Vanskeligheder på et nyt job? 5 tips til at tilpasse dig

Det er normalt at have svært ved at tilpasse sig et nyt job, men der er nogle tips, der kan hjælpe dig. Find ud af, hvordan du håndterer usikkerhed og frygt, og hvad du kan udnytte for at gøre denne tilpasningsperiode mere problemfri og hurtigere.
Vanskeligheder på et nyt job? 5 tips til at tilpasse dig

Sidste ændring: 21 september, 2022

Har du fået et nyt job? Tillykke, for det er altid værd at fejre det! Men alting har sine op- og nedture, og dette er ikke anderledes.

Der kan opstå vanskeligheder på et nyt job, når du føler dig usikker på, om du vil være i stand til at tilpasse dig virksomhedens forventninger, lære værktøjerne hurtigt og blive involveret og komme godt ud af det med dit arbejdshold.

Alle disse bekymringer er normale, da du lige har forladt din komfortzone og skal igennem den tilpasningsperiode, som vi alle har oplevet, når vi har fået et nyt job.

Som Mario Alonso Puig, læge og forfatter til flere bøger, sagde på sin Twitter: “Når du forlader din komfortzone, vil du føle dig dårligere, men paradoksalt nok vil du også føle dig bedre”, og det er noget, du altid bør huske på.

Hvilke vanskeligheder er der typisk på et nyt job?

Der er flere vanskeligheder, der kan dukke op på et nyt job, men for hver person vil de være forskellige. Derfor anbefaler vi, at du griber din notesbog og laver en liste over alt det, der generer dig.

Det kan være det faktum, at du ikke får kontakt med dine nye kolleger, frygten for at være for langsom eller frygten for ikke at kunne lære alt det, du skal bruge for at udføre dit job korrekt.

Vi tror også, at du vil nyde at læse denne artikel: 17 tips til at undgå øjenproblemer, mens du arbejder hjemmefra

Frygt for det ukendte og det nye er noget, der altid følger os. Hvis du derudover har ønsket at være i det job i meget lang tid eller blot har formået at få en jobsamtale, der endte med en ansættelseskontrakt, sætter det dig i en position med maksimalt ansvar.

Du ønsker trods alt ikke, at dine overordnede bliver skuffede over deres beslutning.

Stresset mand på arbejde

Lad ikke vanskelighederne på dit nye job ødelægge din glæde over at have fået jobbet.

Vanskeligheder på dit nye job er normale i begyndelsen, og du skal fra starten af regne med, at du vil begå fejl. Dine omgivelser og alle de fagfolk, du beundrer, har også været i samme situation som dig, og det er helt i orden.

Hold alle dine sanser vågne. Lær af alle de fejl, du begår, og stil alle de spørgsmål, du måtte have. Du er stadig ved at tilpasse dig. Det må du ikke glemme.

Tips til at tilpasse dig et nyt job

Det er let at anbefale alt det ovenstående, men det er mere kompliceret at omsætte disse råd til praksis. På trods af dette vil vi give dig nogle ekstra tips, som vil gøre det muligt for dig at overvinde vanskelighederne på et nyt job, så du kan tilpasse dig bedre.

Vi har alle været der, så vi taler af erfaring. Vi håber, at disse anbefalinger er lige så nyttige for dig, som de har været for os.

1. Få så mange oplysninger som muligt fra virksomheden

Det er noget, du bør have gjort før samtalen for at få kendskab til virksomhedens hjemmeside, dens filosofi og værdier, hvordan de kan lide at arbejde, hvilke mål de ønsker at nå osv. Men du skal ikke være bekymret, hvis du ikke har gjort det. Det er nu, du skal gøre det.

Find ud af, hvad det forventes, at du skal bidrage med, og hvilke kompetencer du bl.a. skal bidrage med.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Det kan påvirke dit hjerte at arbejde for meget

2. Vær ikke bange for at spørge

Et andet tip, der vil hjælpe dig med at tilpasse dig bedre til dit job, er at spørge både dine overordnede og dine kolleger til råds. Nogle gange føler du dig måske flov, skamfuld eller føler endda, at du er for irriterende, fordi du stiller for mange spørgsmål. Det er dog en god ting.

Andre vil se dig som en person, der søger at lære, gøre tingene bedre og har en proaktiv holdning til at tilpasse sig stillingen.

3. Bed om tilbagemeldinger, selv hvis du ikke får dem

Kvinde giver hånd på et nyt job

Tag en snak med dine overordnede og kolleger.

I nogle virksomheder giver de dig måske ikke tilbagemeldinger på, hvordan de ser dine fremskridt, eller hvordan du klarer dig i de første dage på dit nye job.

Hvis det er tilfældet, kan det ikke skade at spørge andre, hvordan de ser dig, og at fremhæve områder, hvor du kan forbedre dig. Det vil give dig et indblik i, hvad du skal fokusere på, så alting bliver ved med at blive bedre.

4. Skab netværk med dine kolleger

Er du blevet inviteret til en fødselsdagsfest? Går alle sammen ud og får en drink efter arbejde? Lad være med at isolere dig selv, selv om du måske føler, at der allerede er dannet grupper, og at folk har det godt sammen.

Du er den nye, men de har sikkert foreslået, at I spiser frokost sammen eller går en tur i pausen. Gå ikke glip af muligheden, og bliv involveret. Der er vidunderlige mennesker derude, der venter på dig!

5. Ti ikke stille på et nyt job

På møder skal du sige noget og komme med forslag. Det er ikke en mulighed at tie stille. Det bygger blot videre på det punkt, hvor vi rådede dig til at stille spørgsmål. Der er en grund til, at virksomheden har sat sin lid til dig.

De ønsker, at du skal være til nytte for dem, og for at gøre det skal du være proaktiv. Desuden vil andre lære din tankegang at kende på denne måde. Det kan også hjælpe dig med at blive venner med en kollega.

Vanskelighederne på et nyt job vil altid være der. Men du kan overvinde dem på den bedst mulige måde og starte på bedste vis takket være ovenstående anbefalinger. Vi håber, at disse tips har hjulpet dig, og at du kan nyde denne periode med tilpasning til dit nye job, hvor du helt sikkert vil lære en masse og få meget interessante oplevelser.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Havriluk, L. O. (2010). El Teletrabajo: Una opción en la era digital. Observatorio laboral revista venezolana3(5), 93-109.
  • Nusshold, P. (2019). Pensar la acción: Acerca de cómo cambiar el trabajo. El trabajo: entre el placer y el sufrimiento, Lanús, Ediciones de la UNLa, 223-251.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.