Verdens nyredag: Hvorfor fejres det?

Målet for denne dag er at øge bevidstheden og sprede information om sygdommen.
Verdens nyredag: Hvorfor fejres det?

Sidste ændring: 13 september, 2021

Verdens nyredag fejres årligt den 11. marts. Målet med denne dag er at øge bevidstheden om sunde levevaner for de personer, der er ramt af kronisk nyresygdom.

Men for at forstå dynamikken i denne dag og den sygdom, der skader nyrerne, vil vi kort introducere hovedpersonen.

Nyrerne har en meget vigtig rolle i kroppen, da de filtrerer blodet, kasserer overskydende væske sammen med toksiner, afbalancerer stofferne i blodet og har en relevant effekt på blodtrykket. Ved at forstå dette kan vi se overordnet på, hvad der forårsager en funktionsfejl.

Fejr verdens nyredag

Verdens nyredag blev udviklet for at øge bevidstheden og erkende nyrernes betydning for kroppen. Målet er at skabe forebyggende bevidsthed, give rettidig information om risikofaktorer og udvikle forståelse af den bedste måde at håndtere en større nyrekomplikation på.

Sætningen valgt til begivenheden i 2021 gør målet “at leve godt med nyresygdom ” klart. Dagen blev oprindeligt muliggjort af International Society of Nephrology (ISN) og International Federation of Kidney Foundations (IFKF).

“Nyrer er en del af livets essens, så pleje af dem vil forelænge levetiden.”

Mål for verdens nyredag

Målene med verdens nyredag er flere og vigtige i deres korrekte mål, så informationen når alle punkter og dermed opnår den ønskede globale bevidsthed. Blandt de vigtigste er følgende:

 • Bring værdifulde data til forskellige medicinske sektorer om diagnose og vellykket forebyggelse af sygdommen.
 • Fremhæv de risikofaktorer, der udløser sygdommen.
 • Påpeg nyretransplantationer som en yderst effektiv måde at bekæmpe nyresvigt på.
 • Tilskynd befolkningen til at påtage sig ansvaret for at være donor som en heroisk gestus, der kan ændre verden.
 • Bed sundhedsmyndighederne om at investere i tests, der kan fastslå nyreproblemer.

Temaer fra tidligere år

Hvert år siden 2006 har verdens nyredag et tema, som de fokuserer på for at forbedre dets fremskridt. Som tidligere nævnt er “at leve godt med nyresygdom” temaet for 2021. Samtidig finder vi det interessant at fremhæve tidligere års temaer for at notere udviklingen af mærkedagen:

 • 2006: “Er dine nyrer i orden?” Målet var at udsende en advarsel om tidlig identifikation af nyresvigt.
 • 2007: “Kronisk nyresygdom: Gængs, skadelig og mulig at behandle.” Udtrykte, at det er en vanskelighed, man kan leve med, men som har alarmerende negative virkninger, hvis den ikke behandles i tide.
 • 2008: “Dine fantastiske nyrer! ” Fremhævning af nyrernes rolle i kroppen.
 • 2009: “Beskyt dine nyrer: Hold dit blodtryk lavt.” Betydningen af at kontrollere blodtrykket, så nyrernes blodkar ikke beskadiges.
 • 2010: “Beskyt dine nyrer: Kontrollér diabetes.” Viser, at højt blodsukker er skadeligt for nyrerne.
 • 2011: “Beskyt dine nyrer: Red dit hjerte.” Viser sammenhængen mellem nyreproblemer og hjerteproblemer.
 • 2012: “Donér – Nyrer for livet – Modtag.” Fremhæver donation som en god løsning.
 • 2013: “Nyrer for livet – stop nyreangreb!” Stop af skader på nyrerne fra forebyggende aktiviteter.
 • 2014: “Kronisk nyresygdom og aldring: Dine nyrer ældes, ligesom du.” Stigende forekomst af kronisk nyresygdom hos ældre.
 • 2015: “Nyresundhed for alle.” Søg efter sundhedsbalance til behandling af de forskellige lidelser i nyrerne.

Temaer fra de sidste 5 år

 • 2016: “Nyresygdom og børn: Handl tidligt for at forhindre det!” Konstant pleje af nyresundheden for de yngste for at undgå langsigtede problemer.
 • 2017: “Nyresygdom og fedme.” Fedme som en risikofaktor på grund af ulemper ved cytokinsyntese i fedtvæv.
 • 2018: “Nyrer og kvinders sundhed: Inkludér, værdsæt, forstærk.” Rettet mod kvindelige patienter til at tage del i kampen mod nyresvigt.
 • 2019: “Nyresundhed for alle overalt.” Det søgte at værdsætte retfærdighed i behandlingen af alle, der er ramt af nyreproblemer.
 • 2020: “Nyresundhed for alle overalt: Fra forebyggelse til opdagelse og rimelig adgang til pleje.” Det havde et bredt fokus for at tage fat på mange områder i fejringen.

