Urinvejssepsis: Årsager og behandlinger

Urinvejssepsis er en alvorlig medicinsk lidelse forårsaget af en infektion i urinvejene, der spreder sig til blodbanen.
Urinvejssepsis: Årsager og behandlinger

Sidste ændring: 13 maj, 2021

Urinvejssepsis er en alvorlig sundhedslidelse. Det består af betændelse i blodet forårsaget af en alvorlig infektion.

Den underliggende infektion kan også have forskellige årsager og karaktertræk, mens urinvejssepsis indikerer, at lidelsen er i patientens urinveje. Det kan klassificeres baseret på, hvor udviklet infektionen er.

Mild urinvejssepsis rammer kun blæren og urinrøret, mens udviklet urinvejssepsis også påvirker nyrerne.

Det er faktisk et ret hyppigt problem, især hos patienter med underliggende sundhedslidelser. Hvad end der er tilfældet, er eksperter i stand til at forbedre lidelsen med behandling. På grund af det er dødelighedsraten forårsaget af urinvejssepsis faldet de seneste år ifølge nylige studier.

Hvad er de mulige årsager til urinvejssepsis?

Kvinde med ondt i maven

Generelt er blodforgiftninger forårsaget af forskellige former for bakterier. Det kan dog også være forårsaget af andre mikroorganismer såsom vira, parasitter og endda svamp. Patienten kan få disse fra eksterne kilder eller fra et andet område af deres egen krop.

Hvis det er tilfældet, så vil infektionen sprede sig til blodbanen, når den når vævene i urinvejene. Blodforgiftning udvikler sig afhængigt af mikroorganismer og patientens velvære. Patienter med svage immunsystemer har derfor større risiko.

Måske denne artikel også vil interessere dig: Er der bakterier i lungerne?

Behandling af urinvejssepsis

Piller mod bakterier, der forårsager urinvejssepsis

Før man identificerer den korrekte behandling, skal blodforgiftningen identificeres korrekt. Ved at tjekke for symptomer på en infektion vil man kunne afgøre diagnosen.

Der er adskillige organismer, som kan forårsage denne type infektion. Symptomer kan derfor inkludere en høj temperatur, takykardi og øget puls, forvirring og bevidstløshed. Foruden det kan blodcelleniveauerne ændre sig, samt der kan opstå øget blodsukker eller hudlidelser.

På grund af det kan hjertet ikke pumpe nok blod til organerne. Når det rammer nyrerne, er de ikke i stand til at fungere ordentligt, hvilket påvirker produktionen af urin. Når en patient får urinvejssepsis, er de ikke i stand til at udskille så meget urin som normalt.

Den nøvendige medicin

Hvad end der er tilfældet, vil teamet af sundhedsfagfolk være i stand til at identificere og foreslå vejledninger til den korrekte behandling. Det er et alvorligt sundhedsproblem. Jo tidligere behandlingen begynder, jo mere sandsynligt er det, at det vil blive bedre. Det følgende er standardprocedurer:

  • Anvendelse af vasokonstriktive lægemidler: Det bør øge blodtrykket. De gives som regel gennem en vene på samme tid som et saltvandsdrop.
  • Anvendelse af antibiotikaDet bør komme af med resten af infektionen. Lægen vil give patienten en behandling med generel antibiotika, hvis de ikke kan identificere det inficerede område.

Hvis der mistænkes urinvejssepsis, kan en gruppe komponenter derfor bruges mod enhver mulig mikroorganisme. Hvad end der er tilfældet, vil det medicinske team behandle enhver ændring, der kan komme fra denne infektion. For eksempel kan det være alt relateret til urinvejen (øvre og nedre).

  • Anvendelse af kortikosteroider eller anti-inflammatoriske midler til at reducere generel betændelse. Eksperter udfører på nuværende tidspunkt studier til at bevise dets effektivitet. De lader til at forbedre prognosen for patienten.

Først og fremmest er den bedste måde at undgå blodforgiftning på at opretholde god hygiejne. Vær særligt opmærksom på håndvask og rengøring af instrumenter.

Det kan interessere dig ...
Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Blodforgiftning hos babyer og børn: Advarselstegn og symptomer

Blodforgiftning hos babyer og børn er en alvorlig sygdom, som kan være livsfarlig, hvis den ikke behandles. Det er vigtigt at kende dets symptomer.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.