Klumper i testiklerne: Årsager og behandlinger

Bekymring over klumper i testiklerne er en almindelig årsag til lægekonsultation blandt mænd. Lær om nogle af de vigtigste årsager i denne artikel.
Klumper i testiklerne: Årsager og behandlinger
Maryel Alvarado Nieto

Skrevet og kontrolleret af læge Maryel Alvarado Nieto.

Sidste ændring: 16 september, 2022

Der er tilstande, hvor der kan forekomme en knude i testikelregionen eller en forøgelse af volumen i pungen. Disse fund kaldes for klumper i testiklerne. Den medicinske nomenklatur varierer dog, alt efter hvilken type læsion der er tale om.

Årsagerne til disse knuder er forskellige, så det er nødvendigt med en grundig vurdering af patienten. Generelt er det vigtigste mål med konsultationen at stille en tidlig og præcis diagnose.

På grund af de mange forskellige patologier, der kan udløse forandringer i pungen, er det vigtigt at kende de hyppigste af dem. De er gennemgået i denne artikel.

1. Akut scrotum som årsag til klumper i testiklerne

Den begyndende testikelsmerte, der sætter hurtigt ind, kaldes akut scrotum. Ud over smerter ledsages dette kliniske billede af hævelse, varme og rødme i scrotumområdet.

Selv om der er forskellige årsager, bør vurderingen af patienten foretages med største omhu. I tilfælde af testistorsion bør der straks foretages kirurgisk behandling.

Hævelsen kan omfatte hele pungen, kun påvirke den ene side eller endog simulere flere små klumper i testiklerne. Patientens alder bør tages i betragtning, da den kan være retningsgivende for diagnosen. På samme måde er symptomernes karakteristika afgørende for at bekræfte eller udelukke en akut kirurgisk udforskning.

Testistorsion

Testistorsion er en tilstand, hvor sædstrengen vender sig indad og lukker for gonadernes strømning. Afhængigt af graden af torsion og tidspunktet for udviklingen er testiklens levedygtighed kompromitteret, hvilket udgør en reel nødsituation.

Derfor er det den første diagnose, der skal udelukkes ved akut opstået smerte i testiklerne. Faktisk udgør den den tredje i reel hyppighed.

Den hyppigste debutalder er i puberteten, men den kan ramme mænd i alle aldersgrupper. En anden gruppe med en høj sårbarhed er nyfødte. De bør mistænkes hos en baby, der bliver irritabel, og hvis fysiske undersøgelse viser en stigning i volumen af pungen.

I andre aldre omfatter symptomerne derimod følgende:

 • Generel utilpashed.
 • Kvalme og opkastning.
 • Rødme i testiklerne.
 • Intense smerter af pludselig opstået karakter.
 • Øget volumen af pungen.

Behandlingen er kirurgisk. Torsionen reduceres, og testiklen fastgøres til pungen for at forhindre gentagelse.

Det er ligeledes tilrådeligt at fastgøre den anden testikel også. På den anden side anbefales kirurgisk udforskning ved indgangen på grund af den store risiko for nekrose af gonaden. For dem bør supplerende undersøgelser som f.eks. testikelultralyd udelades.

Operation efter fund af klumper i testiklerne

Kirurgi er behandlingen af testistorsion og bør ikke forsinkes.

Akut epididymitis

Dette er den hyppigste årsag til akut smerte i pungen hos voksne og den anden hos børn. Der opstår en inflammatorisk proces i bitestiklen, som normalt sekundært er forbundet med en infektion i kønsorganerne.

Den involverede mikroorganisme afhænger af infektionens oprindelse. Seksuelt overførte infektioner er den vigtigste årsag til akut epididymitis hos seksuelt aktive mænd.

Symptomerne omfatter testikelsmerter, der optræder progressivt, og øget volumen af pungen, som påvirker samme side af gonaden. Hvis infektionen stammer fra urinvejene, er der desuden hyppigt ubehag ved vandladning.

Derfor er det vigtigt at anmode om en urinanalyse. Behandlingen omfatter hvile og smertestillende behandling, men der bør ordineres antibiotikabehandling.

Torsion af appendix testis: små klumper i testiklerne set af forældrene

Den hyppigste årsag til akut smerte i pungen hos børn er torsion af appendix testis. Denne kliniske enhed involverer strukturer, der er til stede i testiklens øverste pol.

Dette fører til smerter, enten pludseligt eller gradvist, som normalt ikke er forbundet med vegetative symptomer (kvalme eller opkastninger). Tilsvarende kan der være en vis grad af hævelse af pungen.

Forældrene ser små kugler i testiklerne, hvilket er baseret på visualisering af den såkaldte “blå prik”. Dette tegn er karakteristisk for torsion af appendix testis, men fraværet af dette tegn udelukker ikke diagnosen.

