Hvad er Vipassana-meditation og hvad er fordelene?

Vipassana-meditation er en århundredgammel øvelse, der stadig bliver brugt i dag. Opdag, hvordan du kan forbedre dit liv gennem bevidst vejrtrækning og mindfulness.
Hvad er Vipassana-meditation og hvad er fordelene?
Andrés Carrillo

Skrevet og kontrolleret af psykolog Andrés Carrillo.

Sidste ændring: 12 oktober, 2022

Vipassana-meditation fokuserer på at transformere den opfattelse, vi har af verden omkring os. Gennem bevidst observation opnår mennesker, der dyrker denne disciplin, en bedre forståelse af deres virkelighed. Især forbedrer de deres evne til introspektion og koncentration.

Denne teknik har til formål at hjælpe dig med at observere ting, mens de sker. Det hjælper dig også med at lære at undgå de fordomme og domme, der kan eksistere i hverdagen. Med andre ord kan du opnå fred og balance mellem fysisk og psykisk sundhed gennem neutral evaluering af begivenheder, i stedet for at afgive domme.

Hvad er Vipassana-meditation?

Denne måde at meditere på er den ældste, der findes. Det er dog stadig populært rundt om i verden. Folk har udøvet Vipassana-meditation i mere end 2500 år på global skala, siden Buddha gjorde det populært. I dag inkorporerer mindfulness aspekter fra denne type meditation til gavn for dem, der udøver mindfulness.

Generelt handler Vipassana-meditation om at tilegne sig en optimistisk livsopfattelse. Ved at lære at forbinde deres sind med deres krop når folk en tilstand af tilfredshed og fred. De føler sig trygge ved deres eksistens og kan søge efter bedre løsninger på dagligdagens problemer.

Idéen er at finde et par minutter hver dag til at anvende denne form for meditation og tage den hurtige og sikre vej til selvvurdering. Når vi begynder at indarbejde vanen i vores liv, vil vi se, hvordan vores syn på verden begynder at ændre sig.

Vi anbefaler, at du altid vælger samme tid til at øve dette. For eksempel er det en god idé at gøre det hver aften, før du går i seng. Specialister har bevist, at meditation om aftenen hjælper dig med at sove og forbedrer din hvile.

Nærbillede af en kvindes hånd og knæ, mens hun sidder på gulvet og mediterer

Du kan også være interesseret i: Mindfulness for børn og unge voksne: Er det effektivt?

Hvad er fordelene ved Vipassana-meditation?

Som vi allerede har nævnt, er de største fordele ved Vipassana-meditation at nå en tilstand af mental fred sammen med en bedre følelse af selvindsigt. Der er dog også andre fordele, som vi vil se mere detaljeret på herunder.

1. Forbedrer din observationsevne

Husk, at se ikke er det samme som at observere. Når vi begynder at meditere vedvarende, styrker vi vores evne til at opdage mere, end det vi ser. Dette betyder ikke bare at sidde alene og se dig selv i øjnene. Det handler mere om at beskrive og fortolke det, vi ser, for at nå en nøjagtig observation af virkeligheden.

2. Fremmer afslapning

Efter en stressende dag hjælper meditation med at reducere dit stressniveau. Af denne grund anbefaler vi dig at meditere, før du går i seng. Du kan dog også øve dette når som helst. For eksempel når du kommer hjem fra arbejde eller skole.

3. Forbedrer dit humør

Stress er en af de faktorer, der kan forårsage raseriudbrud. Med det i tankerne har meditation også en positiv indvirkning på at bevare dit gode humør. Dette er ikke kun, fordi det reducerer dine stressniveauer, men også fordi det hjælper dig med at regulere dine følelser gennem selvopdagelse.

4. Reducerer dine angstniveauer

Når vi lærer at evaluere vores realiteter fra et mere optimistisk perspektiv (uden at miste synet af fakta), begynder angsten at blive betydeligt reduceret. Det betyder ikke, at vi bliver evige optimister, men snarere at vi begynder at se begivenheder mindre katastrofalt.

5. Reducerer dit blodtryk

En af de største fordele for dit fysiske helbred er, at det reducerer dit blodtryk. Dette hænger naturligvis sammen med de andre fordele, vi allerede har nævnt. Ved at reducere stress og angst og forbedre dit humør, vil din krop også have gavn af det. Husk, at dit sind og din krop er forbundet.

