glade med fårets mening”:

5 skridt til at identificere og overvinde lavt selvværd

Ulve, for eksempel, er territoriale og hovmodige dyr. De forstår klart deres natur og deres instinkter. De lader sig sjældent tæmme, og de glemmer sjældent deres rødder og styrker.

Naturen er klog, og det er altid en god idé at lære af det. Dette vil hjælpe dig til at tage dig af dine egne sandheder, din egen identitet og selvværd.

Tåbelige og tomme udtalelser falder for døve øre.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Forscher, P. S., Cox, W. T. L., Graetz, N., & Devine, P. G. (2015). The motivation to express prejudice. Journal of Personality and Social Psychology, 109(5), 791–812. https://doi.org/10.1037/pspi0000030
  • Lockwood, P. L. (2016). The anatomy of empathy: Vicarious experience and disorders of social cognition. Behavioural Brain Research, 311, 255–266. https://doi.org/10.1016/j.bbr.2016.05.048

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.