8 tips til at vaske op i hånden

Hader du at vaske op i hånden? Ender de stadig med at være snavsede? I dag viser vi dig nogle tips og tricks, der gør denne opgave lettere!
8 tips til at vaske op i hånden

Sidste ændring: 26 august, 2022

At spise hjemmelavet mad er en af de bedste ting i livet. Efter at have spist kommer en opgave, som kun få mennesker kan lide. Det er en af de opgaver, som folk mindst bryder sig om: Vi taler om at vaske op i hånden. I dagens artikel deler vi 8 tips til at vaske op i hånden.

Selvom der findes opvaskemaskiner, er der mange mennesker, der ikke har dem. Derudover foretrækker nogle mennesker at vaske op i hånden, fordi ikke alt kan gå i opvaskemaskinen. Opvaskemaskiner bruger også meget strøm og kræver specifikt rengøringsmiddel.

Det har også sine fordele at vaske op i hånden. For eksempel kan det spare vand og forbruge mindre energi. Desuden lærer dette job børn om ansvar og lærer dem vigtigheden af at arbejde sammen.

Almindelige fejl ved at vaske op i hånden

Selvom opvask er en enkel og intuitiv opgave, er det også let at begå fejl. Disse fejl kan bringe dit helbred i fare eller beskadige dine tallerkener og redskaber.

Derfor skal vi se på nogle af de mest almindelige fejl, folk begår, når de vasker op. Vores køkkener er det rum i vores hjem med flest bakterier, især ved vasken. Vær opmærksom på følgende fejl, så du kan undgå dem og vaske op mere effektivt.

Fortsæt din læsning: Tilføj sort peber til vaskemaskinen

At lade tingene hobe sig op

At stable store bunker med fade, gryder, glas og redskaber er almindelig, men ikke nyttig adfærd. Den første grund er, at det skaber mere arbejde for dig.

Derudover får det maden til at tørre ud, og det bliver sværere at fjerne. Det får også bakterier og svamp til at reproducere sig. Derfor er det bedst at vaske dine tallerkener og redskaber, mens du laver mad.

Person er ved at vaske op i hånden

At bruge den samme svamp til alt

Har du nogensinde taget en slurk vand, men du var nødt til at stoppe, fordi glasset lugtede dårligt? Det sker normalt, fordi du bruger den samme svamp til at vaske alt.

I stedet er det bedst at have en svamp til dine glas, en anden til gryder og en tredje til fade, bestik og redskaber. Dette hjælper dig også med at undgå forurening mellem forskellige stoffer.

At ignorere viskestykkerne

Mange mennesker udskifter deres køkkensvampe med klude. Og nogle mennesker tørrer deres opvask med viskestykker, inden de lægger dem tilbage i deres skabe.

Imidlertid kan bakterier vokse i stoffet i disse viskestykker. Derfor er det vigtigt at vaske dem med varmt vand efter hvert brug og om muligt at give dem en tur i tørretumbleren ved en høj temperatur.

At bruge koldt vand

Det er meget almindeligt, at folk vasker op i koldt vand fra hanen. Denne fejl kan dog gøre dit køkken til et levested for bakterier.

Fødevaresikkerhedsportalen fra den amerikanske regering påpeger, at det er vigtigt at vaske skærebrætter, fade, redskaber og bordplader med varmt sæbevand for at undgå krydskontaminering.

For at hjælpe med det kan du også fylde en stor balje med varmt vand og lægge dine tallerkener og redskaber i den. Det er dog vigtigt at bære handsker eller tage andre forholdsregler for at sikre, at du ikke brænder dig. Det er også bedst at holde børn væk fra det varme vand, mens du vasker op.

Ikke at fjerne madrester først

Ofte lægger vi ting i vasken, og vi begynder at vaske dem med det samme. Denne fejl gør imidlertid det sværere at vaske, og vi ender med at bruge mere vand.

I stedet er det bedst at fjerne madrester først og smide dem i skraldespanden. Du kan bruge køkkenrulle til at gøre det. Så bliver det lettere at vaske op.

Tips til at vaske op i hånden

Selvom det ikke altid er en behagelig opgave, er det stadig nødvendigt. Så du skal gøre det korrekt. Du kan også gøre det mere behageligt, hvis du har en god holdning til det. Der er også nogle tricks, du kan bruge til at lette processen.

Her er nogle tips, der gør arbejdet lettere og mere hygiejnisk.

1. Vær opmærksom på dine svampe

Forskning offentliggjort i International Journal of Food Microbiology undersøgte vækst og udvikling af bakterier i svampe og børster til opvask. Resultaterne indikerer, at de er et bosted for bakterier som Salmonella. Dette skyldes, at de udsættes for madvæsker og vand.

