Vaginale dampbade: Anvendelser og anbefalinger

Vaginale dampbade er blevet berømte for deres påståede fordele. De menes at kunne hjælpe med at reducere kramper, oppustethed og andre præmenstruelle symptomer.
Vaginale dampbade: Anvendelser og anbefalinger

Sidste ændring: 16 september, 2022

Vaginale dampbade har i et stykke tid nu tiltrukket sig opmærksomhed fra tusindvis af kvinder rundt om i verden, da mange berømtheder har promoveret dem.

Denne behandling, der også kaldes “yonidamp”, består i at udsætte det vaginale område for damp, der frigives af nogle urter, for at rense og reducere nogle lidelser. Men virker det virkelig? Er der beviser for det?

Selv om mange anekdotiske data rapporterer om fordele, er der indtil videre ingen videnskabelige undersøgelser, der beviser, at vaginale dampbade er effektive. I stedet advarer sundhedsprofessionelle om, at de faktisk kan indebære visse risici, især når de udføres i hjemmet og uden de nødvendige forholdsregler.

Hvordan virker vaginale dampbade?

For at udføre vaginale dampbade tilberedes en infusion med flere urter. Derefter udsættes skeden for de dampe, der frigøres af kogningen, i en periode, der kan variere fra 20 til 45 minutter.

Nogle luksusspas tilbyder denne service mod et betydeligt gebyr. Til dette formål bruger de et særligt sæde, der er kendt som en “trone”, som har et hul, hvorigennem dampen kommer ud.

Nogle mennesker gør det dog hjemme uden særlige elementer. Præparatet lægges simpelthen i et bassin, hvorefter kvinden sidder på hug uden tøj over bassinet for at modtage dampene. Ofte bruges et håndklæde omkring taljen og benene, så dampen ikke slipper ud.

Generelt anvendes følgende urter:

 • Kamille.
 • Morgenfrue.
 • Basilikum.
 • Gråbynke.
 • Oregano.
 • Malurt.
 • Rosmarin.
Kamille bruges til vaginale dampbade

Kamille er en af de mest almindeligt anvendte urter i denne teknik.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Kamillete og andre hjemmemidler til at forbedre fordøjelsen

Brugen af og fordelene ved vaginale dampbade

I traditionel medicin bruges vaginale dampbade som en behandling til at “rense” skeden, livmoderen og hele kvindens reproduktionskanal. Med dette, siger dets fortalere, er det muligt at mindske nogle almindelige kvindelige problemer, såsom følgende:

 • Menstruationssymptomer: Smerter, betændelse, kraftige blødninger og udmattelse.
 • Hormonelle ubalancer.
 • Dårlig vaginal lugt.
 • Infertilitet.
 • Hæmorider.
 • Stress.
 • Infektioner.
 • Hovedpine.

Det er altafgørende at overveje, at disse påståede fordele ikke har noget videnskabeligt grundlag. Nogle siger, at det virker, fordi det forbedrer blodgennemstrømningen til det vaginale væv, hvilket kan stimulere heling. Disse påstande er dog ikke blevet videnskabeligt bevist.

Selv om vaginale dampbade altid har eksisteret, er sandheden, at deres popularitet er ret ny. De fik globale overskrifter i 2015, efter at de blev promoveret af berømtheden Gwyneth Paltrow. Siden da er de blevet en praksis, der tilbydes af nogle kurbade i anglo-vestlige nationer.

For eksempel har den britiske alternative terapeut Claire Stone tilbudt vaginale dampbade i næsten ti år. De sociale medier har hjulpet med at fremme denne praksis på grund af de angiveligt positive tilbagemeldinger fra dem, der har gennemgået behandlingen. På trods af sidstnævnte kan bade af denne type have flere ulemper end fordele.

Hvad siger undersøgelserne?

Der er ikke foretaget nogen kvalitetsforskning for at evaluere de påståede fordele ved vaginal dampning. Deres popularitet skyldes online-vidnesbyrd og påstande i populær litteratur, som naturligvis ikke har noget videnskabeligt grundlag.

En artikel offentliggjort i Culture, Health & Sexuality i 2017 antyder, at denne type praksis udspringer af skadelige idéer som f.eks. at kvinders kroppe er beskidte, at det moderne liv er skadeligt, og at det er nødvendigt at være i konstant bedring for at bevare sundheden.

Sandheden er imidlertid, at der er mange myter omkring kvinders intime sundhed. I modsætning til hvad mange mennesker tror, kræver skeden ikke særlige produkter eller behandlinger for at rense sig selv.

