Progesteroncreme: Hvornår anbefales det?

Progesteroncremer er steget i popularitet i de seneste år, men hvornår anbefales det at bruge dem? Læs videre for at finde ud af det.
Progesteroncreme: Hvornår anbefales det?
Franciele Rohor de Souza

Bedømt og godkendt af farmaceut Franciele Rohor de Souza.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Progesteron er et kvindeligt kønshormon, der har flere funktioner i kroppen. Dets niveauer i blodet falder efter overgangsalderen, hvilket forårsager forskellige ændringer. Heldigvis hjælper progesteroncreme med at opretholde et passende hormonniveau og lindre visse symptomer.

Progesteronets funktioner er relateret til reproduktion. I denne forstand er stoffet ansvarligt for at forberede endometriet til implantation og vedligeholdelse af graviditeten indtil fødslen. Det er også involveret i andre processer, f.eks. knogleresorption.

Progesteroncreme anvender et naturligt stof kaldet diosgenin, der udvindes fra planter som Dioscorea villosa. Diosgenin kan binde sig til progesteronreceptorer og udløse lignende virkninger.

Hvad bruges progesteroncreme til?

Resultaterne vedrørende brugen af progesteroncreme er modstridende, og der er behov for yderligere forskning. Mange kvinder rapporterer dog om en vis lindring ved at bruge den, så det er værd at bruge den i følgende tilfælde.

Regulering af hormonniveauet

En af de vigtigste anvendelser af progesteroncreme er at regulere hormonniveauet for at minimere symptomer i overgangsalderen. I slutningen af en kvindes reproduktive cyklus er der et pludseligt fald i kønshormonerne. Denne ubalance forårsager de karakteristiske ændringer i denne fase, såsom hedeture.

Oral hormonbehandling har været anvendt i mange år. Det har imidlertid vist sig, at den øger sandsynligheden for bryst- og æggestokkræft. Aktuel hormonbehandling kan derimod i mange tilfælde reducere manifestationerne med en lavere risiko.

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Annals of Pharmacotherapy viste, at progesteroncreme lindrer vasomotoriske symptomer. I andre udgivelser står der dog, at den ikke er bedre end placebo, så effekten kan variere hos hver enkelt kvinde.

Kvinde har hedetur

Menopausale symptomer er varierende og reagerer på faldet i hormonkoncentrationen.

Kan forebygge osteoporose

Progesteron er også involveret i processen med knogleresorption og -remodellering, hvilket øger knogletætheden. Derfor øger et fald i dette hormon i overgangsalderen sandsynligheden for osteoporose.

I denne henseende er en anden anvendelse af forbindelsen at øge knogletætheden og forebygge osteoporose. En undersøgelse i tidsskriftet Obstetrics and Gynecology viste, at brugen af cremen i 1 år kun øger knogletætheden med 1,2 %.

Andre anvendelsesmuligheder

Ud over de allerede beskrevne anvendelsesmuligheder har mange kvinder sagt, at progesteroncreme kan lindre andre lidelser. Selv om der ikke er nogen forskning til støtte for sådanne virkninger, kan stoffet ifølge anekdotiske optegnelser også være nyttigt til følgende:

Hvordan administreres progesteroncreme?

Progesteroncreme fås i forskellige styrker. En af de mest almindelige er 10 mg pr. gram gel.

Stoffet skal påføres huden hver dag – højst to gange om dagen – for at opnå fordelene. Kvinder kan påføre cremen på brysterne, benene, halsen, knæene eller armene.

Påføringsområdet bør skiftes hver dag for at undgå, at der opstår lokale uønskede virkninger. Desuden er det vigtigt at vente på, at cremen tørrer for at sikre absorptionen af hormonet.

Som det sidste bør brugen af cremen veksles hos kvinder i overgangsalderen, så det anbefales at bruge den 2 uger i træk og vente yderligere 2 uger før næste dosis. Præmenopausale kvinder bør kun bruge cremen i de sidste 2 uger af menstruationscyklussen.

Hvem bør ikke bruge denne creme?

