Wabi sabi-stilen: Oprindelsen og hvordan du kan anvende den i din indretning

Kan du lide enkle og naturlige stilarter? Så bør du lære om wabi sabi-stilen. I denne artikel vil vi lære dig alt om det.
Wabi sabi-stilen: Oprindelsen og hvordan du kan anvende den i din indretning

Sidste ændring: 26 august, 2022

Indenfor indretning er der gennem historien blevet skabt forskellige stilarter, der giver særlige karakteristika til hvert interiørdesign . De opfylder dog ikke alle en rent æstetisk funktion, men mange af dem er relateret til en livsstil og et verdenssyn. Wabi sabi-stilen er en af dem.

Blandt de stilarter, der har skabt tendenser i de seneste år, såsom nordisk, industriel, minimalistisk eller vintage, er en af de mest autentiske og elegante wabi sabi-stilen. Det er en særlig japansk måde at se kosmos på.

På grund af sin autenticitet og oprindelse omhandler det mere end en simpel stil, da dens hensigt er at lede os ad en åndelig vej, der bringer os fred, klarhed og harmoni. Den er udformet til at være enkel og elegant på samme tid.

Dens essens liggersåledes i en afslappet livsstil, hvor naturen, lyse rum og en række forskellige farver og former spiller en vigtig rolle.

Hvad er wabi sabi-stilen?

Generelt set er udtrykket wabi sabi forbundet med elegancen i enkelhed og spontanitet. Samt med en tilgang til naturen.

Hvad angår etymologien, er der flere diskussioner omkring begrebet. Den mest almindeligt accepterede er dog, at wabi betyder “det ydmyges elegante skønhed”, og sabi betyder “tidens gang og efterfølgende forringelse”.

Wabi sabi stammer fra japansk zenæstetik og -filosofi og søger at værdsætte skønheden i det ufuldkomne, at acceptere værdien af det ubestemte og at dyrke enkelhed. Det er ikke kun et redskab til personlig udvikling, men også til søgen efter fred med miljøet og med sig selv.

Dens centrum er at lære tingenes sande essens at kende, ud fra enkelhed og nøjsomhed. I henhold til indretning er det opfattet som en stil, der giver os mulighed for at skabe atmosfærer, der fører os til at slappe af og reagere på en harmonisk og afbalanceret måde.

Man mener, at vi for at løse problemer og have et afbalanceret liv har brug for et miljø, der har en indretning, der integrerer med vores krop, sind og ånd.

Vi tror, at du måske også vil nyde at læse denne artikel: Hvordan man kan indrette entréen i henhold til Feng Shui

Oprindelsen af wabi sabi

Ifølge en undersøgelse fra Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid er den japanske æstetik i wabi sabi-stilen forbundet med teceremonien. Siden oldtiden er te-kulturens opståen, som har spredt sig til forskellige regioner i Asien, blevet suppleret af et ceremonielt og æstetisk aspekt.

Tehusene udnyttede ligeledes naturens elementer. Derfor er teens væsen foranderligt.

Dens orientalske oprindelse kan spores tilbage til den tid, hvor taoismen udviklede sig under Song-dynastiet i Kina. Den er dog blevet blandet og beriget i andre historiske perioder. Tilsyneladende blev wabi sabi overført til zenbuddhismen, som fokuserer på meditation, og fik også påvirkninger derfra.

Buddhistisk statue

Hvordan anvender man wabi sabi-stilen i sin indretning?

Når vi taler om wabi sabi-stilen, eller hvordan man indretter efter den uperfekte skønhed, henviser vi til en udsmykning præget af enkelhed, autenticitet og naturbetragtning. Man søger den perfekte balance ved at kombinere essentielle og funktionelle genstande for at opnå en nøgtern og beskeden, men samtidig sofistikeret indretning.

Prioritér det naturlige

Wabi sabi- stilen har en stor inspiration i naturen. I denne forstand bliver sidstnævnte leverandør af materialer, farver, fibre og former til indretning af boliger.

