Gåture: Den bedste aktivitet for krop og sind

Vidste du, at gåture er den bedste motion for både krop og sind? Vi forklarer hvorfor i dagens artikel.
Gåture: Den bedste aktivitet for krop og sind
Valeria Sabater

Skrevet og kontrolleret af psykolog Valeria Sabater.

Sidste ændring: 28 marts, 2023

Har du nogensinde spekuleret på, hvad der kan være den bedste øvelse for dit sind og din krop? Hvilke muligheder har du tænkt på? Har du inkluderet gåture blandt dem?

Hvis du ikke har gjort det, opfordrer vi dig til at gøre det fra nu af. For denne enkle øvelse har meget at bidrage med til dit helbred. Faktisk er der kun få øvelser, der er så terapeutiske og egnede til næsten alle aldre.

Ifølge European Society of Cardiology hjælper 20-25 minutters gang hver dag dig med at passe på dit hjerte og nyde godt af et generelt godt velvære. Dette omfatter en sund vægt, stærke ben og en god modstandsevne. Samtidig kan det på det psykologiske plan hjælpe med at lindre følelsesmæssige spændinger og stress.

Ifølge eksperter fra Harvard University kan gåture hver dag i den nævnte tid eller endnu længere desuden hjælpe dig med at få mellem 3 og 7 ekstra leveår.

Så hvorfor ikke integrere flere gåture i din rutine? Det eneste, du behøver, er et par gode løbesko og et dejligt område at gå i. Det hjælper også dit blod med at ilte sig selv. Det ville være ideelt, hvis du tog ud på landet. Du kan også vælge et grønt område, der er egnet til at gå.

Vi giver dig fem gode grunde til, at du bør begynde i dag!

Gåture, et godt middel mod stress

Kvinde nyder gåture på en strand

Vi skal huske på, at den største fjende mod sundhed i dagens samfund er stress, rutine og negative tanker. Nogle gange ender det simple faktum at gøre det samme hver dag med at “automatisere” hjernen. Der er intet farligere end en hjerne, der mangler stimuli og hvile.

 • At gå en tur uden pres og uden andre forpligtelser med en flaske vand og det rette udstyr er en mental befrielse, som hjernens neuroner er taknemmelige for.
 • Når vi går, virker vores tanker ikke længere så opslugende, vi ilter vores celler, og pludselig mister livet sin stivhed for at give os mulighed for at være mere frie.
 • At gå hjælper os også til at genoptage forbindelsen med vores følelsesmæssige behov. Vi indleder en befriende indre dialog, der beroliger mange hjernestrukturer for at regulere den neurokemi, der er forbundet med stress.

Vi tror, at du gerne vil læse: Forbindelsen mellem gråt hår og stress

At gå gør os mere kreative og hjælper os med at finde løsninger på vores problemer

Det kan virke fjollet, men noget så simpelt som nye omgivelser, der får hjertet til at pumpe og giver hjernen et højere iltniveau, fremmer frigivelsen af visse neurotransmittere. Dette kan hjælpe med at opnå følgende:

 • Det hjælper dig med at regulere kortisolniveauet (jo højere niveauet er, jo mere stress forekommer).
 • At gå reorganiserer neurokemien i hjernens frontale cortex, hvor vi opstiller planer, mål, og hvor nye idéer dukker op begunstiget af følelser, som bliver mere afslappede.
 • Et andet aspekt, som vi skal tage hensyn til, er, at mennesker er vant til at bevæge sig på de samme steder og inden for ret små rum. Noget så simpelt som at gå en tur i naturen giver os nye dufte, fornemmelser og visuelle stimuli. Omgivet af behagelige stimuli kan et mere afslappet sind skabe nye og bedre idéer.

Så hvis du på noget tidspunkt føler dig fanget eller presset i et problem, kender du svaret: Gå en tur.

