Undgå disse 5 fejl, når du vasker dunjakker for at undgå at ødelægge dem

Find ud af, hvilke fejl du måske begår, når du vasker dunjakker. Hvis du undgår dem, vil dine jakker aldrig bliver beskadiget igen.
Undgå disse 5 fejl, når du vasker dunjakker for at undgå at ødelægge dem

Sidste ændring: 21 april, 2023

Find ud af, hvilke fejl du skal undgå, når du vasker dunjakker, som er gode allierede i efteråret og vinteren. Deres materiale og fordele gør dem meget ønskværdige, men når de skal vaskes, skaber de frygt, for hvis det ikke gøres korrekt, kan de blive beskadiget.

En dårlig vaskeproces vil resultere i en fladtrykt og deform dunjakke. Da det ikke er det, du ønsker, så læs videre.

Hvad er dunjakker lavet af?

Selv om det kan virke indlysende, er det ikke tilfældet. Disse typer jakker er i nogle tilfælde fyldt med naturlige fjer, som kan være and eller gås. Andre har et fyld, der simulerer naturlige fjer, men er lavet af syntetiske fibre, f.eks. polyester.

Afhængigt af fyldet er de mere eller mindre vanskelige at vaske. De skal dog altid plejes for at undgå at blive deforme.

En god start er at tjekke vaskeanvisningerne på etiketten på dit tøj. Hvis du passer på det, kan det fungere optimalt i koldt vejr og hjælpe dig med at holde varmen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: 5 tricks til vaskemaskinen, der virker, og 5, der ikke virker

Udforsk de 5 fejl, du skal undgå, når du vasker dunjakker

Hvis du har dunjakker og ønsker, at de skal holde længe, skal du lære, hvordan du vasker dem uden at ødelægge dem. For at opnå dette har vi en liste med fem fejl, som du skal undgå.

1. At man vasker dunjakker uden at tjekke etiketten

En af de største fejl, vi begår, når vi vasker dunjakker, er at smide dem i vaskemaskinen uden at tjekke dem først. Det, du skal gøre, er at sikre dig, at der ikke er noget i lommerne, lukke alle lynlåse og velcrolukninger og til sidst vende den med vrangen udad.

Det er rigtigt, det er bedst at vaske tøj på vrangen.

En jakke lynes

2. Blande jakken med andre beklædningsgenstande

Som nævnt er dunjakker fremstillet på en særlig måde, og deres fyld kræver særlig pleje. At blande den med andre beklædningsgenstande er en fejl, som du bør undgå, for når du vasker den i vaskemaskinen, skal du bruge den sarte cyklus, hvilket måske ikke fungerer godt for de andre beklædningsgenstande.

Dette gælder faktisk for alt dit tøj. Det bedste er at lægge dem sammen efter deres materiale og vaske dem i en specifik cyklus for hvert enkelt stykke tøj.

3. Indstilling af det forkerte vaskeprogram

En af de mest almindelige fejl, der begås, når man vasker dunjakker, er at vaske dem på den forkerte cyklus. Det ideelle er at vælge den lange skånsomme cyklus, da det er nødvendigt at skylle meget grundigt. En anden ting at overveje er at bruge koldt vand.

Du bør undgå at bruge varmt vand for enhver pris.

4. Tilsætning af blødgøringsmiddel til vask

De fleste mennesker bruger blødgøringsmiddel til at vaske deres tøj, men i forbindelse med dunjakker er det en fejl. Du skal huske på, at det produkt, du skal vælge, er et vaskemiddel til sart tøj.

Blødgøringsmidlet beskadiger fjerene.

5. Overdreven centrifugering og forkert tørring

Den sidste af de mest almindelige fejl, der begås, når man vasker dunjakker, er at overdrive centrifugeringen. Det maksimale, der bør programmeres, er en cyklus på 400 omdrejninger, dvs. den mest skånsomme. Det sikrer, at fyldet ikke klumper sammen.

Det er dog heller ikke godt at tørre det direkte i apparatet uden at tage forudgående overvejelser. Undgå skader med et simpelt trick: Placer to til tre tennisbolde inde i tørretumbleren. Dette vil få fjerene til at bevæge sig og fordele dem i hele tøjet, så man undgår klumper.

Undgå desuden at presse det for at opbevare det. Det er bedre at hænge den på en krog eller folde den forsigtigt, så den ikke mister sin form.

Resultatet, når man vasker dunjakker

En anden fejl, som du skal undgå, når du vasker dunjakker, er at overdrive centrifugering og tørring.

Vi tror, at du også vil nyde at læse denne artikel: Fordelene ved stofskabe

Anbefalinger til, når man vasker dunjakker i hånden

Nu hvor du er klar over, hvilke fejl du skal undgå, når du vasker dunjakker, vil vi gerne give dig nogle anbefalinger, som du kan overveje, når du vasker dem i hånden:

  • Brug altid koldt vand. Fyld badekarret eller et stort bassin, så det er mere behageligt at vaske jakken.
  • Vælg et vaskemiddel til sarte beklædningsgenstande. Det er bedre, hvis det er flydende, hvilket vil gøre det lettere at fjerne.
  • Brug ikke for meget kraft, når du skrubber pletterne på jakken. Lav kontinuerlige, men blide bevægelser.
  • Skyl sæben grundigt og med koldt vand.
  • Vrid jakke med et let tryk.
  • Hæng den ikke op med det samme. Tag jakken i hænderne, og læg den på et fladt sted, f.eks. et strygebræt. Undgå direkte sollys, og vend den et par gange.

Undgå de fejl, vi har nævnt i forbindelse med vask af dunjakker, og følg anbefalingerne. Du vil opdage, at det aldrig har været nemmere at holde disse beklædningsgenstande rene.


Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.