Sådan kan du vælge en brændeovn til dit hjem

Lad dig ikke overrumple af vinteren! Vi fortæller dig, hvordan du kan vælge en brændeovn til dit hjem, så du kan klare de kolde temperaturer.
Sådan kan du vælge en brændeovn til dit hjem

Sidste ændring: 14 januar, 2023

Lad ikke vinteren komme bag på dig! At håndtere kolde temperaturer uden de rigtige værktøjer kan være en stor udfordring. Derfor er det særligt vigtigt at vide, hvordan man kan vælge en brændeovn.

Da brændeovne er den bedste mulighed for at holde huset varmt, vil vi i denne artikel forklare nogle af de mest almindelige typer, deres egenskaber og tips, der vil hjælpe dig med at vælge den bedste til dig.

Brændeovne: En hurtig løsning til at opvarme dit hjem

Opvarmningssystemer, såsom radiatorer, bliver dyre og opvarmer nogle gange ikke alle områder af huset, så nogle familier holder op med at bruge dem. I stedet køber de en praktisk brændeovn, som ofte viser sig at være billig og meget nem at håndtere.

Så hvis der ikke er mange varmekilder i husstanden, er det ideelle at vælge en brændeovn. Med en brændeovn kan du opvarme soveværelset, stuen eller et hvilket som helst andet rum.

Man kan endda få flytbare brændeovne, som du kan flytte til de forskellige rum alt efter behov.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Keramik: Hvordan man bruger det i indretning

Sådan kan du vælge en brændeovn: 8 typer brændeovne, som du bør kende

Brændeovne giver dig mulighed for bedre at kontrollere udgifterne, og i modsætning til radiatorer behøver du ikke at hyre flere fagfolk til at installere dem og tage dem i brug. Få mere at vide om denne interessante mulighed for opvarmning.

1. Elektriske brændeovne

Elektriske brændeovne er normalt den mest efterspurgte type i Europa. De har dog for nylig oplevet et fald i salget. Det skyldes, at der er kommet andre mere moderne og effektive modeller. Det første, du bør vide, er, at elektriske brændeovne forbruger meget energi.

Et punkt til deres fordel er dog, at de fungerer ved konvektion. Det vil sige, at de omdanner elektroner til varme.

Det betyder, at de ikke udsender sundhedsskadelige eller forurenende røg. De anbefales normalt til opvarmning af små områder.

En elektrisk brændeovn er en mulighed, når du skal vælge brændeovn

2. Halogenovne

Halogenovne giver varme fra stråling, har en god varmeeffekt og kan opvarme mellemstore rum. Rummet bør ikke være større end 10 kvadratmeter.

For at kunne fungere kræver de en større strømforsyning, da de har flere effektniveauer. I den forstand bør du, inden du anskaffer dig en, tage hensyn til størrelsen af det rum, hvor du vil bruge den.

3. Butangasovne

Butangasovne er meget billige, når det kommer til langtidsbrug. Måske er det af denne grund, og fordi de varmer så hurtigt, at de fortsat er en af de foretrukne muligheder. For at en butangasovn kan fungere, er det vigtigt at udstyre den med en gasbeholder.

Uden at afholde sig fra ovenstående er det også vigtigt, at du overvejer følgende: Butangasovne har været hovedpersonerne i et betydeligt antal ulykker i hjemmet. Derudover er det nødvendigt at udskifte gasbeholderen, når den er opbrugt.

4. Paraffinovne

Paraffinovne er en mulighed at overveje, hvis rummet ikke er større end 40 kvadratmeter. Faktisk var der en tid, hvor de var meget efterspurgte.

Der findes to modeller. Paraffinovnene fungerer ved hjælp af en væge. Generelt afgiver de en generende lugt for de fleste mennesker.

5. Pejse

Pejse er en klassiker, især i landhuse. En af deres store fordele er, at de kan opvarme store rum, så længe de har et passende ventilationssystem. En anden faktor, der skal tages i betragtning, er, at de kan give pletter i nærområderne.

Da de fungerer med brænde, skal du selv sørge for det. Husk på, at både apparatet og rummet vil kræve periodisk vedligeholdelse.

6. Pilleovne

Disse ovne fungerer med 100 % vegetabilsk brændstof og er venlige for planeten. Derfor er de blevet populære i dag, selv om de er dyrere at købe end de andre.

Hvad tilbyder de dig til gengæld? Pilleovne er renere, nemmere at betjene, kræver lidt vedligeholdelse, og det bedste af alt er, at deres brændstof er overkommeligt.

7. Sådan kan du vælge en brændeovn: Olieovne

Olieovne er funktionelle og billige. De fungerer med en særlig olie, som ikke skal fornyes, da den ikke brænder. De er kendt for at være praktiske og giver varme i områder, der ikke overstiger 40 kvadratmeter.

8. Bioovne

Bioovne går hånd i hånd med pilleovne. Disse fungerer også med vegetabilsk energi, f.eks. træpiller, olivenkerner, skovrester og nøddeskaller. De er ofte dyre på købstidspunktet, men i det lange løb er de omkostningseffektive at vedligeholde og giver mulighed for at opvarme store huse.

Piller til en brændeovn

5 punkter, du skal overveje, når du vil vælge en brændeovn til hjemmet

Du må ikke overse følgende fakta, når du skal vælge en brændeovn til hjemmet. Med dem vil du kunne få gode resultater:

  1. Undersøg den placering, som ovnen skal have, den tilgængelige plads, de mulige luftstrømme og konstruktionsmaterialet. Alle disse data vil hjælpe dig med at vurdere den effekt, som rummet har brug for.
  2. Spørg, om den har brug for en form for pladsfacilitet for at fungere. Dette omfatter ventilation eller elektriske systemer. Undersøg også, om dit hus eller området har dem.
  3. Tjek og reparér vinduerne og den generelle isolering af dit hus. Hvis de er i god stand, har du ikke brug for en brændeovn med høj varmeeffekt.
  4. Ovnens vægt og volumen er andre faktorer, der skal tages i betragtning. Nogle gulve kan ikke bære meget tunge apparater, så de ender med at blive deforme.
  5. Nogle brændeovnsmodeller skal overholde særlige regler, inspektioner og periodisk vedligeholdelse for at kunne fungere. Sørg for at lave noget research om dette emne.

Du finder forskellige modeller, der passer til mange forskellige behov, på markedet. Når du køber, skal du tage hensyn til disse tips for at vælge en brændeovn, der passer til dit hjem.

Lad dig rådgive af en professionel for at vælge 100% rigtigt.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Pleje af atopisk hud om vinteren

At vælge en brændeovn: Et nødvendigt redskab om vinteren

Brændeovne er ofte det foretrukne redskab til at modstå dage med frost. Det skyldes blandt andet, at du kan få større kontrol over omkostninger og strømforbrug.

Men hvis det handler om at overleve vinteren, er der også mulighed for at installere et varmeanlæg i hjemmet. Husk dog, at du skal bruge flere fagfolk for at få en sikker installation.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Gastiarena, M., Fazzini, A., & Prieto, R. (2017). Gas versus electricidad. Petrotecnia.
  • Jutglar, L., MIRANDA, A. L., & VILLARRUBIA, M. (2020). Manual de calefacción. Marcombo.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.