Derudover viste den samme undersøgelse, at det er mere hygiejnisk at bruge børster end svampe til opvask i hånden. Så hvis du vil have et mere miljøvenligt hjem, kan du udskifte dine svampe med børster lavet af træ og naturlige fibre. Fibrene hjælper dig med at fordele sæben.

Men hvis du foretrækker at bruge svampe, skal du være særlig opmærksom på dårlig lugt eller farveændringer. Det er tegn på, at du skal skifte dem.

2. Desinficer din svamp eller børste ofte

Ud over at skifte svamp ofte, er det også vigtigt at rengøre den grundigt dagligt eller mindst 4 gange om ugen. Du skal også gøre det med klude og børster.

For at rengøre dem kan du bruge kogende vand og et stænk eddike. Du kan også smide din svamp i mikrobølgeovnen i et minut, så længe den ikke er våd.

3. Brug et net

At vaske op i hånden kan føre til, at meget madspild går ned i afløbet. Over tid kan dette problem ende med at tilstoppe dine rør.

Af den grund anbefaler vi at bruge et net, så den fanger madrester. Disse er også gode i situationer, hvor ting ved et uheld falder ned i vasken, såsom en ring.

4. Brug handsker

At vaske op i hånden kan tørre dine hænder ud og svække dine negle. Ingen ønsker heller ikke at røre ved våde madrester.

Brug af handsker er en glimrende idé, der hjælper dig med at passe på din hud og gøre denne opgave mere behagelig. Prøv at købe dem i en størrelse, der passer til dine hænder, og del dem ikke med andre i dit hus. Det er bedst for hvert medlem af din familie at have deres eget par.

5. Brug hjemmelavede rengøringsmidler, når du vasker op i hånden

Der er ting, vi alle har i vores skabe, der kan hjælpe med rengøringsprocesserne. For eksempel er eddike, natron, kaffe og citron alle nyttige.

Du kan bruge varmt vand med citron og bagepulver for at slippe af med fedt. Desuden kan eddike forhindre beholdere i at udvikle skimmelsvamp. Derudover er kaffegrums absorberende og hjælper med at fjerne stædigt fedt, der sidder fast i pander.

En kande citronvand

6. Man skal vaske op i hånden i den rigtige rækkefølge

Selvom det ser ud til, at der ikke er meget videnskab om at vaske op i hånden, er det en god strategi at gøre det i en bestemt rækkefølge. På samme måde er det nyttigt at stille dem i en opvaskemaskine på en organiseret måde.

Vask først glas og eventuelle glasbeholdere. Tag derefter tallerkener og bestik. Når det kommer til bestik, er det vigtigt at vaske hver enkelt og ikke prøve at vaske dem i portioner. De bliver ikke rene, hvis du gør det. Slut af med gryderne og panderne, og lad dem med noget fedt på være til sidst.

7. Læg det i blød, der ikke kan komme af, når du vil vaske op i hånden

Hvis du har en tallerken med mad siddende fast på den, er det bedst at lægge den i blød i varmt vand i et par timer. Du kan også tage forholdsregler for at undgå dette.

Hvis du laver mad, der har tendens til at hærde over tid, er det bedst at skylle fadet straks. Nogle eksempler på disse fødevarer er havregryn, kagedej eller chokolade.

8. Brug citron eller salt for at fjerne dårlig lugt

Fade, redskaber og pander har ofte en ubehagelig lugt. For eksempel kan de lugte som rådne æg.

Du kan dog bruge to tricks, når du vasker op i hånden for at hjælpe med at kontrollere disse lugte. Læg fadet i blød i varmt vand med salt i. Tilsæt derefter citronsaft i vandet, når du skyller skålen efter vask. De hjælper begge.

Konklusion om at vaske op i hånden

Nu hvor du kender nogle tips til at vaske op i hånden og de fejl, du bør undgå, er vores sidste råd at købe en god vask. Det er vigtigt, fordi fugtige og våde omgivelser er det perfekte levested for bakterier til at vokse og forårsage dårlig lugt.

Så sørg for at tørre og rengøre din vask, når du har vasket op. Ellers samler den bakterier. Du kan rengøre den med blegemiddel en gang om ugen for at fjerne eventuelle bakterier.

Det kan interessere dig ...
Opvaskemiddel lavet af kartoffelskræller
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Opvaskemiddel lavet af kartoffelskræller

Opvaskemiddel lavet af kartoffelskræller er et middel, der kan være nyttigt til rengøring. Og så er det miljøvenligt! Lær mere i denne artikel.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.