Vidste du, at en kvindes stemme ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen?

En kvindes stemme afhænger af hormonelle variationer, der opstår i løbet af menstruationscyklussen. Få mere at vide om det her.
Vidste du, at en kvindes stemme ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen?
Mariel Mendoza

Skrevet og kontrolleret af læge Mariel Mendoza.

Sidste ændring: 16 april, 2023

Ja, det er sandt, at en kvindes stemme ændrer sig i løbet af menstruationscyklussen. Ændringerne er mest mærkbare under menstruation og ægløsning.

Ændringer i en kvindes stemme under den seksuelle cyklus skyldes kønshormonernes påvirkning af strubehovedet og stemmebåndene. Ligesom livmoderhalsen har strubehovedet receptorer for kønshormoner og er tilbøjelig til at ændre sig efter fysiologiske variationer i løbet af cyklussen.

Det er de samme variationer i niveauerne af de forskellige kønshormoner (østrogener, progesteron og androgener), der også deltager i følelsesmæssige ændringer, irritabilitet og andre forandringer.

Forståelse af menstruationscyklus

Hos kvinder med regelmæssig menstruationscyklus er der normalt omkring 28 til 30 dage med gentagne ændringer. Hormonerne udviser cykliske variationer og er opdelt i to faser: Follikel- og lutealfasen.

Follikelfasen

Menstruationen markerer begyndelsen på den nye menstruationscyklus og indleder follikelfasen, som slutter, når ægløsningen finder sted. Herefter begynder lutealfasen, som varer ved indtil blødningstidspunktet.

I de første dage af den follikulære fase er østrogen- og progesteronniveauet lavt. Denne kombination producerer cellulær afskalning af livmoderen, hvilket fører til blødning eller menstruation.

Østrogenet stiger dog gradvist indtil dag 14, hvor østrogenet topper, og ægløsningen indtræffer. I den follikulære fase modnes ægget, og ægløsningen finder sted .

Kalender viser menstruation

Menstruationscyklussen har fået sit navn på grund af den regelmæssige gentagelse af faserne hver 28-30. dag.

Lutealfasen

Efter ægløsningen begynder lutealfasen. Den genererer muligheden for graviditet. Hvis befrugtning ikke finder sted, bliver ægget udstødt i slutningen af cyklus.

På tidspunktet for ægløsning forbliver progesteron på et mere eller mindre lavt niveau, men stiger derefter til over østradiolniveauet. Det forbliver sådan indtil slutningen af menstruationscyklussen.

Østrogen- og progesteronkoncentrationen i de forskellige faser

I den præmenstruelle periode (dag 23-28), menstruationsperioden (dag 1-4) og i den postmenstruelle fase (dag 5-10) er østrogenniveauet dominerende, men ikke så højt. Midt i den follikulære fase, indtil ægløsning (dag 13-15), når de deres maksimale koncentrationshøjdepunkt.

På den anden side stiger progesteronniveauet efter ægløsning, og det opretholdes indtil før menstruation (dag 15-28).

Hvordan påvirker menstruationscyklussen en kvindes stemme?

Ændringer i en kvindes stemme i løbet af menstruationscyklussen skyldes effekten på de varierende niveauer af østrogen (dominerende i første fase) og progesteron (hovedparten i anden fase). Virkningen udøves på receptorer, der er til stede i strubehovedet og stemmelæberne.

Hormonelle variationer forårsager således ændringer i stemmelæbernes slimhinde, vaskularisering og slimproduktion. På den anden side hindrer hormoner også ankomsten af nervesignaler, der sendes til stemmelæbernes folder.

Østrogener ændrer en kvindes stemme, fordi de øger slimudskillelsen fra kirtlerne over og under stemmelæbernes kanter. Dette giver større viskositet og letter bevægeligheden. Desuden øger de kapillærernes permeabilitet, hvilket fremmer iltning af vævet.

Det sker i den follikulære fase tæt på ægløsningsperioden.

I den fase, hvor progesteronet dominerer, sker der derefter en venøs dilatation, hævelse af stemmelæberne og deraf følgende væskeophobning. Du kan bemærke overbelastning, hævelse af stemmebåndene, tilstedeværelsen af mikro-varicer, og de kan endda bløde.

Hvordan manifesterer hormonelle ændringer sig i en kvindes stemme?

I den periode, hvor progesteron dominerer, har en kvindes stemme en tendens til at være dybere, grovere, mere brudt og endda monoton. Dette skyldes væskeophobning.

Når den gradvise stigning af østrogener sker, fjernes den overskydende væske, hvilket giver anledning til en klarere, højere stemme med evnen til at nå højere toner og opretholde en større vibration og frekvens. Vi vil sige, at stemmen har en tendens til at lyde mere attraktiv.

Kvinde i et lydstudie repræsenterer en kvindes stemme

En kvindes stemme udvikler sig gennem hele livet

Fra barndommen til overgangsalderen påvirkes en kvindes stemme af hormonelle variationer. I puberteten medfører østrogen- og progesteronpåvirkningen en dybere stemme.

I overgangsalderen sker der på grund af nedgangen i østrogen og progesteron et fald i stemmens omfang og frekvens. Den bliver hæs og dyb, med vanskeligheder med at nå høje toner, og der opstår stemmetræthed.

Der er også det såkaldte præmenstruelle stemmesyndrom. I dette syndrom, der er forbundet med progesteronniveauet, er der træthed, nedsat rækkevidde og tab af kraft og nogle harmonier.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.