Hvad er kronisk nyresygdom?

Kronisk nyresygdom er den gradvise reduktion i nyrefunktionen, som kan forekomme over forskellige perioder. Forringelsen er præget af skader på nefronerne (små filtre, der renser blodet), som kan modstå arbejdet med nogle beskadigede nyreceller.

Der kommer imidlertid et tidspunkt, hvor filtreringsprocessen er mangelfuld, og blodet bemærker det.

Årsager

Blandt hovedårsagerne er forhøjet blodtryk, diabetes, glomerulonefritis og kronisk pyelonefritis. På den anden side er der en sandsynlighed forbundet med arvelige faktorer. Nogle lægemidler kan også forårsage kronisk nyresvigt, hvis de tages i lang tid.

I sidste ende er årsagen, der mest sandsynligt fører til kronisk nyresvigt, diabetes. Ifølge undersøgelser er et ud af tre tilfælde af nyreproblemer hos mennesker med dette problem relateret til overskydende sukker i blodet.

Betydningen af tidlig diagnose

Indsatsen siden starten på verdens nyredag for at perfektionere den tidlige diagnosefase skyldes, at det giver specialister mere plads til arbejde på at bremse forringelsen. Lad os huske på, at symptomerne kan være tavse, indtil nyresvigt når 90%.

Det er tydeligt, at tiden fungerer som den vigtigste allierede, så afledte komplikationer ikke påvirker den behandling, der er nødvendig hos hver patient. Således redder tidlig diagnose liv.

Behandling og restitution

Det første, man bør bemærke, er, at sygdommen ikke kan helbredes. Patienternes muligheder er imidlertid at bremse eller stoppe forringelsen. De initiativer, der ledes, er som følger:

 • Detaljeret kost og medicin i henhold til tilfældet. Dette hjælper med at regulere surhedsgraden, der tidligere var nyrernes ansvar.
 • Dialyse. Det gør arbejdet med at rense blodet, som nyrerne ikke længere kan udføre. Denne mulighed er forbeholdt kritiske tilfælde.
 • Nyretransplantation. Dette betragtes som den eneste udvej, når nyresygdom når slutstadiet. På dette tidspunkt ophører nyrerne med at overleve.
 • Genopretningstiden afhænger af behandlingen og graden af lidelsen. På trods af dette skal opfølgningen af sygdommen være tilbagevendende, da omsorgssvigt kan bringe patientens liv i fare.

Hvordan kan jeg bidrage til verdens nyredag?

Målet er at øge bevidstheden og sprede informationen. Derfor er den bedste måde at bidrage på at dele informationen fra netværkene ved hjælp af den officielle plakat. Derudover kan det hjælpe med at øge bevidstheden, hvis du fortæller om en personlig oplevelse.

En anden form for støtte er i form af donationer og arrangementer til at indsamle penge. I mellemtiden stiger støtten, der kan gives på afstand, hvert år.

Ting, man bør huske på

Tidlig diagnose er det vigtigste værktøj til behandling af kronisk nyresygdom. Af denne grund er det ikke en mulighed at vente på symptomer. Handling er nødvendigt.

I denne forstand er det også en god idé at vedtage vaner for at reducere din risiko, f.eks. ved at indtage en saltfattig kost, undgå tobak, reducere alkoholforbruget og dyrke motion i hverdagen.

Livet ligger i nyrerne!


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Enfermedad renal crónica; definición y clasificación. 2008. Disponible en: https://www.medigraphic.com/cgi-bin/new/resumen.cgi?IDARTICULO=18711
 • Eknoyan G. Definición y clasificación de la enfermedad renal crónica: la búsqueda de refinamientos. Kidney Int. 2007.
 • Soriano C. Definición y clasificación de los estadios de la enfermedad renal crónica. Prevalencia. Claves para el diagnóstico precoz. Factores de riesgo para enfermedad renal crónica. Nefrología. 2004.
 • Flores J, Alvo M, Borja H, Morales J, Vega J, Zúñiga C, Müller H y Münzenmayer J. Enfermedad renal crónica: Clasificación, identificación, manejo y complicaciones. 2009. Disponible en: http://dx.doi.org/10.4067/S0034-98872009000100026
 • Coresh J, Byrd D, Astor B, Briggs J, Eggers P y Lacher D. Concienciación, prevalencia y tendencias de la enfermedad renal crónica entre los adultos estadounidenses, 1999 a 2000. J Am Soc Nephrol. 2005.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.