Behandlingen er hvile og antiinflammatorisk smertestillende i 7 til 10 dage. Det anses for at være en godartet tilstand, der forbedres gradvist.

2. Hydrocele

Ophobning af væske mellem hinderne i testiklen kaldes hydrocele. Den kan være medfødt eller erhvervet. I det første tilfælde er ophobningen sekundær til en defekt i lukningen af de processer, der er involveret i testiklernes nedstigning fra bughulen i det intrauterine liv.

Medfødt hydrocele rammer nyfødte, som viser en forøgelse af volumen af pungen. Forventningsfuld behandling er indiceret i det første leveår, da der sædvanligvis sker en spontan opløsning.

Ved erhvervet hydrocele er mekanismen derimod en ubalance mellem væskeproduktion og reabsorption. De tilknyttede årsager er forskellige. De fleste tilfælde er idiopatiske.

Fysisk undersøgelse bør omfatte anvendelse af gennemlysning for at konstatere tilstedeværelsen af klar væske. Behandlingen er kirurgisk, selv om der kan opretholdes afventende behandling i milde tilfælde.

3. Varicocele

Dilatation af blodårer i testiklen fører til dannelse af en varicocele. Det er normalt en asymptomatisk patologi, som opdages tilfældigt.

Den kan forårsage ubehag, f.eks. tyngde, smerte eller endda medføre et kosmetisk problem. Den påvirker næsten altid venstre testikel, hvor der opstår en blød masse med snoede kanter.

Varicocele anses for at være den første reversible årsag til mandlig infertilitet. Dens tilstedeværelse er imidlertid ikke direkte forbundet med fertilitetsproblemer.

Derfor er den nuværende terapeutiske tilgang kirurgisk hos patienter, hvor knuder i testiklerne er mærkbare og forbundet med ændringer i spermogrammet. Der er stadig ingen konsensus om kirurgi i symptomatiske tilfælde.

Aktive sædceller

Kirurgi er indiceret, når der påvises ændringer i patientens spermogram.

Vi tror, at du også vil være interesseret i at læse dette: 11 symptomer, der indikerer, at du har brug for en hormontest

4. Lyskebrok kan generere klumper i testiklerne

Lyskebrok er en fremspringning af indhold fra bughulen gennem lyskekanalen. Det forekommer hyppigere hos små børn og hos ældre voksne.

Hos førstnævnte er årsagen en defekt i lukningen af de processer, der er involveret i testiklernes nedstigning. Hos voksne skyldes det derimod en svækkelse af bugvæggen.

Når indholdet når frem til pungen, kan det danne en masse i pungen, som kaldes lyskebrok. Behandling af ikke-reducerbar brok er altid kirurgisk. Og så længe der ikke er nogen kompromittering af strukturerne, kan indgrebet planlægges i tide.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Lyskebrok: Årsag og behandling

5. Testikeltumorer forårsager klumper i testiklerne

Som det sidste er tumorer en sjælden årsag til klumper i testiklerne. Testikeltumorer præsenterer forskellig incidens, afhængigt af patientens alder.

Fysisk undersøgelse gør det muligt at mistænke en godartet eller ondartet masse. Ultralydsundersøgelse af testiklerne er grundlæggende for diagnosen, som vil blive bekræftet ved udførelse af en biopsi.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Luis, A.; Barrena, S.; Escroto Agudo; Pediatría Integral; 23 (6): 286 – 291; 2019.
 • Jiménez, J.; Castillo, J.; Fimbres, R.; Torsión Testicular; Bol Clin Hosp Infant Edo Son; 38 (2); 169 – 176; 2021.
 • Blum, R.; Cordero, F.; Escroto Agudo y su Manejo; Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica; 67 (597): 159 – 162; 2011.
 • Pedrazas, D.; De Pablos, B.; García, D.; Hidrocele; Butlletí; 34; 2016.
 • Villanueva, A.; Fisiopatología y Tratamiento del Hidrocele; Revista Médica de Costa Rica y Centroamérica; 60 (608): 701 – 703; 2013.
 • Cuzin, B.; Tratamiento del Varicolcele; EMC – Urología; 51 (1); 2019.
 • Cebrián, C.; Liras, J.; Moreno, C.; Ayuso, R.; Patología Testicular en la Edad Pediátrica: Criptorquidia, Escroto Agudo y Varicocele; Boletín de la Sociedad de Pediatría de Asturias; 59 (247); 2019.
 • Venturelli, F.; Uherek, F.; Cifuentes, C.; Folch, P.; Felmer, O.; Valentín, P.; Hernia Inguinal: Conceptos Actuales; Cuadernos de Cirugía; 12 (1): 43 – 51; 2007.
 • Ross, J.; Tumores Testiculares; Libro de Urología Pediátrica.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.