En vejledning i pleje af vintergrøn for at fylde din have med blomster i foråret

Vintergrøn er en smuk blomst, der er nem at passe og er en god tilføjelse til næsten enhver have. Lær alt om den, og hvordan du passer den.
En vejledning i pleje af vintergrøn for at fylde din have med blomster i foråret
Leidy Mora Molina

Skrevet og kontrolleret af sygeplejerske Leidy Mora Molina.

Sidste ændring: 24 april, 2023

Det subtile udseende af vintergrøn gør det ufatteligt, hvor robust denne plante er. Dette er en plante, der er i stand til at ekspandere ret hurtigt udendørs, selv om den undertiden dyrkes indendørs. Pleje af vintergrøn er ikke særlig besværligt.

Folk med lidt erfaring i havearbejde finder en nem allieret til at lære om emnet i denne art på grund af de få krav og den “mekaniske” karakter af dens pleje.

Nogle betragter det som en underbusk (urteagtig busk) med høj modstandsdygtighed og blomstring. Her i foråret vil vi gerne benytte lejligheden til at dele en simpel vejledning til pleje af vintergrøn, der vil hjælpe denne plante til at trives.

Vintergrøn er perfekt til at pryde haver i løbet af foråret

Vintergrøn stammer fra Apocynaceae-familien, som er hjemmehørende i tropiske klimaer. Den gør sig godt i jungler, skove og tempererede områder, som Monaco Nature Encyclopedia påpeger. Artens karakteristika får den til at ligne et tapet, fordi den kan sprede sig over ret store områder på sten og skråninger.

Den har fembladede blomster, hvis farver varierer alt efter den jord, den plantes i. Den mest populære er den lilla eller lyseblå vintergrøn. Man kan se dem i al deres pragt om foråret, og de fanger øjet takket være det tætte løv, der danner et tæppe sammenflettet af stænglerne.

Den ses ofte i parker og andre grønne områder og er blevet en favorit til at supplere hjemmets haver, hovedsagelig på grund af kontrasten til andre blomster.

Bladene ligner grønne ovaler med en fiberagtig tekstur. Denne art bærer også frugt, som består af små follikler inde i planten.

Vi tror, at du måske også vil være interesseret i at læse dette: De bedste tips til at holde din forglemmigej-plante blomstrende

Typer af vintergrøn til din have

Nogle typer vintergrøn er giftige, som forklaret i en artikel fra Bulletin of the Institute of Studies Giennenses, på grund af indholdet af alkaloider med egenskaber, der berettiger til medicinsk indgriben. Så det er en god idé at begrænse børns og kæledyrs kontakt med denne plante.

Samlet set er der tre typer af arten:

  • Major: Virtual Herbarium of the Western Mediterranean angiver, at Vinca major L blomstrer mellem marts og juni. Det er den mest almindelige af dem alle. Den har lilla blomster, et rustikt præg og evnen til at tåle tørre miljøer. Fordi den har større blade, begrænser den ukrudtsvæksten.
  • Minor: Den kræver skygge og fugtighed samt et tempereret klima. Dens blomstring begynder i februar og slutter i maj. Desuden er det eksemplarer, der er forbundet med astringerende og helbredende egenskaber.
  • Gertrude Jekyll: Ligesom sine “søstre” er den af ekstensiv vækst, så den kræver de samme overvejelser. Blomsterne er hvide og skylder deres navn til en engelsk landskabsgartner fra det 19. århundrede.
En masse grønne blade

Anbefalinger til pleje af vintergrøn

Vintergrøn kan tilpasses alle jordtyper, så længe den bevarer en smule fugt. Den er ikke immun over for skadedyr, så det er værd at have nogle midler mod bladlus og svampe ved hånden, da det er de mest almindelige sygdomme.

Lad os se nærmere på, hvordan man passer på dette sted.

Konditionér jorden

Uanset om den står i en potte eller direkte i jorden, er det nødvendigt at dræne jorden, så vandingen ikke stagnerer. På den anden side anbefales sur jord, der indeholder tørv, sand, jord og lidt perlite. Dette er, hvis du planter vintergrøn i en potte. Ellers er normal jord tilstrækkelig.

Analysér placeringen som en del af pleje af vintergrøn

Selv om planten vokser i alle jordtyper, vil den altid klare sig bedre på en passende placering. Hvad betyder det? Her er, hvad du skal vide:

  • Der skal være temperaturer på mellem 18 °C og 25 °C, med et minimum på 10 °C.
  • Der skal være rigeligt med naturligt lys, medmindre det er sommer, da de har brug for halvskygge i denne årstid.
  • Lav luftfugtighed i omgivelserne. I intense somre kan man faktisk sprøjte vand på bladene, men ikke på blomsterne.

Brug gødning eller organisk gødning

Selv om dette ikke er en streng ordre om at gøde dem, er det tilrådeligt at gøre dette med henblik på at fremme blomstringen. Fra det tidlige forår og hele sommeren skal du gøde med bananskrællete. Organiske gødninger er velegnede til smuk blomstring.

Vand med måde

Det er tilrådeligt at vande sparsomt eller sjældent, medmindre du bemærker, at jorden er tør. Om sommeren kan du give planten vand hver dag, men om vinteren er det højst nok med én ugentlig vanding.

Beskær efter blomstring under pleje af vintergrøn

I slutningen af blomstringsfasen kan du beskære din vintergrøn, idet du sørger for, at de nye knopper ikke spirer endnu. Beskæring omfatter fjernelse af syge eller visne blade og blomster samt oprydning af jorden ved at fjerne alle plantedele.

Pleje af vintergrøn er ikke besværlig

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Anisplanten: Dyrkning og pleje

Har du brug for endnu en grund til at dyrke vintergrøn? Disse planter har lovende sundhedseffekter

Vi har allerede nævnt nogle af de helbredende egenskaber, der tilskrives vintergrøn. I denne henseende delte universitetet i La Laguna en artikel, der fremhæver den terapeutiske aktivitet af de kemiske komponenter vinblastin og vincristin. Det er et par indolalkaloider, der afslører anti-tumor- og kredsløbsegenskaber.

Ligeledes er arten forbundet med antidiarré- og hypotensive midler. Selvfølgelig skal forsyningen fra denne plante nøje godkendes og overvåges af en læge, da der er tale om følsomme stoffer til selvmedicinering.

Afslutningsvis er der ud over vintergrøns skønhed en god grund til at inkludere den i beplantningen, fordi det tjener til at dække “tomme” områder og træernes rødder. Det er også en god måde at tilføje noget originalt til haven på.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.