Ernæring til at øge fertiliteten: Hvad skal man overveje?

Hvis du ønsker at blive gravid, bør du læse mere om ernæring til at øge fertiliteten. Her er, hvad videnskaben har at sige.
Ernæring til at øge fertiliteten: Hvad skal man overveje?
Maria Patricia Pinero Corredor

Skrevet og kontrolleret af ernæringsekspert Maria Patricia Pinero Corredor.

Sidste ændring: 04 april, 2023

Ernæring til at øge fertiliteten har været et vigtigt emne i årenes løb. Man ved, at dårlige spisevaner, lavt forbrug af visse næringsstoffer og indtagelse af giftstoffer kan påvirke folks reproduktive kapacitet.

Når det er sagt, bør de, der er interesserede i at blive gravide – både kvinder og mænd – ændre deres kost, behørigt rådgivet af en specialist. Der er dog nogle generelle anbefalinger, som alle kan anvende. I denne artikel tager vi et kig på eksempler på ernæring til at øge fertiliteten.

Hvad er infertilitet?

Verdenssundhedsorganisationen definerer infertilitet som en forstyrrelse i det reproduktive system. Det kan være en mandlig eller kvindelig sygdom, som resulterer i manglende mulighed for at blive gravid.

Der findes to grader af infertilitet. Primær infertilitet er, når der ikke kan opnås graviditet, mens sekundær infertilitet er den manglende evne til at opnå graviditet efter en tidligere befrugtning.

Der kan være mange årsager, både på den mandlige og kvindelige side. Miljø- og livsstilsfaktorer er kendt for at påvirke dette problem. Blandt disse spiller ernæring en central rolle. Tilstande som overvægt, fedme eller undervægt er hyppige årsager.

Hvorfor påvirker ernæring fertiliteten?

De fysiske faktorer, der typisk betinger fertiliteten, er følgende:

En undersøgelse offentliggjort i tidsskriftet Hospital Nutrition konkluderede, at et overdrevent indtag af mættet fedt, transfedtsyrer og animalske proteiner kan være skadeligt for fertiliteten. Derimod kan et regelmæssigt indtag af komplekse kulhydrater, fibre, enkeltumættede fedtstoffer og omega-3 fedtsyrer være gavnligt.

Med hensyn til det rigelige indtag af fedtstoffer og fremkomsten af fedtvæv, der forårsager fedme, kan det skyldes hormonel ubalance. Især hos kvinder øges leptin og testosteronniveauerne, hvilket mindsker progesteron.

Det modsatte sker hos mænd. Progesteron stiger og testosteron falder, og begge hormoner er forbundet med fertilitet. Til gengæld opstår der et yderligere problem – insulinresistens.

Når glukose ikke kan trænge ind i cellerne, udskiller bugspytkirtlen mere insulin. Som følge heraf er der et fald i produktionen af æg, og deres kvalitet falder. Hos mænd falder kvaliteten af sædcellerne.

Laks på et skærebræt klar til tilberedning

Indtagelse af fødevarer, der er en kilde til omega-3, antioxidanter og mikronæringsstoffer, har positive virkninger på den reproduktive sundhed.

Mikro- og makronæringsstoffernes rolle

Underernæring kan også føre til infertilitet. Dette skyldes, at lav vægt giver problemer under ægløsningsprocessen, ifølge forskning offentliggjort i Revista Colombiana de Obstetricia y Ginecología.

Mangel på mikro- og makronæringsstoffer samt en kost med et lavt indhold af antioxidanter kan være en indflydelsesrig faktor i forbindelse med infertilitet. I den forbindelse viste en undersøgelse af dyr, at en fedtholdig diæt, der blev anvendt i 9 uger, reducerede sædmotiliteten.

Faktisk blev deres reproduktionskapacitet kompromitteret, fordi de udviste øget DNA-fragmentering. Resultaterne viste også en øget tilstedeværelse af frie radikaler.

Derfor konkluderede forskerne, at en dårlig kost fører til oxidativ stress og DNA-skader. Der er dog behov for mere forskning på mennesker.

Find mere information om emnet her: Sådan bliver du hurtigere gravid

Hvilken type kost kan øge fertiliteten?

Kulhydratforbrug, udskiftning af animalske proteiner med vegetabilske proteiner og forbrug af enkeltumættede fedtstoffer er gavnligt for den reproduktive sundhed. Ligeledes er indtagelse af vitaminer som folinsyre, B12, D, C, E og A alle til gavn for fertiliteten.

Hvad angår kulhydrater, er det indlysende, at kulhydrater med lavt glykæmisk indeks er de mest effektive til dette formål. I mellemtiden tyder forskning på, at vegetabilske proteiner mindsker risikoen for ægløsningsrelaterede problemer.

Det er også blevet konstateret, at mænd med en højere serumkoncentration af omega-3 har bedre sædkvalitet. Omega-3 tilskud kan også reducere testosteronniveauet og forbedre insulinresistensen hos kvinder med polycystisk ovariesyndrom.

Vigtige mikronæringsstoffer

Hvad angår vitaminer, ved man, at folinsyre kan hjælpe med at forebygge problemer under graviditeten, men der er også beviser for, at det bidrager til sædmængden og sædkvaliteten. Det samme gælder for B12-vitamin, hvilket fremgår af nogle undersøgelser.

