Effekterne af omega-3 på hjernen

Videnskabelig litteratur indikerer, at der er et forhold mellem indtaget af omega-3 fedtsyrer og hjernens sundhed. Læs med for at finde ud af mere om dets sunde fordele og hvordan man opnår dem.
Effekterne af omega-3 på hjernen
Saúl Sánchez Arias

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Saúl Sánchez Arias.

Sidste ændring: 25 august, 2022

Har du nogensinde hørt om effekterne af omega-3 på hjernen? Omega-3 er en fedtsyre, som er essentiel for vores kroppe og er til stede i fisk, nødder og vegetabilske olier. Du kan også få dem gennem kosttilskud.

Ifølge information udgivet i Annual Review of Food Science and Technology, kan regelmæssigt indtag af det have mange fordele for vores sundhed. Dets anti-inflammatoriske egenskaber er bevis for dette, foruden dets evne til at mindske risikoen for forskellige kroniske sygdomme.

Mere præcist, med hensyn til det sidstnævnte, har adskillige forskninger slået fast, at dette næringsstof er gavnligt for hjernen og dets kognitive funktion. I dag, vil vi derfor gerne dele nogle informationer om effekterne af omega-3 på hjernen.

Effekterne af omega-3 fedtsyrer på hjernen

Studier har forbundet lavt indtag af omega-3 med hæmmet ydeevne i hjernen. Disse fedtsyrer lader til at være essentielle for hjerneceller ved at binde til celleslimhinder.

Ligeledes, forbedrer det, at indtage disse fedtsyrer regelmæssigt, funktionen af neurotransmitterreceptorer, som beskrevet i informationen i Biomolecules & TherapeuticsDen videnskabelige litteratur beskriver også et forhold mellem tilstedeværelsen af kognitive sygdomme, såsom depression og bipolar lidelse, og et underskud af omega-3.

Der er dog stadig behov for at udføre flere studier, før vi kan fastslå nogle konkluderende resultater. På trods af det, fokuserer mange behandlinger af kognitive processer i dag dog på ændringer i mikrobiota og omega-3 kosttilskud.

Forskellige kilder til omega-3

Omega-3 og omega-6

Når det kommer til din kost, er det vigtigt at overveje balancen mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer. Den førstnævnte er forgænger for anti-inflammatoriske molekyler, mens den sidstnævnte er inflammatoriske molekyler. Af den årsag, bør der være en ratio på 1:1 for at forebygge inflammationsprocesser i kroppen.

Forarbejdede fødevarer er som regel rige på omega-6 fedtsyrer, mens fedt og vegetabilske olier er rige på omega-3 fedtsyrer. Den nuværende kost producerer en ubalance med overskud af omega-6 fedtsyrer på grund af mængden af forarbejdede fødevarer og fast food.

Det er derfor vigtigt at øge indtaget af friske fødevarer. Fisk, nødder og vegetabilske olier er derfor essentielle elementer i en kost, fordi de øger ens indtag af omega-3 fedtsyrer og afbalancerer fedtet.

Denne artikel vil måske også interessere dig: Fedt er essentielt i en sund kost

Kosttilskud med omega-3

Det er temmelig gængst, at få omega-3 som kosttilskud i forskellige situationer. Mange atleter, for eksempel, bruger disse kosttilskud til at forebygge betændelse forårsaget af skader. Sunde voksne kan også tage dem for at undgå udviklingen af komplekse sygdomme på mellem eller lang sigt.

Ligeledes, og efter at have set de seneste artikler indenfor videnskabelig litteratur, bør de være et betydeligt tilskud i behandlinger af kognitive lidelser eller forringelser. Dets kombination med præbiotika og probiotika kan være interessant, når det kommer til at behandle nogle sygdomme forbundet med depression.

Fiskeolie som kosttilskud, da effekterne af omega-3 er utallige

To portioner fisk om ugen

Indtaget af fisk er essentielt for at garantere den korrekte mængde af omega-3 fedtsyrer. Indtil for nogle få år siden, var indtaget af det begrænset, fordi folk frygtede, at det ville påvirke lipiderne. Vi ved dog i dag, at ikke nok med, at indtaget af enkelt- og flerumættede fedtsyrer ikke øger kolesterolniveauer, men det kan faktisk sænke dem en smule.

Anbefalingerne i dag er derfor mindst to portioner fisk om ugen. Dette bør dog være i kombination med regelmæssigt indtag af rå vegetabilske olier.

Det fører til et tab af nogle af deres næringsstoffer og egenskaber at udsætte olierne for høje temperaturer. Derudover, skaber overophedning af olierne processer, der fører til fremkomsten af affaldsstoffer, som er giftige for kroppen på mellem og lang sigt, såsom akrylamid.

Læs også: Fiskeolie: 5 utrolige egenskaber ved omega 3

Konklusion om effekterne af omega-3

Regelmæssigt indtag af omega-3 fedtsyrer er essentielt. Det er nødvendigt at mindske sit indtag af forarbejdede produkter og øge indtaget af friske produkter for at genskabe balancen mellem omega-3 og omega-6 fedtsyrer.

Det skyldes, at disse typer af fedtsyrer kan forebygge udviklingen af bestemte kognitive sygdomme ifølge den nuværende litteratur om emnet. Der er dog stadig behov for flere studier for at kunne garantere dette bevis.

Som det sidste, skal du have i baghovedet, at fedt er et meget kalorierigt næringsstof. Af den grund, skal indtaget af det være indenfor rammerne for en balanceret kost med et normalt kalorieindtag. På den måde, kan vi undgå at tage på i vægt og undgå enhver sygdom, der typisk kommer med vægtøgning.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Chang CY., Ke DS., Chen JY., Essential fatty acids and human brain. Acta Neuro Taiwa, 2009. 18 (4): 231-41.
  • Tanaka., Farooqui AA., Siddiqi NJ., et al., Effects of docosahexaenoic acid on neurotransmission. Biomol Ther (Seoul), 2012. 20 (2): 152-57.
  •  Deacon G., Kettle C., Hayes D., Dennis C., Tucci J., Omega 3 polyunsaturated fatty acids and the treatment of depression. Crit Rev Food Sci Nutr, 2017. 57 (1): 212-223.
  •  Appleton KM., Sallis HM., Perry R., Ness AR., Churchill R., Omega 3 fatty acids for depression in adults. Cochrane Database Syst Rev, 2015.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.