Vaginal foryngelse: Alt, hvad du behøver at vide

Indtil videre er der ikke nok dokumentation for effektiviteten af vaginal foryngelse til at løse sundhedsproblemer. Lægehjælp anbefales.
Vaginal foryngelse: Alt, hvad du behøver at vide

Skrevet af Edith Sánchez

Sidste ændring: 09 august, 2022

Vaginal foryngelse er navnet på et sæt procedurer, der sigter mod at ændre udseendet af de ydre kvindelige kønsorganer. Målet er at give det et mere ungdommeligt udseende. Nogle hævder, at det også kan have positive helbredseffekter.

Disse typer procedurer anvendes på de indre labia, de ydre labia eller begge dele. Efterspørgslen efter vaginal foryngelse er vokset dramatisk i de senere år. Grundene til at udføre disse operationer er forskellige.

Hvorfor får folk udført vaginal foryngelse?

En kvinde i undertøj med sur smiley foran underliv

Generelt udføres vaginal foryngelse for at korrigere eller forbedre balancen eller udseendet af en slap vagina. Vaginal afslapning opstår, når vagina har mistet elasticitet, og kontrol over vaginale muskler er blevet reduceret.

Vaginal slaphed er et problem, der især rammer kvinder i overgangsalderen. Dette skyldes, at kollagenproduktionen bliver reduceret fra 30-års alderen, og dette forstærkes over tid. Denne tilstand kan forårsage fysisk og psykisk ubehag hos mange kvinder.

En anden årsag til vaginal afslapning er fødsel, især hvis sugekop blev brugt, eller barnet var meget stort. Overvægt kan forårsage den samme virkning. Dette får skedenes diameter til at øges og forårsager ubehag såsom:

 • Nedsat seksuel nydelse.
 • Ufrivillig vandladning eller urininkontinens.
 • Tørhed og irritation.
 • I de mest alvorlige tilfælde er der ubehag ved udførelse af fysiske aktiviteter.
 • Nogle gange er der ubehag, når man bruger visse beklædningsgenstande såsom badedragter eller bukser.

Hvilke typer vaginal foryngelse findes der?

Der er flere procedurer tilgængelige til vaginal foryngelse. Valget af det mest passende afhænger af den ønskede effekt og naturligvis lægens vurdering. De vigtigste er følgende:

Du vil måske kunne lide: Hvorfor er det så svært at tale om sex?

Labiaplastik

Specialister udfører det for at forbedre udseendet af labia minora og labia majora, når de er for store eller slappe. Dette kan forstyrre intim hygiejne og nydelse af samleje. Operationen reducerer størrelsen og slapheden.

Vulvar lipoplastik

Målet med denne procedure er at fjerne overskydende fedtceller i vulva. Især i det øverste område af labia majora og venusbjerget. Dette giver skeden en mere attraktiv ydre kontur.

Augmentation labiaplastik

Det er en procedure, hvor specialister injicerer fedt i skamlæbernes hud. Målet er at reducere rynker og udglatte huden i området, foruden at øge hudens tykkelse, så vagina får et mere ungdommeligt udseende.

Perineoplastik

Denne procedure anvendes til mellemkødet. Det vil sige området fra den nederste del af vagina til anus. Dette område er ofte påvirket efter en traumatisk fødsel. Behandlingen giver dig mulighed for at genoprette vævets elasticitet og forbedrer udseendet. Dette øger nydelsen under samleje.

Vaginoplastik

Denne operation styrker muskler i vagina, fjerner overskydende væv og reducerer diameteren af vagina. Også overskydende vaginal slimhinde fjernes, og bækkenbunden styrkes, så vagina bliver fastere.

Minimalt invasive procedurer

For at udføre vaginal foryngelse er der også minimalt invasive procedurer, der kan være det bedste alternativ, afhængigt af tilfældet. De er følgende:

 • Radiofrekvens. Der er elektromagnetiske bølger, der genererer varme og moderniserer kollagenfibrene. Dette øger elasticiteten i det vaginale område.
 • Fraxel laser. Fremmer restaurering af kollagen og elastin. Dette hjælper med at reducere urininkontinens og forbedrer vaginal smøring.
 • Yag laser. Øger elasticiteten i skedeåbningen og blæren og forbedrer smøring.