Brugen af progesteroncreme er kontraindiceret hos personer, der er allergiske over for det aktive stof eller nogen af dets bestanddele. Derfor er det altid vigtigt at tjekke etiketten og identificere alle ingredienserne i sammensætningen.

Cremen bør kun anvendes på sund hud, så hvis du har nogen hudlidelser, bør du ikke bruge den. Desuden bør den ikke anvendes på slimhinder, da det kan skabe bivirkninger som tørhed og irritation.

Heldigvis har den ingen virkning på graviditet eller amning. Desuden krydser det ikke blod-hjernebarrieren, så det påvirker ikke koncentrationen af hormonet i nervesystemet. Det anbefales dog altid at konsultere en specialist, før man påbegynder en behandling af denne type.

Bivirkninger af progesteroncreme

Alle lægemidler, der markedsføres i dag, kan generere uønskede virkninger hos mennesker. Progesteroncreme er et sikkert lægemiddel, der ikke giver mærkbare bivirkninger.

De fleste bivirkninger er kutane og forekommer i anvendelsesområdet. De vigtigste symptomer, der rapporteres, er hudirritation, rødme og tørhed.

Nogle mennesker kan opleve systemiske symptomer på grund af absorption af lægemidlet. Selv om deres forekomst er mindre, kan følgende bivirkninger forekomme:

 • Vægtforøgelse.
 • Hovedpine.
 • Ændring af hjertefrekvensen.
 • Intensiv kvalme.
 • Ømhed i brysterne.
 • Menstruationsændringer.
 • Døsighed og træthed.

Afslutningsvis er der undersøgelser, der fastslår, at blodniveauerne af progesteron efter 12 dages anvendelse af cremen svarer til dem, der opnås ved oral indtagelse. I denne forstand kan langvarig brug også fremme forekomsten af brystkræft.

Kvinde oplever brystsmerter

Overfølsomme bryster forekommer hos nogle kvinder, der har gjort langvarig brug af cremen, selv om det ikke er en almindelig virkning.

Hvordan opbevares og bortskaffes progesteroncreme?

Progesteroncremer skal opbevares ved en temperatur under 25 °C for at sikre, at de bevarer deres egenskaber. Det er tilrådeligt at lægge den i køleskabet i de varmeste måneder af året.

Det er også tilrådeligt at holde beholderen lukket efter hver påføring for at forhindre, at den tørrer ud og ændrer konsistens. Desuden bør den opbevares uden for børns rækkevidde for at undgå eventuelle ulykker.

Afslutningsvis må medicinen aldrig skylles ud i toilettet eller smides i skraldespanden, da dette kan forårsage alvorlige miljøskader. Det ideelle er at aflevere det på det nærmeste apotek. Hvis du ikke er sikker, kan du spørge din apoteker om den bedste måde at bortskaffe cremen på.

Et præparat med mange anvendelsesmuligheder

Brugen af progesteroncreme anbefales til mange forskellige tilstande. Desuden er det et meget sikkert lægemiddel med få bivirkninger. Den anbefalede dosis bør dog altid følges, og brugen bør afbrydes i tilfælde af bivirkninger.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Whelan AM, Jurgens TM, Trinacty M. Bioidentical progesterone cream for menopause-related vasomotor symptoms: is it effective? Ann Pharmacother. 2013 Jan;47(1):112-6.
 • Leonetti HB, Longo S, Anasti JN. Transdermal progesterone cream for vasomotor symptoms and postmenopausal bone loss. Obstet Gynecol. 1999 Aug;94(2):225-8.
 • Wardhana, Surachmanto EE, Datau EA, Ongkowijaya J, Karema-Kaparang AM. Transdermal bio-identical progesterone cream as hormonal treatment for osteoarthritis. Acta Med Indones. 2013 Jul;45(3):224-32.
 • Hermann AC, Nafziger AN, Victory J, Kulawy R et al. Over-the-counter progesterone cream produces significant drug exposure compared to a food and drug administration-approved oral progesterone product. J Clin Pharmacol. 2005 Jun;45(6):614-9.
 • Elshafie MA, Ewies AA. Transdermal natural progesterone cream for postmenopausal women: inconsistent data and complex pharmacokinetics. J Obstet Gynaecol. 2007 Oct;27(7):655-9.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.