6. Styrker din iboende motivation

Når vi begynder at meditere, vil vi føle os belønnet med alle de personlige fordele, vi modtager. Det er da logisk, at vores motivation til at meditere konstant vil stige, og ikke fordi vi betaler for at gøre det, men fordi det virkelig er noget, vi nyder.

Sådan udøves Vipassana-meditation

Det vigtigste, du skal gøre for at udøve denne form for meditation, er at finde en tilstand af ro gennem dit åndedræt. Nogle mennesker har en tendens til at lukke øjnene, men dette er ikke et vigtigt skridt. Idéen er at koncentrere sig om processen med at indånde og udånde luft på en kontrolleret måde.

Vi skal være forsigtige med, at vi ikke trækker vejret på en anstrengt måde. Hovedformålet er at føle, at din vejrtrækning har en afslappende effekt på din krop. Til sidst begynder du at trække vejret naturligt, men uden at miste den oprindelige rytme.

Når vi går videre med disse trin, vil vi lægge mærke til, hvordan vores tanker, opfattelser og nogle følelser, der indgår i vores liv, opstår. For det første skal du undgå at opdele eller lave domme om disse. Vi skal bare lade dem flyde naturligt og mærke effekten fuldt ud.

I løbet af den tid, meditationen varer, kan vi fokusere vores koncentration på bestemte dele af kroppen. For eksempel i brystet for at mærke, hvordan vores hjerteslag begynder at synkronisere med vores vejrtrækning.

Kvinde dyrker Vipassana-meditation

Er det en god idé at meditere i selskab med andre mennesker?

Når vi begynder at arbejde med Vipassana-meditation, er det bedst at gøre det alene. Til at begynde med skyldes det, at andre menneskers tilstedeværelse kan være en distraktionsfaktor, som ville reducere vores koncentration betydeligt.

Men når vi har mestret denne teknik, er det fint at gøre det sammen med andre.

Vi anbefaler, at du øver gruppemeditation med mennesker, der også har erfaring med denne teknik. Det er også en god idé at bede om råd fra dem, der har dyrket disciplinen i længere tid.

Det kan interessere dig ...
9 tips til at hjælpe dig til at meditere succesfuldt
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
9 tips til at hjælpe dig til at meditere succesfuldt

Hvis du ønsker at meditere succesfuldt og nyde dets adskillige fordele, er det vigtigt at overveje nogle anbefalinger. Her vil vi give dig 9 tips.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


  • Carini, Catón Eduardo. “Flujos y Reflujos En El Desarrollo Del Budismo Asiático: Un Recorrido Por La Historia Del Movimiento de Meditación Vipassana.” Numen 20.1 (2018): n. pag. Numen. Web.
  • Rusch HL, Rosario M, Levison LM, Olivera A, Livingston WS, Wu T, Gill JM. The effect of mindfulness meditation on sleep quality: a systematic review and meta-analysis of randomized controlled trials. Ann N Y Acad Sci. 2019 Jun;1445(1):5-16. doi: 10.1111/nyas.13996. Epub 2018 Dec 21. PMID: 30575050; PMCID: PMC6557693.
  • Sharma H. Meditation: Process and effects. Ayu. 2015;36(3):233-237. doi:10.4103/0974-8520.182756
  • D´Angelo, Ana. “Tecnologías de Autorregulación: Apropiaciones Psi de Las Técnicas Zazen y Vipassana de Meditación.” Avá 32 (2018): 109–129. Print.
  • Hirano M, Yukawa S. [The impact of mindfulness meditation on anger]. Shinrigaku Kenkyu. 2013 Jun;84(2):93-102. Japanese. doi: 10.4992/jjpsy.84.93. PMID: 23847996.
  • Delgado Pastor, Luis Carlos. Correlatos Psicofisiológicos de Mindfulness y La Preocupación. Eficacia de Un Entrenamiento En Habilidades Mindfulness. N.p., 2009. Universidad de Granada. Web.
  • Levine GN, Lange RA, Bairey-Merz CN, et al. Meditation and Cardiovascular Risk Reduction: A Scientific Statement From the American Heart Association. J Am Heart Assoc. 2017;6(10):e002218. Published 2017 Sep 28. doi:10.1161/JAHA.117.002218
  • Miró Barrachina, María. “La Atención Plena (Mindfulness) Como Intervención Clínica Para Aliviar El Sufrimiento y Mejorar La Convivencia.” Revista de psicoterapia 17.66 (2006): 31–76. Print.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.