En analogi, der tjener til at definere denne stil, er faktisk at relatere den til mennesket under forudsætning af tidens gang: Rynker, gråt hår, autenticitet, sikkerhed, visdom og enkelhed.

Hvert eneste materiale, der anvendes i wabi sabi, stammer fra naturen. Men hvis du ikke ønsker at indrette så konkret, kan du kombinere det med andre typer materialer.

Wabi sabi-hjem er klædt på, idet man satser på værdien af ufærdig skønhed, med naturlige tekstiler, f.eks. af bomuld og hør, der er kendetegnet ved deres blødhed. På den måde satses der altid på det økologiske og naturlige. Men man søger også at være så enkel som muligt.

Der er en udpræget østerlandsk stemning og rustikhed. Der satses på asymmetriske og uregelmæssige genstande, der ligner organiske former. Man søger en enkel og afslappet indretning. Som det sidste er naturlig belysning også afgørende.

Kan du lide denne artikel? Du vil måske også gerne læse: Sådan kan du indrette et sommerhus

Vælg neutrale og harmoniske farver

Da wabi sabi-stilen sigter mod harmoni og afslapning, skal du søge inspiration i naturens farver, der opnår denne effekt. I den henseende er jordfarver og diskrete grønne eller blå farver perfekte. Harmoniske farvepaletter foretrækkes således med neutrale farver som beige, hvid eller sand.

Disse farver giver også en følelse af tidløshed.

På den anden side er det muligt at finde lyse vægge med synlige revner, der minder os om, at ufuldkommenhed er en del af livet, af årene der går, af lang levetid, af ydmyghed og enkelhed. Træ med sit originale udseende bidrager også til indretningen.

Rustikke møbler

Møblerne, der ledsager denne indretning, er rustikke. Det er tilladt at have ruhed, revner og alle de mærker, som tiden former. Idéen er dog ikke at vælge det beskadigede, men det naturlige. Derfor er møbler af træ, flet, bambus eller håndlavede møbler perfekte.

Håndlavet service er ideelt til at tilføje strejf af farve og dekoration til denne stil. Kig efter håndmalede værker med tegninger inspireret af den virkelige verden. Vi kan ledsage med nogle genstande, der fremkalder naturen.

Indretning med planter ud fra wabi sabi-stilen

Håndværk og træ har stor betydning i denne stil af japansk oprindelse.

Anvend wabi sabi, ud over til indretning

Wabi sabi er en livsstil, der viser os menneskets vej eller tao i jagten på lykke, fred og harmoni. Derfor er det en æstetik, der fører til autenticitet, i modsætning til industrialisering og kapitalisme. Den vælger en mere bæredygtig og bevidst tilværelse.

Derfor søger wabi sabi at genoprette håndværksmæssige værker og værksteder med fokus på varme, enkelhed og det væsentlige. Den vælger unikke genstande, der ikke er masseproducerede og ikke indeholder materialer, der er skadelige for miljøet eller kroppen.

Det er en indretningsstil, der passer meget godt til dem, der har besluttet sig for at have en livsstil, der er mere miljøvenlig og tæt på meditation.

Det kan interessere dig ...
7 smukke japanske ord til at fremme personlig udvikling
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
7 smukke japanske ord til at fremme personlig udvikling

Når du lærer om andre sprog og ord, opdager du, hvordan andre kulturer organiserer verden omkring dem. Der findes især mange smukke japanske ord.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Unzaga, L. (2008). Wabi-sabi. La estética de los evanescente [Escuela Técnica Superior de Arquitectura de Madrid]. http://oa.upm.es/51509/1/TFG_Unzaga_Bustos_Leireop.pdf
  • Juniper, A. (2011). Wabi sabi: The Japanese art of impermanence. Tuttle Publishing.
  • Koren, L. (2008). Wabi-sabi for artists, designers, poets & philosophers. Imperfect Publishing.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.