Verdens vanddag: Klimaændringer og sundhed

Verdens vanddag er en mulighed for at tænke på vores sundhed på globalt plan. Vi lever i fællesskaber, og vores sociale relationer definerer os som en befolkning.
Verdens vanddag: Klimaændringer og sundhed

Sidste ændring: 12 september, 2021

FN oprettede den internationale verdens vanddag for at øge bevidstheden om vandets betydning for livet på denne planet. Det fejres hver 22. marts.

Siden 1992 har vi fejret denne dag. Det var, da Rio de Janeiro var vært for FN’s konference om miljø og udvikling. Tjenestemænd ved arrangementet skitserede den offentlige verdens politikker om miljøet, der stadig er relevante i dag.

To vigtige vartegn, der satte temaet for verdens vanddag, blev etableret i 2013. Selve året 2013 blev erklæret som det internationale år for samarbejde på vandområdet, og embedsmænd markerede et kommende årti (2018 – 2028) som det årti, der foreslog vand som uundværligt for bæredygtig udvikling.

I 2020 knyttede verdens vanddag dette flydende element til klimaændringer. De transformationer, som mennesker skaber, påvirker tilgængeligheden af vand, og det er katastrofalt for sundheden.

Klimaændringer som et sundhedsproblem: Verdens vanddag

Verdens befolkning er vokset eksponentielt. Denne vækst opstår sammen med forkert og uansvarlig håndtering af ressourcer, hvilket har forårsaget gigantiske ændringer i klimaet.

Verdens vanddag er relateret til klimaændringer, fordi tørke og oversvømmelser er en del af klimaændringerne. Vandforurening påvirker sundheden for de befolkninger, der bor i nærheden og bruger disse kilder til at leve.

Et vigtigt emne inden for klimaændringer er ændringen af den gennemsnitlige globale temperatur. Planeten er blevet varmere i de sidste hundrede år. Ifølge en videnskabelig undersøgelse er det næsten 1° C varmere end for 130 år siden, og det sidste årti har været det varmeste siden 1850.

Menneskelig aktivitet og brug af brændstoffer, der forurener atmosfæren, er skyld i stigningen i den globale temperatur. Disse brændstoffer genererer toksiner, der producerer en drivhuseffekt.

Vi har højere temperaturer, mindre tilgængelighed af vand og mere tørke. Naturens svar på disse spørgsmål er oversvømmelse med voldsom regn i cykliske episoder, der overvælder menneskelige strukturer.

Tørke med en lille smule vand ved solnedgang

Hedebølger i forbindelse med klimaforandringer

Vi bør ikke tale om tørke på verdens vanddag, men klimaændringer forpligter os til det. Og tørke er relateret til hedebølger, der får mange mennesker til at blive syge hvert år.

Europa lider næsten 70.000 dødsfald om året på grund af hedebølger. Normalt er det ældre mennesker eller personer, der har kroniske sygdomme på grund af uregelmæssigheder i deres nyresystemer. Ekstrem dehydrering er skyld i dette.

Der er også mennesker, der bliver dehydreret på grund af mangel på ordentlig adgang til drikkevand. I lande med få ressourcer, især lande, der er mere tropiske, er temperaturstigningen uden tilstrækkeligt vand en dødelig kombination.

Effekten af øget varme på atmosfæriske gasser er ikke mindre vigtig. Nogle stoffer i luften stiger proportionelt, når temperaturen er højere, og det kan være skadeligt. Hjertekarsygdomme forværres for eksempel på grund af luftforurening med ozon.

En person, der holder et glas vand

Vand og infektioner

Vandforurening og voldsom regn, der forårsager oversvømmelse, favoriserer infektioner og overførsel af skadelige substanser. Dette er også relateret til sæsonmæssige ændringer, der gør hver sæson anderledes.

På verdens vanddag skal vi huske, at disse infektioner fortsat eksisterer, selvom ikke-overførbare kroniske sygdomme har fanget vores opmærksomhed i de seneste år. Sygdomme, der overføres af myg som dengue eller Zika, og parasitter som schistosomiasis, drager fordel af problemet med vandmangel.

Derudover er mangel på vand en nøglefaktor i transmission og smitte. Faktisk er det i det nuværende coronavirus-udbrud at vaske dine hænder med sæbe en vigtig foranstaltning for at lægge en dæmper på pandemien. Mange steder på planeten har ikke adgang til rindende vand for at kunne udføre denne grundlæggende forebyggelse.

Vores helbred på verdens vanddag

Verdens vanddag er en mulighed for at tænke på vores sundhed på globalt plan. Vi lever i fællesskaber, og vores sociale relationer definerer os som en befolkning. Det er alles ansvar at passe på vand, så ingen mangler det, fordi det ikke bliver forurenet.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Ki-moon, Ban. “Día Mundial del Agua.” Mensaje del Secretario General con ocasión del Día Mundial del Agua,(pág. 2). Estados Unidos (2013).
  • Donovan, Deanna G. “El agua, los bosques y el Informe Mundial sobre el Desarrollo de los Recursos Hídricos.” Unasylva: revista internacional de silvicultura e industrias forestales 229 (2007): 62-63.
  • Sernicharo, Gabriela Ponce, and Irma del Rosario Kánter Coronel. “Día mundial del agua.” (2015).

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.