Hvad angår A-vitamin, tyder undersøgelser på følgende fordele:

 • Hjælper med at syntetisere kønshormoner.
 • Deltager i dannelsen af sædceller.
 • Beskytter æg og sædceller mod oxidative skader.
 • Fremmer implantation af det befrugtede æg.

Forskning viser, at D-vitamin fremmer syntesen af det reproduktive hormon antimüllerian, som bruges til at måle kvinders fertilitet, da det griber ind i ovariereserven. Hos mænd er det ved underskud forbundet med lavt testosteron.

I sidste ende hjælper C- og E-vitamin ifølge undersøgelser med at bekæmpe oxidation af både sædceller og æg.

Hvad skal man overveje inden for ernæring for at øge fertiliteten?

Som det fremgår af en undersøgelse i Frontiers in Public Health, er kostindtag og reproduktiv sundhed tæt forbundet. På grund af dette bør følgende anbefalinger sættes i værk:

 • Øg forbruget af fødevarekilder med antioxidanter, f.eks. gule, røde og lilla frugter og grøntsager. Der anbefales mindst 5 portioner om dagen eller 400 g.
 • Styrk indtagelsen af E-vitamin og folinsyre med nødder. En håndfuld eller 30 gram om dagen er nok.
 • Øg indtaget af vegetabilsk protein. Omkring 3 eller 4 ugentlige portioner af bælgfrugter som bl.a. sojabønner, bønner, linser og kikærter. Hver portion udgør mellem 60 til 80 gram.
 • Indtag kulhydrater med lavt glykæmisk indeks, såsom bælgfrugter og fuldkorn.
 • Spis 2 eller 3 portioner fisk som laks, makrel, sardiner og tun, som indeholder omega-3. Hver portion bør være på omkring 230 gram.
 • Indtag et tilskud af folinsyre, som overvåges af en specialist.
 • Spis ørred, okseelever og æg, især æggeblommen, som er kilder til D-vitamin.
 • Forstærk med tilskud af C-vitamin, E-vitamin og A-vitamin i henhold til specialisternes indikationer.

Ligeledes anbefales det at reducere forbruget af transfedt, mættede fedtsyrer og animalsk protein. Selvfølgelig altid under tilsyn af en sundhedsperson.

Kvinde laver en salat til at øge fertiliteten

Det er muligt at øge fertiliteten gennem ernæring

Fertilitetsproblemer har flere årsager, som bør vurderes af en læge. Alligevel er det bevist, at ernæring spiller en rolle på godt og ondt i denne tilstand.

Derfor er det tilrådeligt at konsultere en ernæringsekspert og gennemføre en kost, der fremmer hormonbalancen og andre faktorer i forbindelse med reproduktiv sundhed.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Brewer CJ, Balen AH. The adverse effects of obesity on conception and implantation. Reproduction 2010;140(3):347-64.
 • Santiago Brugo-Olmedo, M.D.*, Claudio Chillik, M.D., Susana Kopelman, M.D. Definición y causas de la infertilidad. Rev Colomb Obstet Ginecol vol.54 no.4 Bogotá Oct./Dec. 2003
 • Chavarro JE, Rich-Edwards JW, Rosner BA, Willett WC. Protein intake and ovulatory infertility. Am J Obstet Gynecol 2008;198(2):210.e1-210.e7
 • Panth N, Gavarkovs A, Tamez M, Mattei J. The Influence of Diet on Fertility and the Implications for Public Health Nutrition in the United States. Front Public Health. 2018 Jul 31;6:211. doi: 10.3389/fpubh.2018.00211. PMID: 30109221; PMCID: PMC6079277.
 • Delimaris I, Piperakis S. The importance of nutritional factors on human male fertility: A toxicological approach. Journal of Translational Toxicology 2014;1:52-9.
 • Mendiola J, Torres-Cantero AM, Vioque J, Moreno-Grau JM, Ten J, Roca M, et al. A low intake of antioxidant nutrients is associated with poor semen quality in patients attending fertility clinics. Fertil Steril 2010;93(4):1128-33.
 • Najafipour R, Moghbelinejad S, Aleyasin A, Jalilvand A. Effect of B9 and B12 vitamin intake on semen parameters and fertility of men with MTHFR polymorphisms. Andrology 2017;5(4):704-10.
 •  Pludowski P, Holick MF, Pilz S, Wagner CL, Hollis BW, Grant WB, et al. Vitamin D effects on musculoskeletal health, immunity, autoimmunity, cardiovascular disease, cancer, fertility, pregnancy, dementia and mortality-a review of recent evidence. Autoimmun Rev 2013;12(10):976-89.
 • Bakos HW, Mitchell M, Setchell BP, Lane M. The effect of paternal diet-induced obesity on sperm function and fertilization in a mouse model. Inter J Androl 2011;34(5):402-10ieta-y-fertilidad/
 • Kinga Skoracka, Alicja Ewa Ratajczak, Anna Maria Rychter, Agnieszka Dobrowolska, Iwona Krela-Kaźmierczak, Female Fertility and the Nutritional Approach: The Most Essential Aspects, Advances in Nutrition, Volume 12, Issue 6, November 2021, Pages 2372–2386, https://doi.org/10.1093/advances/nmab068

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.