Hvilke risici er der?

Mange læger har udtrykt bekymring over den voksende efterspørgsel efter vaginal foryngelse. Indtil videre er der ingen stærke beviser for, at de er sikre og effektive.

Blandt de mulige komplikationer, der kan opstå, er ændringer i følsomhed, infektioner, adhæsioner, dyspareuni og ardannelse. Disse kan have meget høje risici, i betragtning af at disse procedurer muligvis ikke er effektive.

Hos præmenopausale kvinder, der gennemgår denne type procedurer, kan der være komplikationer, når de går ind i overgangsalderen. På dette stadium bliver vævene i området naturligt tyndere. Hvis der er minimal prolaps og procedurer anvendes til at indsnævre eller fortynde området, kan det forværres efter overgangsalderen.

Også spændingen i området og reduktionen i skedenes diameter fører undertiden til smertefuldt samleje. Læger er generelt mere tilhængere af metoder, der ikke er så invasive, såsom knibeøvelser.

Faktorer, man bør overveje

Den kvindelige krop

Det er vigtigt at være klar over grundene til, at man ønsker procedurer med vaginal foryngelse. Derudover skal du tale ærligt med lægen og formulere realistiske forventninger til behandlingen.

Du skal også overveje de problemer, som hver kvinde vil stå over for før og efter proceduren. Disse diskuteres nedenstående.

Før proceduren

Procedurens varighed varierer, afhængigt af typen, men i gennemsnit er det omkring en time. Med undtagelse af minimalt invasive metoder er dette ambulante operationer, der kræver epidural eller generel anæstesi.

Du skal tage højde for følgende punkter:

 • Læger bør bede om præoperative kliniske vurderingsundersøgelser.
 • Det er bedst at udføre operationen, så snart menstruationen slutter. Dette letter heling og reducerer risikoen for infektion.
 • Patienten skal faste i 12 timer før proceduren.
 • Risikoen for infektion forhindres ved behandling med antibiotika.
 • Heling tager tre til fire dage.

Efter vaginal foryngelse

Det er vigtigt at følge medicinske instruktioner nøje efter proceduren. Især skal du ikke genoptage normale aktiviteter, før den angivne tid er gået.

Forbrug af alkohol og tobak kan have en negativ indflydelse på genopretningen. Det er bedst at undgå at ryge et par uger før og efter proceduren. Dette forhindrer forekomsten af tykkere og mørkere ar og fremskynder restitutionstiden.

Det er bedst at bære løstsiddende, behageligt tøj, dvs. undgå tætsiddende tøj. Lægen vil angive, hvornår det er muligt at genoptage seksuel aktivitet, hvilket sjældent kan gøres inden fire uger efter operationen.

Vaginal foryngelse er ikke risikofrit

Al operation indebærer risici, og dette er ikke en undtagelse. Derfor er det bedst grundigt at evaluere årsagerne til, at en kvinde gennemgår denne procedure. De kan have overdrevne og urealistiske forventninger til resultatet.

Vi skal stille en læge alle de spørgsmål, vi ønsker, uden nogen form for hæmning. At være informeret er ikke kun en ret, men også en pligt. Det er bedst at have tilstrækkelig information for at kunne tage den rigtige beslutning.

Det kan interessere dig ...
Vaginal udflåd og de forskellige typer
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Vaginal udflåd og de forskellige typer

Mange af os vil helst undgå at tale om vaginal udflåd. Men det er helt naturligt og her kan du læse om nogle af de ting, du bør være opmærksom på. • Casale, C., Casale, D., Tébar, A., Sánchez, J. J., González, B., & Herrera, A. (2014). Reducción funcional y estética de los labios menores: labioplastia con técnica de resección con colgajos especulares en «S». Clínica e Investigación en Ginecología y Obstetricia, 41(2), 80-82.
 • Conde, J. L. D., & Pérez, S. B. (2001). Alteraciones vulvo-vaginales. In Manual de salud reproductiva en la adolescencia (pp. 465-490). Sociedad Española de Contracepción y Wyeth-Lederle Zaragoza.
 • Merino, R. R. A., Vizcaíno, J. M., Lara, D. Z., & Flores, D. A. (2012). Procedimientos cosméticos en ginecología. Acta Médica Grupo Ángeles, 10(2), 80-86.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.