Vaginal irritation: Årsager og naturlig behandling

Vaginal irritation kan være forårsaget af en række forskellige faktorer, lige fra infektioner til allergi. Disse naturmidler kan hjælpe med at lindre dine symptomer og reducere ubehag.
Vaginal irritation: Årsager og naturlig behandling

Sidste ændring: 26 august, 2022

 Et af de mest almindelige problemer kvinder i alle faser af livet kan støde på er vaginal irritation.

Det er et meget irriterende symptom, der kan være ledsaget af lugt, rødme og smerter, afhængigt af årsagen.

Området omkring skeden er normalt beskyttet af en bakterieflora som hjælper med til at holde en fugtbalance og fjerner skadelige bakterier, som forårsager infektioner.

Ændring af denne bakterieflora kan føre til irritation og en række andre tilstande, der kan være meget ubehagelige.

Der er flere faktorer, der udløser disse intime, ofte pinlige, problemer hos kvinder. Heldigvis er der også mange behandlingsmuligheder, der vil hjælpe til med at lette dem naturligt inden de når et mere kompliceret stadie.

Hvad er årsagerne til vaginal irritation?

Huden på din vulva og   vagina er mere følsom og sårbar end andre dele af din krop. Det har en højere risiko for at udvikle forskellige tilstande.

Irritation kan være forårsaget af en infektion, ændret pH i skeden, eller en allergi over for noget, du bruger, såsom kemiske hygiejneprodukter eller latexkondomer.

Bakteriel vaginose

Petriskaal med bakterier

En af de mest almindelige årsager til vaginal kløe er bakteriel vaginose (BV). Den er forårsaget af spr edning af bakterier i vagina. Det kan føre til generende symptomer, der omfatter brændende fornemmelser, irritation, gult udflåd og en stærk lugt.

Candida albicans

Gærinfektioner er en anden almindelig årsag forårsaget af en svamp, kendt som Candida albicans. Når denne gærstamme vokser ukontrolleret i skeden, skaber det et tykt hvidligt udflåd, der er karakteriseret ved en stæ rk brødagtig lugt.

I de fleste tilfælde det forårsager irritation både i og uden for det vaginale område, med en nagende følelse af kløe eller brændende.

Seksuelt overførte sygdomme

Et af de almindelige advarselstegn på en seksuelt overført sygdom (STD) er vaginal irritation.

Selvom det ikke forekommer så almindeligt, at dette er årsagen til dine symptomer, er det bedst at konsultere din læge, barefor tilfældets skyld.

Overgangsalder

Under overgangsalderen gennemgår du en række hormonale forandringer, der direkte påvirker skede-området ved at ændre din krops naturlige pH og forårsager tørhed.

I dette tilfælde er der behov for medicinsk behandling for at finde en måde at balancere dine hormoner på, forebygge irritation, og reducere din risiko for infektion.

Allergier

Anvendelsen af produkter, der indeholder kemikalier, der udløser allergiske reaktioner er en meget almindelig årsag til vaginal irritation. Disse kan findes i ting som:

 • Duftende toiletpapir
 • Sæbe og rengøringsmidler
 • Intime deodorantprodukter
 • Håndklæder
 • Duftende renseservietter
 • Tamponer og bind

Naturmidler mod vaginal irritation

Hvis årsagen er en infektion eller en STD er det vigtigt, at du taler med din læge for at få en præcis diagnose, før du fortsætter med nogen form for behandling.

Men generelt, findes der en række hjemmelavede midler, der kan hjælpe med at lette dine symptomer og genetablere den naturlige balance i dette område.

Arnica

Arnica

Denne plante har kraftige antiinflammatoriske egenskaber, der fremmer helingen af huden og letter kløe og smerte.

Hvordan bør du bruge den?

 • Lav en te af bladene eller ekstrakt af denne plante og anvend den på udvortes.

Morgenfrue

Calendula/Morgenfrue er et af de bedste midler til at løse de problemer, der er forbundet med det vaginale område. Den har antibiotisk virkning, der kan bekæmpe infektioner, hvilket hjælper med t lette smerter og inflammation.

Hvordan bør du bruge den?

 • Ligesom arnica, laver du en te og bruger væsken til udvortes skylning.

Troldhassel

Denne plantes evne til at bekæmpe inflammation hjælper med at bekæmpe kløe i skedeområdet samtidig med at den bekæmper enhver infektion.

Hvordan bør du bruge den?

 • Fugt en vatrondel eller klud med troldhasselvand og anvende det på de ramte områder.

Yoghurt med probiotika

Youghurt naturel

Yoghurt naturel med probiotika er den af de bedste måder at lindre irritation på. Du kan endda anvende det direkte på det vaginale område som nødhjælp.

De sunde bakteriekulturer i yoghurt mindsker de skadelige sygdomsfremkaldende organismer og genopretter den naturlige pH i vagina.

Nogle ting du skal huske …

Da mange mennesker stadig føler skam over at håndtere dette intime område, er det vigtigt at tale med din læge, når du oplever denne type ubehag.

Din skede er et meget sart område, og skal klares tide for at forhindre udviklingen af sygdommen eller mere alvorlige symptomer eller sygdomme.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Falagas, M. E., Betsi, G. I., & Athanasiou, S. (2006). Probiotics for prevention of recurrent vulvovaginal candidiasis: A review. Journal of Antimicrobial Chemotherapy. https://doi.org/10.1093/jac/dkl246
 • Eckert, L. O. (2006). Acute Vulvovaginitis. New England Journal of Medicine. https://doi.org/10.1056/NEJMcp053720
 • Facts about vaginitis and vaginal infections. (n.d.).
  idph.state.il.us/about/womenshealth/factsheets/vag.htm
 • Fungal diseases: Vaginal candidiasis. (2018).
  cdc.gov/fungal/diseases/candidiasis/genital/

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.