Fødevarer, du ikke bør spise, hvis du har forhøjet urinsyre

Hvis du har forhøjet urinsyre, er det vigtigt at passe på og holde øje med din kost, vægt og visse vaner. Ved hjælp af en afbalanceret kost kan du holde urikæmi under kontrol.
Fødevarer, du ikke bør spise, hvis du har forhøjet urinsyre
Anna Vilarrasa

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Anna Vilarrasa.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Forhøjet urinsyre eller hyperurikæmi har traditionelt været forbundet med mennesker, der elsker umådeholdenhed, både når de spiser og drikker. Selvom vi ved, at det afhænger af en række faktorer, er kostændring vigtigt, hvis du har forhøjet urinsyre.

Hyperurikæmi eller forhøjet urinsyre

Urinsyre er en forbindelse bestående af kulstof, nitrogen, ilt og brint, der dannes, når din krop nedbryder puriner. Puriner dannes naturligt i kroppen, og de findes også i visse fødevarer.

Urinsyre forårsager ikke sundhedsmæssige problemer, når du har normale niveauer, da det udskilles af nyrerne. Imidlertid kan dine urinsyreniveauer af forskellige årsager stige ud over acceptable niveauer.

Når du har forhøjet urinsyre, er et af de mest frygtede symptomer urinsyregigt. De negative konsekvenser af hyperurikæmi kan dog være endnu mere alvorlige. Det er relateret til en højere risiko for nyre- og kardiovaskulære problemer og kroniske gigtskader.

Fødevarer, der har højt indhold af urinsyre

Du bør rette op på et overskud af urinsyre for at undgå langsigtede helbredsproblemer og tab af livskvalitet. Det kan være meget gavnligt at ændre et par kostvaner.

Læs også: Den nye kostpyramide for en sund livsstil

Hvis du lider af dette helbredsproblem, er der visse fødevarer, du bør undgå. Husk dog på, at vi ikke taler om forbudte fødevarer, blot fødevarer som du skal begrænse dit indtag af.

Purinrige fødevarer

Rødt kød indeholder mange puriner

Puriner er komponenter, der naturligt dannes i kroppen. Når de nedbrydes, bliver de til urinsyre. Derfor kan kontrol med dit indtag af fødevarer med højt indhold af purin hjælpe med at reducere mængden af ​​urinsyre i dit blod. Især under udbrud af urinsyregigt.

Følgende er fødevarer med højt indhold af purin:

 • Lever, nyrer, brislinger og andre organer.
 • Rødt kød fra køer, får og svin.
 • Fed fisk og skaldyr som sardiner, ansjoser, tun, rejer, krabber og andre skalddyr. Du bør ikke undgå dem alle sammen, for så går du glip af deres fordele. Men du skal spise moderate portioner.
 • Pølser.
 • Meget lagrede oste.
 • Visse grøntsager som asparges, ærter, spinat og tomat indeholder mange puriner. En fornuftig mulighed er at reducere dit forbrug af denne type grøntsager til en eller to gange om ugen.

Fedtholdige fødevarer

Det er sværere at eliminere urater, når du spiser meget fedt. Af denne grund bør du kontrollere mængden af fedt i din kost, hvis du har forhøjet urinsyre.

Den bedste mulighed, det er det næsten altid, er at bruge ekstra jomfru olivenolie. Du kan bruge den rå som dressing til dine retter og også til madlavning. Det er bedre at fjerne forarbejdede fødevarer fuldstændigt, da disse kan have trans- eller hydrogeneret fedt, og reducere dit indtag af mættet fedt.

Fruktose og sukkerholdige drikkevarer

Fruktose er det eneste kulhydrat, der har vist sig at have et direkte forhold til metabolisering af urinsyre. I dette tilfælde taler vi om sodavand, frugtsaft og andre sødede drikkevarer.

Risikoen for urinsyregigt er dobbelt så høj hos mennesker, der drikker to eller flere sukkerholdige drikkevarer om dagen, sammenlignet med dem, der drikker mindre end én om måneden.

Vi kender dog ikke den nøjagtige årsag til denne stigning i urinsyre. Det kan skyldes andre ingredienser i drikkevarer udover fruktose eller være på grund af andre usunde vaner.

Alkohol

I tilfælde af alkoholholdige drikkevarer er der ingen tvivl. Risikoen for at udvikle urinsyregigt er mere end dobbelt så stor blandt mænd, der drikker 50 gram eller mere alkohol om dagen, sammenlignet med dem, der ikke drikker alkohol.

Læs også: Ti ting, der sker med din krop, ved at drikke alkohol

Både hos mænd og kvinder er alkoholforbrug relateret til højere uræmi og urinsyregigt. Faktisk er risikoen højere hos kvinder.

Dette skyldes, at indtagelse af meget alkohol på kort tid øger mælkesyrekoncentrationen. Dette gør det svært for nyrerne at fjerne urinsyre. På den anden side, hvis du kronisk drikker alkohol, kommer problemet fra høje niveauer af puriner.

Alkohol øger risikoen for forhøjet urinsyre, både hos mænd og kvinder

Gode kostvaner at huske på, når man har forhøjet urinsyre

Når vi taler om hyperurikæmi, taler vi ikke kun om fødevarer, du ikke bør spise. Der er andre trin i kosten og relaterede aspekter, du kan ændre for at forbedre din situation:

 • Det hjælper ikke at have en vægt, der er højere, end hvad der betragtes som sundt. Hvis du er overvægtig, skal du tage skridt til gradvist vægttab.
 • Du bør ikke faste eller ekstremt begrænse dit indtag af kalorier, da dette også kan øge dine niveauer.
 • Drik nok vand. Du skal drikke ca. 2 liter (8 glas) vand om dagen.

Alle disse trin skal ledsage din specifikke medicinske behandling, der er fastlagt af en læge.

Afsluttende kommentarer om forhøjet urinsyre

Du bør begrænse dit indtag af rødt kød, fed fisk, sukkerholdige drikkevarer og alkohol, hvis du lider af hyperurikæmi. Det vil være en stor hjælp til at bekæmpe dette helbredsproblem at spise moderat, drikke meget vand og spise en kost fuld af frisk frugt og grøntsager, fuldkorn, skummetmælk og yoghurt.

Det kan interessere dig ...
Sådan fremstilles en antiinflammatorisk diæt til behandling af urinsyre
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sådan fremstilles en antiinflammatorisk diæt til behandling af urinsyre

At vedtage en antiinflammatorisk diæt til behandling af urinsyre er en af ​​de bedste metoder til at undgå dens virkninger og stabilisere den.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Álvarez Larido B, Alonso Valdivielso JL. [Hyperuricemia and gout; the role of diet]. Nutrición Hospitalaria. Abril 2014. 1;29(4):760-70.
 • Jamnik J, et al. Fructose intake and risk of gout and hyperuricemia: a systematic review and meta-analysis of prospective cohort studies. BMJ Open. Octubre 2016. 3;6 (10).
 • Pemberton C, et al. Manual de dietética de la Clínica Mayo. Ediciones Medici. 1993.
 • Rongrong L. et al. Dietary factors and risk of gout and hyperuricemia: a meta-analysis and systematic review. Asia Pacific Journal of clinical Nutrition . 2018;27(6). 1344-1356.
 • Contreras Roura, Jiovanna. “Errores innatos del metabolismo de las purinas y otras enfermedades relacionadas.” Revista Cubana de Pediatría 84.2 (2012): 197-200.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.