Hvordan føles fødselsveer?

Hvis du er i de sidste uger af din graviditet, er det meget vigtigt for dig at vide, hvordan du identificerer dine fødselsveer. På denne måde kan du tage på hospitalet på det rigtige tidspunkt.
Hvordan føles fødselsveer?
María Cantos

Skrevet og kontrolleret af Jordemoder og sygeplejerske med speciale i Mental Sundhed María Cantos.

Sidste ændring: 11 oktober, 2022

Fødselsveer er de mest ventede symptomer for gravide, hvis termin er tæt på.

Ændringerne i en kvindes krop er undertiden en kilde til angst, når terminsdatoen nærmer sig og under fødsel. Der er ingen tvivl om, at symptomerne, der forårsager mest angst og forventninger, er veerne. Dette skyldes, at visse former for veer kan indikere begyndelsen på fødslen.

Tror du dog, at du let ville kunne identificere dem? I dagens artikel viser vi dig, hvordan veer varierer i de sidste uger af graviditeten, så du kan tage de passende forholdsregler.

Plukveer

Gravid kvinde oplever fødselsveer

For at vide, om dine veer tyder på, at du er gået i fødsel, er det første, du skal vide, hvad du kan forvente. Veerne – eller sammentrækningerne – er, som navnet antyder, sammentrækninger i livmoderen.

Disse sammentrækninger udøver et tryk, der begynder i den øverste del af livmoderen og skubber babyen mod den nedre del, dvs. livmoderhalsen.

Det er almindeligt at opfatte ændringer og symptomer, der er en del af fødselsprocessen i de sidste uger af graviditeten. Faktisk er et af de mest fremtrædende symptomer forekomsten af ​​de så berygtede sammentrækninger. Imidlertid har de ikke alle at gøre med udvidelsesstadierne og fødselsprocessen.

Læs også: Skal jeg vælge kejsersnit eller vaginal fødsel?

Kroppen er nødt til at forberede sig på forhånd og gør det gradvist, især når det er den første fødsel. Uregelmæssighed er således det vigtigste kendetegn ved de sammentrækninger, du føler i løbet af fødselsstadiet.

Det er meget almindeligt at være ængstelig i den sidste fase af graviditeten, så snart du begynder at føle, at din mave bliver hård på bestemte tidspunkter af dagen.

Du kan også føle, at du har menstruationssmerter i de sidste uger af din graviditet. Men bare rolig. Forbliv i stedet opmærksom på, hvad du skal passe på, når det kommer til symptomer på, at du er klar til at føde.

Hvad man skal gøre, hvis man har plukveer

Gravid kvinde masseres

Det vigtigste kendetegn ved plukveer er, at ubehaget normalt forsvinder, når man skifter stilling eller reducerer fysisk aktivitet. Så der er et par ting, du kan gøre for at reducere graden af ​​opfattet ubehag og fremme dit velbefindende.

Disse inkluderer:

 • Varme bade eller brusebade. Vandtemperaturen behøver ikke at være meget høj. Hver kvinde indstiller temperaturen, hun har brug for, og målet er, at det skal give hende komfort.
 • Brug en træningsbold til at strække ryggen og hofterne. Du skal sidde på bolden med dine ben i en 90º vinkel omkring dine lår og en vinkel på cirka 180º, når du åbner dem. Derefter skal du lave bevægelser til siderne, i cirkler og frem og tilbage.
 • Lændeområdet masseres. For at gøre dette, skal du med en anden person om hjælp, der kan udføre cirkulær massage. De kan bruge lidt naturlig olie, mandel, morgenfrue og aloe vera til det.

Sådan identificerer du dine fødselsveer

Når fødselsveerne skrider frem i tid og intensitet, vil det tryk, der udøves på livmoderhalsen, udvide den. Dette vil føre til forekomsten af fødselssymptomer med det deraf følgende ”fald” af babyen og den efterfølgende fødsel.

Læs også: Alt om bristning under fødsel

For at vide med sikkerhed, om dine tegn faktisk er fødselsveer, og for at kunne skelne dem fra plukveer, skal du lære, hvad der er deres specifikke egenskaber:

 • Regelmæssighed. Fødselsveer skal være regelmæssige i frekvens og intensitet. Der skal være en opretholdt rytme i et stykke tid for at vide med sikkerhed, at fødselsprocessen er begyndt. Sådan regelmæssighed i rytmen skal fortsætte i mindst en time.
 • Varigheden. Hver sammentrækning skal vare et minut fra begyndelse til slut.
 • Opfattelse. Alle veer opfattes forskelligt af forskellige kvinder. Det, der er sikkert, er, at de sjældent går ubemærket hen. Smerter er ikke et nøjagtigt symptom, fordi det er subjektivt. Din opfattelse af, hvad der sker med dig, er dog vigtig, så hvis du føler meget smerte og ovenstående symptomer, er det sandsynligt, at det er veer.

Hvad skal man gøre, hvis man har fødselsveer?

Kvinde med fødselsveer bliver undersøgt
 • Hvis du er overbevist om, at du har fødselsveer, skal du forholde dig rolig og være klar til tage til din fødeklinik.
 • Prøv at slappe af.
 • Tag tid på veerne med et ur.
 • Bevar roen, hvis du registrerer fosterbevægelser.
 • Bed et familiemedlem om at tage med dig.
 • Tag din baby-lift, tasker og journal med.
 • Tag til din fødeklinik eller fødeafdelingen på det valgte sygehus.

Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.