8 tips til at lære selvkontrol

Hvad ville du vælge: æblet eller chokoladekagen? Selv om det kan være svært at praktisere, så er selvkontrol afgørende for at nå vores langsigtede mål.
8 tips til at lære selvkontrol
Raquel Aldana

Skrevet og kontrolleret af psykologen Raquel Aldana.

Sidste ændring: 26 september, 2023

Selvkontrol er en mekanisme, som vi lærer, når vi skal vente på at få, hvad vi ønsker. Vi ved alle, at vi har det, men vi spekulerer nogle gange på, om det er det værd. Selvom det kan være svært at praktisere, så er selvkontrol afgørende for at nå vores langsigtede mål.

Selvkontrol er sandsynligvis det vigtigste psykologiske træk. Det indebærer at nå en tilstrækkelig følelsesmæssig balance til at modstå vores impulser, og det er meget afgørende for vores velbefindende.

Lad os tage et kig på et eksempel.

Der er æblet, og der er chokoladekagen. Selvom du har lovet dig selv, at du ikke vil røre ved noget, der ikke er en del af din kost, så sniger dine nervøse hænder sig mod det mest appetitvækkende element i dit køleskab…

Lad os se det i øjnene: Vi har alle oplevet en lignende situation. Langsigtede mål (f.eks tabe sig) kommer ofte i konflikt med andre umiddelbare fornøjelser (chokoladekage).

Vi kan få kontrol over disse impulser til øjeblikkelig glæde og kortsigtet nydelse. Hvis vi gør det, kan vi undgå at vores mål og vores motivation bliver ødelagt i et flygtigt, midlertidigt øjeblik.

Dette er nøglen til utallige livssituationer.

2 elefanter med et reb og en person der balancerer

Hvorfor mister vi kontrollen?

Vi er muligvis engageret i at tabe de ekstra par kilo, men vi ender stadig på en eller anden måde med at opgive, og vi giver efter for fristelsen.

Hvorfor er det sådan?

Der er to psykologiske systemer, der intervenerer i vores selvkontrol: impuls systemet og refleks-system.

  • Vores impuls-system sporer vores omgivelser. Det fanger stimuli eller elementer, der garanterer os glæde (chokoladekage, for eksempel). Det er en af grundene til, at det ikke er en god idé at handle ind, når vi er sultne, for eksempel. Størrelsen af disse impulser er ikke altid den samme, de er heller ikke ens hos hver enkel person. Det afhænger af flere forhold og dispositioner.
  • Vores refleks-system planer og producerer konsekvenserne af vores adfærd. Det er den del, der fortæller os, at uanset hvor lækker chokoladekagen kan være, så kommer det med konsekvenser.

Tænke på, hvad vi vil gøre kræver mange ressourcer og evnen til at styre os selv. Det er ikke nemt, men det er det værd. Hvis vi flittigt kan øve vores selvkontrol, så vil aktiviteter som at gå til fitness centeret blive en vane. Vi vil ikke have et evigt dilemma, mens vi sidder med vores fødder oppe som en sofa kartoffel.

Selvkontrol

Udsættelse af glæde og succes i livet

Vi kan finde det bedste eksempel på vigtigheden af at være i stand til at forsinke glæde og tolerere frustration i barndommen.

Det er velkendt, at det er svært for et barn at modstå at lege med en bold eller spise en skumfidus, hvis det er forbudt, eller hvis det er lige foran dem, og ingen kigger (selvom de ved, at nogen holder øje med dem, så vil de stadig spise det!).

Anerkendt psykolog Walter Mischel gik ud over dette med et berømt eksperiment: Skumfidus testen.

Mischel undersøgelse viste, at forsinkelse af tilfredsstillelse består i at kontrollere den umiddelbare impuls til at spise en skumfidus for at få en anden.

Ved at gennemføre dette studie, var han i stand til at etablere et forhold mellem selvkontrol og succes i livet. Det forudsætter, at teste og kontrollere os selv er gavnligt og nøglen til en vellykket udvikling.

8 tips til at udvikle selvkontrol

Mens en person ikke er født med selvkontrol, kan den erhverves. Dette er en særlig vigtig evne, når nogen beslutter sig for at opgive tobak, tabe sig, eller løbe til et maraton.

Her er 8 tips til at forbedre din selvkontrol:

  1. Tag hensyn til de risici og negative konsekvenser, der er ved opføre sig på en bestemt måde. Kom op med regler som “hvis… så..” På den måde, vil du ikke afvige fra sporet.
  2. Forøg dit personlige engagement ved at fortælle andre omkring dig, hvad dine mål er sammen med din handlingsplan.
  3. Gør dine mål i små skridt eller til små opgaver, som du skal udføre.
  4. Glæd dig over de små succeser og fejre dine mål, når du nå dem.
  5. Modificer dine impulser ved oprettelse af en associering mellem det eksterne aspekt og fristelsen.
  6. Træn din hukommelse til altid at have dine mål i tankerne.
  7. Tænk på de situationer, der risikerer at gå ud over, at du når dine mål.
  8. Stop og tag pauser for at gendanne dine mentale ressourcer og din motivation.

Vejen til selvkontrol kræver så absolut at vide, hvordan vi håndterer vores fristelser og udnytter vores styrker.

Hver gang vi snubler over et dilemma mellem en umiddelbar situation og et langsigtet mål, må vi ikke glemme at forestille os, hvordan vores refleks-system og vores impuls-system kæmper mod hinanden.

Hvilket fortjener at vinde kampen?
Det kan interessere dig ...
7 tips til at øge din selvtillid
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 tips til at øge din selvtillid

Dit kropssprog er et lydløs orkester, som du ikke altid er opmærksom på. I denne artikel giver vi dig 7 tips til at øge din selvtillid.


Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.