Fodvorter hos børn: Sådan fjernes de

Fodvorter er almindelige hos børn. Heldigvis forsvinder de fleste spontant uden behandling. I tilfælde, der kræver medicinsk indgriben, er der flere muligheder. Vi fortæller dig alt om dem i denne artikel!
Fodvorter hos børn: Sådan fjernes de

Sidste ændring: 05 august, 2021

Fodvorter hos børn er en bekymring for forældrene. Når deres tilstedeværelse registreres, opstår der straks spørgsmål om, hvorfor de kommer, hvordan de smitter, og om det er muligt at fjerne dem.

Plantar placering refererer til placeringen af vorten på fodsålen. Disse vorter kan dog forekomme overalt på kroppen. Plantarvorten er blot en form for præsentation inden for spektret af disse læsioner.

Vi taler om en vorte, når et område af huden er mere hærdet end resten, med en uregelmæssig overflade og i form af en klump. Plantarvarianten er normalt placeret på hælene eller på de områder af fodsålen, der bærer mest kropsvægt.

Selvom det ikke er en alvorlig sygdom, kan det påvirke familiens livskvalitet. Bekymring for det æstetiske aspekt og for barnets reaktioner på opdagelsen af læsionen er normalt den største bekymring.

Vi siger, at det ikke er en alvorlig sygdom, fordi fodvorter hos børn har en tendens til at forsvinde spontant, ligesom de opstår. Specialister vurderer, at op til 70% af de opdagede vorter forsvinder inden for to år uden medicinsk indgriben.

Årsag til fodvorter hos børn

Fodvorter hos børn er forårsaget af det humane papillomavirus (HPV). Der er mere end 100 stammer af HPV, men ikke alle er knyttet til fodvorter.

At komme i kontakt med virussen betyder ikke, at du uundgåeligt vil udvikle læsioner. Hver krop reagerer forskelligt på HPV, og der kan opstå kontakt, som ikke resulterer i nogen læsioner. Selv blandt nære familiemedlemmer kan reaktionen være vidt forskellig.

Hos børn er det almindeligt at få det fra at have gået barfodet på et gulv, der besidder virussen. Gulvene i svømmehaller eller badeværelser og omklædningsrum er ideelle steder for deres vækst.

Alligevel er dette ikke en virus, der overføres let. Det kræver visse betingelser for varme og fugtighed for at formere sig, og dets fastgørelse til kroppen foretrækkes, når der er små sår, som de kan bruge til at trænge ind i kroppen.

Når infektionen er etableret, udvikler vorten sig meget langsomt. Fodvorter hos børn kan være mere end et år om at blive synlige på grund af deres størrelse.

Virus set gennem mikroskop

Typer af fodvorter hos børn

Vortens form er i de fleste tilfælde den samme. De er i højde med huden, grå eller brun i farven, med en uregelmæssig afrundet overflade. Men der er forskellige varianter. Vorter kan også have følgende egenskaber:

 • Flad – meget lille, glat og lysere i farven.
 • Filiform – de er tynde og aflange, som om de var en lille finger; de er normalt den samme farve som huden.

Ud over deres form varierer symptomerne på fodvorter hos børn. På grund af deres placering kan de gøre ondt, når barnet går. I sjældne tilfælde bliver de inficeret, og kanterne har en tendens til at være markerede, selvom andre vorter kan dannes i nærheden.

Vi kan sige, at symptomerne på plantarvorter hos børn udover smerter er:

 • Tilstedeværelse af en bule: Vorten stikker ud fra hudens overflade.
 • Hård hud: Huden i vorteområdet hærder og tykner. Dette sker, fordi vorten også vokser indad, selvom vi ikke ser det.
 • Sorte prikker: Små blodkar i det berørte hudområde størkner på grund af tilstedeværelsen af vorte og HPV. Disse små blodansamlinger ses som sorte prikker på huden.
En fodvorte

Tilgængelige behandlinger

Fodvorter hos børn har en tendens til at forsvinde spontant. Men når der er ganske mange plantarvorter, eller når de forårsager smerter og ubehag, så er der nogle behandlinger at vælge imellem.

Blandt de tilgængelige terapeutiske muligheder har vi:

 • Aktuel medicin: Acetylsalicylsyre bruges primært ved direkte applikationer. Denne syre ødelægger gradvist lagene af vorten, så de gradvist falder af.
 • Kryokirurgi: Hudlæger har særlige kirurgiske teknikker, der anvender kulde. Normalt bruges flydende nitrogen, hvilket fryser vorten. Det er ikke en enkelt behandling, men kræver flere.
 • Laser: Laser er forbeholdt plantarvorter hos børn, der ikke har reageret på anden behandling. Der er ikke fuldstændig dokumentation for behandlingens effektivitet, og det kan være smertefuldt. Laseren skal også påføres i flere behandlinger og ikke kun én gang.
 • Konventionel kirurgi: Klassiske kirurgiske teknikker findes stadig, selvom de er forbeholdt helt særlige tilfælde. Der er teknikker til at skrabe vorten, skære den af eller anvende elektrokoagulation. Det er en metode, der uundgåeligt efterlader et ar.

Afslutningsvis

Fodvorter er forårsaget af infektion med en af undertyperne af det humane papillomavirus. Selvom de normalt ikke er alvorlige og har en tendens til at forsvinde af sig selv, er der ofte bekymring for deres forekomst. Heldigvis er der flere behandlinger, der fremskynder deres eliminering.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Yeras, Yanet Isabel Cárdenas. “VERRUGA PLANTAR. PRESENTACIÓN DE UN PACIENTE.” Medicentro Electrónica 11.1 (2007).
 • Muñoz-Santos, C., R. Pigem, and M. Alsina. “Nuevos tratamientos en la infección por virus del papiloma humano.” Actas Dermo-Sifiliográficas 104.10 (2013): 883-889.
 • Gerlero, P., and Á. Hernández-Martín. “Actualización sobre el tratamiento de las verrugas vulgares en los niños.” Actas Dermo-Sifiliográficas 107.7 (2016): 551-558.

Denne tekst er kun til informationsformål og erstatter ikke konsultation med en professionel. Hvis du er i tvivl, så konsulter din specialist.