Fordelene ved at være en negativ person

Defensiv pessimisme ses som en måde at beskytte sig selv mod scenarier, der kan være negative, hvilket kan have sine fordele. Men hvis det bliver kronisk, vender det sig mod personen, deres selvværd og deres motivation.
Fordelene ved at være en negativ person

Sidste ændring: 05 august, 2021

Kender du konsekvenserne af at være en negativ person?

“Der er ikke noget ondt, der varer hundrede år,” ville en optimist sige. “Heller ikke en krop, der kan holde det ud,” fuldender en negativ person.

Det er to forskellige tankegange, der står over for den samme situation.

I tider, hvor et liv med Instagram -filtre fejres, er der dem, der forsvarer at være negative.

Hvor meget sandhed er der i, at optimisme gør os naive, og at det at være optimist er et socialt krav? Hvor meget sandhed er der i, at fordelene ved at være en negativ person ligger i selvbeskyttelse?

Lad os se på det.

Hvad er defensiv pessimisme?

En trist kvinde på gulvet

Defensiv pessimisme, som navnet angiver, består af en forsvarsstrategi, hvorigennem vi søger at beskytte os mod en potentielt negativ effekt ved at forudse en situation og fokusere på dens negative aspekter.

Fra denne definition kan vi begynde at tale om forventning. Forventning er positivt, så længe det hjælper os med at forberede os og ikke har noget at gøre med at have et negativt livssyn.

Mange mennesker har en tendens til at understrege fordelene ved at være en negativ person: Negativ tænkning giver os mulighed for bedre at assimilere det, der ikke går, som vi ønsker det.

Ulempen ved denne tankegang er, at personen over tid altid kan se sig selv som en ulempe. Dette devaluerer deres positive aspekter og de ressourcer eller beskyttelsesfaktorer, de har.

Selv den permanente trussel om det negative kan skabe angst. Du træner dig selv til at genkende alle de ubehagelige faktorer, der ikke kan kontrolleres, forhindres eller forudses.

På den anden side skal du være forsigtig med de beskeder, du sender dig selv: “Jeg tror ikke, jeg klarer eksamen, fordi jeg er en taber” taler til os om meget mere end defensiv pessimisme. Det tyder også på, at vores selvværd bliver straffet.

Kan det være en fordel at være en negativ person?

Som vi nævnte, kan det nogle gange være en fordel at være negativ, fordi det kan hjælpe os med at forudse.

Der er undersøgelser, der indikerer, at mennesker, der tænker på en mere pessimistisk måde, er mere proaktive og træffer forebyggende foranstaltninger. Da de er mindre tillidsfulde, giver dette dem flere fordele.

På en vedvarende måde over tid er det dog ikke den bedste tankegang. Det skyldes, at det blandt andet kan forårsage modløshed, mangel på motivation til at gennemføre projekter, få os til at holde fast i vores problemer og ikke søge løsningen.

Vi skal også tænke over, hvad der sker i kroppen, når vi lever af negativitet: Hjernen udskiller hormoner såsom kortisol og glutamat i binyrerne. Når de er konstante, har de negative bivirkninger.

Lad os se på nogle af de argumenter, der findes om fordelene ved at være en negativ person:

Slaget er ikke så hårdt, når du er en negativ person

Negative mennesker tænker altid på værste tilfælde og scenarier. Forventningerne er derfor også lavere. Når noget går godt, bliver de derfor overrasket og nyder det. Når noget går galt, er de ikke så frustrerede.

Vi bør også bemærke, at dette ofte forhindrer dem i at nyde processen og føle sig begejstrede, hvilket er to meget vigtige komponenter, der er højt værdsat, uanset om det forventede resultat er opnået eller ej.

At holde fødderne på jorden er en del af at være en negativ person

Personer sidder ved skrivebord med tegninger af grafer

At blive styret af negativitet ville give mulighed for et mere detaljeret og realistisk syn på visse situationer. Den negative person kan være mere analytisk.

Så efter at have tænkt over forskellige scenarier ville de også være mere forberedte. I dette tilfælde er det negativt at være adaptiv.

Vi må tro, at når forsvarsmetoder bliver stive, bliver de til forhindringer. Forsvarsmekanismer skal være funktionelle og tilpasset situationen. I stedet for at forsvare sig selv på forhånd, ville det være bedst, at disse mennesker kunne fokusere mere på de ressourcer, de besidder for at klare en situation.

Forhindrer defensiv pessimisme lidelse?

Dette er et godt spørgsmål at stille, når vi sidestiller negativitet med at undgå smerte og lidelse.

Imidlertid kræver tanken nuance: Vi undgår chok eller overraskelse over en situation, men ubehaget er permanent. Dette skyldes, at manglende evne til at tænke på os selv som sejrende er lige så smertefuld som frustrerende. Man undgår ikke pine, blot ved at forvente det, da vi oplever det på samme måde.

På den anden side, mens pessimisme har et dårligt omdømme, svarer den mest hensigtsmæssige løsning eller forslag ikke til overdreven optimisme: Alle ekstreme tilstande er ikke gode.

I dag er der forskellige tilskyndelser til fuldtidslykke og at se alt det gode i livet. Det er det, vi kender som toksisk positivitet. Disse idéer kan være meget sunde, når de lader os værdsætte de små ting i hverdagen og bevæge os væk fra at beklage os.

De kan blive begrænsende, når de forhindrer os i at udtrykke vores følelser og håndtere dem, når vi skal “dække” over det, vi føler, fordi ubehaget gør os utilpas.

Hvad er den bedste måde at tænke på?

Det er vigtigt at prøve at finde en mellemvej, da folk i begge tilfælde er lige overvældede.

Det er ikke et spørgsmål om at se alt med rosenrøde briller eller stormskyer. Det handler om at lære at genkende de nuancer, der findes i flere situationer. Med andre ord er det bedst at undgå overgeneralisering.

Der er ingen fordele ved at være en negativ person, hvis vores tanker forhindrer os i at nå vores mål, fordi de lammer os, modarbejder os eller blander sig væsentligt i vores daglige liv. I et sådant tilfælde kan det være passende at konsultere en professionel. Vedkommende kan analysere, hvilke overbevisninger der er i bunden af vores negativitet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.