Du vil måske kunne lide: 7 typer meditation og deres fordele

Gåture er hjertets yndlingsaktivitet

Læge holder plastikhjerte

Der er én ting, du skal huske på her. Det handler ikke om at løbe eller gå for hurtigt. Hvis vi kræver noget af kroppen, som vi ikke er vant til fra den ene dag til den anden, kan det give os problemer.

 • Det er nok at følge en normal gangart, når du går, men uden at løbe. På den måde bliver vi ikke overtrætte, og vi tvinger hjertet til at “komme i gang”, hvilket forbedrer cirkulationen og ilter kroppens væv.
 • Ved at forbedre blodtrykket regulerer vi også blodsukkerniveauet.
 • Ved at gå kan vi også opretholde en stabil kropsvægt og bekæmpe fedme.
 • Vi forbedrer også vores immunsystem, og vi frigør mange af de giftstoffer, som har en tendens til at gøre os syge eller give os den klassiske væskeophobning.

Gå for at passe på dine knogler

En af de største risici for knoglesundheden er en stillesiddende livsstil. At tilbringe mellem 8 og 12 timer siddende på grund af arbejde giver os alvorlige konsekvenser, der ophober sig, som f.eks:

 • Stivhed i leddene.
 • Manglende muskelelasticitet.
 • Ophobning af fedt, som lægger en overbelastning på knoglerne.
 • Brusk mister styrke og elasticitet.

Der er dog nogle få ting, som du skal være opmærksom på:

 • Det er klart, at hvis du har en skade i ryggen eller knæet, kan du ikke udsætte dig selv for lange gåture. I mange tilfælde kan noget så simpelt som at gå i 10 minutter på et løbebånd, hvor underlaget er fladt og sikkert, være meget terapeutisk.
Person nyder gåture på et løbebånd
 • Hvis du har et knogleproblem, skal du også være opmærksom på de særlige forhold, der kan forårsage en skade. Derfor kan du rådføre dig med en specialist om den bedste måde at udføre denne øvelse på i stedet for at opgive den fuldstændig. For at gøre dette skal du kontakte en sportsekspert eller personlig træner!

Uanset hvad er det vigtigt at huske, at 20 minutters gang hver dag beskytter mod tab af knoglemasse og afkalkning. Som flere undersøgelser viser, får vi, hver gang vi går udendørs, en god dosis D-vitamin, som er nødvendig for at forbedre muskelkoordinationen og mindske risikoen for brud.

Derudover giver den terapeutiske øvelse, som det er at gå, os mulighed for at reaktivere vores blodcirkulation, så næringsstofferne effektivt når ud til alle dele af kroppen.

Hvad med dig? Har du allerede gået en tur i dag? Hvis ikke, hvad venter du så på? Det er det hele værd!

Det kan interessere dig ...
Lær om de store fordele ved daglige gåture
Bedre Livsstil
Læs den på Bedre Livsstil
Lær om de store fordele ved daglige gåture

Daglige gåture på en halv time hver dag vil ændre din krop fysisk og psykisk. Du bør bestemt overveje at gøre dette til en af dine daglige vane.


Alle citerede kilder blev grundigt gennemgået af vores team for at sikre deres kvalitet, pålidelighed, aktualitet og validitet. Bibliografien i denne artikel blev betragtet som pålidelig og af akademisk eller videnskabelig nøjagtighed.


 • Kelly P, Murphy M, Mutrie N. The health benefits of walking. In: Transport and Sustainability. 2017.
 • Morris JN, Hardman AE. Walking to health. Sports Medicine. 1997.
 • Prevención SY, El EN. Actividad Física Para La Salud Y Reducción Del Sedentarismo. Ministerio de Sanidad, Servicios Sociales e Igualdad. 2015.

Indholdet på denne side er udelukkende til information. På intet tidspunkt tjener det til at facilitere eller erstatte diagnoser, behandlinger eller anbefalinger fra en fagperson. Tal med en betroet specialist, hvis du har nogen tvivl, og søg deres godkendelse, før du prøver en metode.