Varicocele: Symptomer, årsager og behandlinger

Varicocele har en tendens til at være asymptomatisk, men tidlig diagnose og rettidig behandling forhindrer den mest frygtede komplikation: Infertilitet. Vi forklarer det her.
Varicocele: Symptomer, årsager og behandlinger
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 28 september, 2022

Udtrykket varicocele henviser til dilatation af venerne i pungen (huden, der bærer testiklerne). Disse vener, som hører til pampiniform plexus, transporterer iltfrit blod fra testiklerne til hjertet.

Venøs insufficens forårsager lidelsen, fordi blodet samler sig i stedet for at cirkulere ud af området. Det svarer til åreknuder i de nedre lemmer.

Varicocele er normalt ensidig, hvor op til 90 % af tilfældene forekommer i venstre side af kroppen. Den kan dog også være bilateral. Tilstanden er hyppigere hos unge mænd i alderen mellem 15 og 25 år, og den har en høj prævalens med 15 tilfælde pr. 100 mænd.

Symptomer på varicocele

Generelt er varicocele normalt asymptomatisk, og fundet er ofte tilfældigt under en rutinemæssig fysisk undersøgelse. Når den forårsager problemer, viser den sig ved matte smerter, nedsat testikelvolumen, tilstedeværelsen af en knude eller en følelse af tyngde i scrotum.

Hvordan forårsager den fertilitetsproblemer?

Varicocele forårsager infertilitet hos ca. 4 til 8 ud af 10 mænd, der har denne tilstand. Det skyldes, at pampiniform plexus er ansvarlig for at opretholde en passende temperatur i testiklerne med henblik på produktion og modning af sædceller.

Testiklerne kræver en lavere basaltemperatur end resten af kroppen for at kunne fungere. Det er derfor, de er isoleret i deres pung.

Det pampiniforme plexus er ansvarlig for at afkøle blodet i testikelarterien, før det kommer ind i testiklerne. Dens dilatation forårsager overophedning af testiklerne med efterfølgende lavere produktion og modning af sædcellerne. Dermed påvirkes mandens fertilitet.

Sædceller

Varicocele er en årsag til sædcelledød, som kan gå uopdaget hen.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Klumper i testiklerne: Årsager og behandlinger

Denne forandring i testiklerne har andre konsekvenser

Derudover er der ved den samme ændring af testikelfunktionen et fald i testosteronproduktionen. Selv om varicocele er ensidig, påvirker temperaturstigningen begge sider.

Faldet i testosteronproduktionen hæmmer testikeludviklingen under puberteten. Desuden forårsager det tab af væv, som kan ende i testikelatrofi.

Årsagerne til varicocele

Der er ingen entydig og enkeltstående årsag til varicocele. Snarere betragtes det som en multifaktoriel tilstand. Teorierne er orienteret mod fraværet eller manglen på veneklapper, hvilket ville tillade venøs refluks, der kan danne åreknuder.

Ligeledes er venstre prædominans forbundet med, at testikelvenen på den side er længere. Derfor har den et højere hydrostatisk tryk. Ligeledes løber den venstre testikelvene ind i nyrevenen i en ret vinkel, hvilket hindrer tilstrækkelig venøs tilbageløb.

Det kan også skyldes øget blodviskositet, som hindrer venøst refluks. Eller det kan skyldes tilstedeværelsen af masser eller lymfeknuder, der blokerer for blodgennemstrømningen.

Varicocele opstår oftest i puberteten. Testiklerne udviser en accelereret vækst på det tidspunkt, så de kræver mere blodgennemstrømning.

Diagnosen er klinisk, men kan bekræftes ved hjælp af billeddannelse

For at diagnosticere varicocele er en fysisk undersøgelse tilstrækkelig. Ved palpering af scrotum er der normalt en fornemmelse af en “pose med orme”.

Personen bør vurderes både i stående og i rygliggende stilling. Varicocele kan dog muligvis ikke identificeres ved fysisk undersøgelse, når den er subklinisk. I dette tilfælde er en ultralydsundersøgelse nyttig.

Nogle gange er denne tilstand palpabel, men ikke synlig. Den kan også være palpabel med eller uden manøvrer for at øge det intraabdominale tryk. Det vil sige, at den kan påvises ved at bede patienten om at udføre Valsalva-manøvren.

Det er vigtigt at tage hensyn til omgivelsestemperaturen, da kulde får testiklerne til at stige op mod lysken, hvilket gør manuel udforskning vanskelig.

Hvis der er mistanke om varicocele, og der ikke er kliniske tegn efter bilateral manuel udforskning i rygliggende stilling, stående stilling og med øget intraabdominalt tryk, er billeddannende undersøgelser påkrævet. Disse undersøgelser bør vise tegn på blodrefluks. En testikulær Doppler-ultralydsundersøgelse og venografi er de mest indicerede undersøgelser.

Skal varicocele altid behandles?

Generelt behandles varicocele ikke, medmindre det giver smerter eller unormal vækst af venstre testikel, der er en unormal sædanalyse eller fertilitetsproblemer. Analgetika kan være indiceret mod smerter, men operation er den vigtigste fremgangsmåde for dem, der har behov for det.

Operationen kan være åben eller laparoskopisk. Der kan også foretages embolisering. Man forsøger altid at blokere blodgennemstrømningen i pampiniform veneplexus.

Komplikationer er sjældne og omfatter følgende omstændigheder:

  • Vedvarende eller tilbagevendende varicocele.
  • Hydrocele (væske omkring testiklen).
  • Betændelse i bitestiklen (epidididymitis).
  • Skade på testikelarterien.

Genoprettelsen er hurtig efter operationen, da indgrebet er ambulant. Der bør kun hviles i 10 til 14 dage. En sædanalyse bør vente 3 til 4 måneder efter operationen for at bekræfte en forbedring, hvis der har været infertilitet.

Indgrebet er vellykket i de fleste tilfælde med beviser for forbedring af sædkvaliteten. Der bør dog foretages en sædanalyse hver tredje måned i et år efter indgrebet.

En sædanalyse

En sædanalyse kan afgøre, om kvaliteten af en mands sæd er vendt tilbage tre måneder efter operationen.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Epididymal hypertension eller blå testikler: Hvad er det, og hvorfor forekommer det?

Varicocele kan være reversibel

Tidlig diagnose, især i puberteten, kan være med til at forebygge alvorlige følgevirkninger, såsom testikelatrofi og infertilitet, især i tilfælde af symptomatologi. Derfor bør alle mænd, der mistænkes for at have varicocele, gennemgå en undersøgelse af deres sædceller, hormonelle værdier og testikelvolumen.

Tilstedeværelsen af større forandringer er et kriterium for at indikere en endelig kirurgisk løsning. De teknikker, der anvendes i øjeblikket, har få bivirkninger og en høj succesrate.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.