Hvorfor er det så svært at tale om sex?

Myter, tabuer og andre fejlagtige overbevisninger gør det vanskeligt at tale om sex. Kommunikation er dog afgørende, og du bør ikke overse den.
Hvorfor er det så svært at tale om sex?
Isbelia Esther Farías López

Skrevet og kontrolleret af filosof Isbelia Esther Farías López.

Sidste ændring: 09 august, 2022

Det er svært at tale om sex, selvom det stort set er overalt i disse dage. Mange mennesker undgår sådanne samtaler, enten fordi de er flove eller finder det forvirrende.

Derudover kan nogle af os hverken beskrive, hvad seksualitet er eller forskellene mellem “køn” og “sex”. Disse og mange andre tvivl fortsætter med at blive hængende på trods af, at det nu er relativt let at finde information om ethvert emne.

Hvorfor er det så svært at tale om sex?

Sex er et vanskeligt emne fra enhver side, du nærmer dig det. Faktisk er der forældre, der stadig ikke forklarer emnet for deres børn, før de selv spørger. Ikke desto mindre ved vi nu, hvor vigtigt det er for forældre at tale om disse problemer med deres børn. Det skal være en del af deres uddannelse.

Tilsvarende kan nogle par ikke tale om deres sexliv, og det komplicerer forholdet. Primært fordi det gør det vanskeligere at identificere vores partners seksuelle smag og præferencer. Som du kan forestille dig, vil der altid være tvivl, forvirring og ringe forståelse af den anden, så længe folk nægter at behandle dette emne.

To personer siddende på en seng

Læs også: Alt om ændringerne i seksualitet hos ældre

Sex og seksualitet

Du er måske ikke opmærksom på det, men at tale om sex er ikke det samme som at tale om seksualitet, da dette er forskellige begreber. Således vil forvirring fortsætte med at herske, så længe emnet forbliver tabu.

Under alle omstændigheder forhindrer uløste tvivl os i at vide mere om os selv. De hjælper os sjældent med at definere vores personlighed.

Nogle institutioner har allerede forklaret, at udtrykket, seksualitet, indebærer “et sæt anatomiske, psykologiske og affektive forhold, der karakteriserer hvert køn”. Med andre ord er det et ret bredt koncept, der omfatter selve sexbegrebet.

Af denne grund indebærer emnet, seksualitet, at overveje sociale og kulturelle aspekter såvel som andre betingende faktorer i en persons liv. Dette emne skal utvivlsomt være en del af vores daglige liv for at fjerne enhver tvivl.

Det er nødvendigt at fremme refleksionen over seksualitet og nedbryde alle myter om sex. Det vil sætte en stopper for enhver form for tankegang, der fremmer skyld og frygt i stedet for at oplyse om emnet.

Hvordan taler man om sex?

Vi nævnte allerede, at det at tale om sex ikke er det samme som at tale om seksualitet, og at sidstnævnte er bredere. Imidlertid ligger muligheden for at tale om sex inden for seksualitet. Således kan man udtrykke intimitet og glæde gennem visse overbevisninger, tanker, holdninger, fantasier, normer og værdier.

Efter køn henviser vi til de fysiologiske og anatomiske egenskaber, der adskiller mænd og kvinder. Det stemmer dog ikke nødvendigvis overens med en persons seksuelle præference. Af disse grunde er det et relevant emne i familiens kerne, institutioner og frem for alt i et forhold.

To mennesker taler

Retningslinjer for at tale om sex

 • Antag, at det er et vigtigt emne, der er en del af ethvert menneske.
 • Anerkend dets betydning, da det er ulogisk at foregive andet; sex er en del af livet.
 • Håndtér emnet og ignorér de kulturelle tabuer om emnet; at have klare og sandfærdige oplysninger er det, der virkelig er vigtigt.
 • Lær din partner at kende og diskuter din smag og præference; at tale om sex som et par vil styrke jeres intimitet.
 • Skam dig ikke; uanset om du vil anerkende det eller ej, er seksualitet en dimension af livet, og det er passende at tage fat på disse problemer.

Afliv myter om sex

Som det sidste skal folk forsøge at droppe enhver følelse af skam, når de taler om sex, og det starter derhjemme. Det er på tide at bringe alle tabuer, myter og falske overbevisninger ned og nærme sig emnet så objektivt som muligt for at blive veluddannet om sex.

Det kan interessere dig ...
Sex efter skilsmisse: Hvad bør jeg vide?
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sex efter skilsmisse: Hvad bør jeg vide?

Det er ikke nemt at afslutte et forhold, og du kan opfatte sex efter en skilsmisse som både spændende og skræmmende på samme tid. • Angulo, L. M. V., Concepción Ibáñez Beneito, J. O. M., Concha Fuentes, J. P. C., Delval, J., Domingo, I. L., Freidson, E., … Siguan Soler, M. (2004). Lenguaje femenino, lenguaje masculino. ¿Condiciona nuestro sexo la forma de hablar? Iber: Didáctica de Las Ciencias Sociales, Geografía e Historia.
 • Maffia, D., & Cabral, M. (2003). Los sexos ¿son o se hacen? Sexualidades Migrantes, Género y Transgénero.
  Molina Garuz, M. C. (2020). Cómo hablar de sexo con nuestros hijos. Asociación The Conversation España.
 • Oltra Rodríguez, E. (2014). Sexualidad humana. In Manual Práctico de Enfermería Comunitaria. https://doi.org/10.1016/b978-84-9022-433-5.00096-0
 • Tubert, S., Fraisse, G., València, U. de, & Mujer, I. de la. (2003). Del sexo al género :los equívocos de un concepto. In Feminismos.
 • Ashcraft AM, Murray PJ. Talking to Parents About Adolescent Sexuality. Pediatr Clin North Am. 2017;64(2):305‐320. doi:10.1016/j.pcl.2016.11.002

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.