Som forskere forklarer i Women’s Health, renser skeden sig selv på grund af tilstedeværelsen af et mikrobiom, der hovedsageligt består af Lactobacillus.

Denne gruppe bakterier producerer mælkesyre og andre stoffer, der regulerer pH-værdien i området for at forhindre vækst af patogene mikroorganismer. På den måde forhindrer de bl.a. infektioner og dermatologiske forandringer.

Derfor er det ikke nødvendigt at bruge sæbe, dampe, talkumpulver, bade eller andre kemiske produkter til feminin hygiejne. Forskning offentliggjort i  Epidemiologic Reviews advarer om, at praksis som vaginale bade faktisk er skadelige. I virkeligheden er regelmæssig brug af dem forbundet med sygdomme som f.eks. bækkenbetændelse.

Når det er sagt, bør én ting stå klart: Det er ikke nødvendigt at vaske eller “rense” indersiden af skeden. Skeden har sin egen rensningsmekanisme. Til vask af den ydre del bør det være tilstrækkeligt at bruge vand. Hvis der bruges sæbe, bør den være pH-neutral og fri for parfume og irriterende stoffer.

Kan vaginale dampbade være farlige?

Der er ikke nok videnskabelig dokumentation til at afgøre, om anvendelsen af vaginal damp er sikker og effektiv. Alligevel er der en vis bekymring med hensyn til risikoen for forbrændinger fra eksponering af disse varmefølsomme væv.

En case-rapport offentliggjort i Journal of Obstetrics and Gynaecology Canada i 2019 advarede om dette problem. Forskerne præsenterede sagen om en 62-årig kvinde, der fik andengradsforbrændinger efter at have anvendt vaginal damp i et forsøg på at reducere en prolaps i området.

Til gengæld menes det, at overophedning af det intime område kan fremme et ideelt miljø for vækst af infektionsfremkaldende mikroorganismer. Dette forværres, hvis de anvendte elementer ikke er ordentligt desinficeret.

Af sikkerhedshensyn anbefales det ikke at bruge damp i tilfælde af sygdomme i kønsorganerne, infektioner og graviditet. Under alle disse omstændigheder er det bedst at konsultere en læge.

Illustration af vaginal flora

Skeden har en mikrobiel flora, der regulerer pH-værdien og forhindrer infektioner.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Passer det, at probiotika kan påvirke vaginalflora?

Hvad du skal huske på om denne behandling

Selvom vaginale dampbade sælges med det formål at forbedre den intime sundhed, er sandheden, at de er unødvendige og kan være farlige. Under normale forhold har skeden evnen til at rense sig selv naturligt på grund af dens mikrobiom. Hvis noget ændrer dens pH-balance, kan lægen ordinere en behandling for at genoprette den.

En artikel offentliggjort i Review of Anti-infective Therapy i 2021 advarede om, hvordan industrien for vaginale produkter og tjenester manipulerer virkeligheden for at skabe afhængighed.

Det gør de ved at indføre modefænomener og konstruere idéer om vaginal rensning. Forskerne advarer om, at der alene i USA årligt bruges mere end to milliarder dollars på douches, deodorantsprays, sæber, vådservietter og pudder.

Hvis denne type behandlinger anvendes, er det dog vigtigt ikke at komme for tæt på dampen for at undgå forbrændinger. Det område, hvor den udføres, skal være hygiejnisk, og det samme gælder de anvendte elementer. Ellers er der stor risiko for infektion.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Chen Y, Bruning E, Rubino J, Eder SE. Role of female intimate hygiene in vulvovaginal health: Global hygiene practices and product usage. Womens Health (Lond). 2017;13(3):58-67. doi:10.1177/1745505717731011
 • Jenkins, A., Money, D., & O’Doherty, K. C. Is the vaginal cleansing product industry causing harm to women?. Expert Review of Anti-infective Therapy. 2021; 19(3): 267-269.
 • Martino JL, Vermund SH. Vaginal douching: evidence for risks or benefits to women’s health. Epidemiol Rev. 2002;24(2):109-124. doi:10.1093/epirev/mxf004
 • Robert M. Second-Degree Burn Sustained After Vaginal Steaming. J Obstet Gynaecol Can. 2019 Jun;41(6):838-839.
 • Vandenburg T, Braun V. ‘Basically, it’s sorcery for your vagina’: unpacking Western representations of vaginal steaming. Cult Health Sex. 2017 Apr;19(4):470-485.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.