Vejledning til at sænke triglycerider gennem kosten

Selvom du muligvis har brug for medicin, hvis dine triglyceridniveauer er for høje, kan du faktisk sænke triglycerider gennem kosten. For at gøre det skal du træffe de rigtige valg med mad. Fortsæt med at læse for at finde ud af mere.
Vejledning til at sænke triglycerider gennem kosten
Elisa Morales Lupayante

Bedømt og godkendt af Idrætspædagog og ernæringsekspert Elisa Morales Lupayante.

Sidste ændring: 26 august, 2022

Hypertriglyceridæmi, eller som vi mere almindeligt kender det, høje triglycerider, er en tilstand med for meget mættet fedt i din krop. Når denne situation opstår, er det vigtigt at tage nogle forholdsregler for at sænke triglyceridniveauer. Derfor giver vi dig i dag nogle oplysninger om dem, og hvad du kan gøre for at sænke triglycerider gennem kosten.

 Ellers kan du risikere at sætte dit helbred i alvorlig fare.

Faren ved for høje triglycerider

Når vi taler om triglycerider, henviser vi til de mættede fedtstoffer, som din krop skaber. Fedtsyrer producerer dem.

Når din krop producerer for meget (over 150 mg/dl), har du hypertriglyceridæmi. I så fald skal du behandle det med det samme. Ellers kan det føre til åreforkalkning.

Hvis du har høje niveauer, er det bedst at tale med din læge om det, med det samme, for at finde den bedste behandling til dig.

Derudover kan du supplere dette med en diæt til at reducere triglycerider. Denne bør hovedsageligt indeholde fødevarer med lavt mættet fedt.

Årsagerne til høje triglycerider

Der er flere faktorer, der kan forårsage høje triglyceridniveauer. Nogle af dem er:

 • Genetik. Familiehistorie med hypertriglyceridæmi giver dig en højere risiko for at få det senere i livet.
 • Dårlig kost. At spise for meget fedt og protein, kombineret med ikke at få nok fibre, fører til produktionen af for mange triglycerider.
 • Fedme og overvægt. Mennesker, der er overvægtige, har en højere risiko for at have høje triglycerider. Derfor bør du prøve at kontrollere din vægt så meget som muligt.
 • Mangel på fysisk motion. Kombineret med en dårlig kost øger stillesiddende livsstil din risiko for at udvikle hypertriglyceridæmi markant.
 • Cigaretter. Der er mange grunde til, at rygning er dårligt for dig. I dette tilfælde skyldes det, at det hæver dine triglyceridniveauer.

Lær at sænke triglycerider gennem kosten

Ud over den medicin, som din læge giver dig, er det vigtigt at følge en kost for at sænke triglycerider. Denne kostplan vil omfatte fødevarer, der hjælper med at behandle din tilstand.

Kostplan til at sænke triglycerider gennem kosten

Mejeriprodukter kan hjælpe til at sænke triglycerider gennem kosten

Heldigvis kan du med noget så enkelt som at ændre din kost hjælpe med at gøre disse niveauer normale igen.

Nedenfor viser vi dig nogle fødevarer, der vil være dine bedste venner, i kampen om at sænke dine triglycerider og bringe dem til deres normale niveauer.

 • Mejeriprodukter. Du kan indtage yoghurt, skummetmælk eller fedtfattig ost.
 • Æg. Du kan spise æggehvider hver dag. Du skal dog ikke spise æggeblommer mere end tre gange om ugen, indtil dine triglycerider er tilbage på deres normale niveauer.
 • Kød. Det er bedst at spise magert kød eller kyllingebryst. Du kan også spise oksekød op til to gange om ugen. Under alle omstændigheder er det bedst at tilberede kød ved at grille eller bage det. Derudover er det godt at spise fisk, især saltvandsfisk.
 • Næsten alle grøntsager, helst rå.
 • Hele korn. De mest fordelagtige fuldkorn for dig er havre, hvedekim, hvedeklid og brune ris. Disse indeholder fibre, som hjælper dig med at eliminere lipider.
 • Frugt. Det er bedst at spise frugt med sin skræl, da det er her, al fiberen er.
 • Vand og juice. Sørg for, at juicen er lavet med naturlig frugtjuice, da disse indeholder flere vitaminer og mineraler.

Mad, som du helst bør undgå

Undgå at spise friturestegt mad som pommes frites

En person med høje triglycerider bør undgå at spise visse fødevarer for at få deres niveau tilbage til det normale. Herunder viser vi dig, hvad du helst skal undgå at spise.

 • Søde sager. Generelt bør du undgå sødt. Hvis du dog ikke helt kan undvære det, så kan du lejlighedsvis lade dig selv få lidt naturligt marmelade.
 • Kaffe. Mens du er på kur for at sænke triglycerider gennem kosten, skal du undgå at drikke kaffe, især at drikke for meget. Du kan dog godt nyde lidt engang imellem.
 • Sodavand. Stop med at drikke sodavand og pasteuriserede drikkevarer. Husk, at de har masser af sukker og andre kemikalier.
 • Salt. Generelt har mennesker med høje triglycerider også højt blodtryk. Derfor bør du sænke dine saltniveauer.
 • Avocadoer. Selvom de er lækre, skal du eliminere dem fra din diæt for lavere triglycerider, da de indeholder fedtsyrer. Du kan spise én en gang imellem, men ikke i store mængder.
 • Kokosnødder. Selvom du måske ikke synes det, indeholder kokosnødder meget fedt. Derfor er du nødt til også at eliminere dem fra din diæt, hvis du vil bringe dine niveauer tilbage til det normale.
 • Friturestegt mad. Den værste fjende for dit helbred, hvis du har dette problem, er friturestegt mad. Undgå dem for enhver pris. De påvirker øjeblikkeligt dine triglyceridniveauer. Grill, steg eller bag i stedet dine fødevarer.
 • Forbehandlet mad. Du bør undgå indpakkede fødevarer, da de ofte indeholder mange fedtstoffer, specifikt mættede og transfedtsyre. Dette er dem, som lægerne betragter som dårlige og kan drastisk øge dine triglyceridniveauer.

Anbefalinger

Samlet set er den bedste ting at gøre, hvis du har for høje triglyceridniveauer, at få specialiseret lægehjælp. Hvis dine triglyceridniveauer er lidt for høje, kan du muligvis sænke dem med din diæt. Men hvis de er meget høje, skal du tage andre forholdsregler, f.eks. medicin.

Derudover kan regelmæssig træning være meget gavnlig til at hjælpe med at sænke triglycerider. Tøv derfor ikke med at tilmelde dig et sports- eller fitnessmedlemskab på egen hånd.

Det kan interessere dig ...
Sænk kolesteroltal med disse hjemmelavede opskrifter
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Sænk kolesteroltal med disse hjemmelavede opskrifter

Sænk kolesteroltal eller hold det stabilt ved at passe på din kost, og også kombinere det med fysisk aktivitet og en sund livsstil.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.